EBU förändrar röstningssystemet för Eurovision – igen!

PANELEN INFORMERAR. ESC-Panelen kan idag avslöja att ytterligare förändringar väntar Eurovisionens röstningssystem. Vi har som enda kanal fått ta del av hemliga dokument som visar att EBU vill sätta bokstavligt talat nervpress på Europa. Detta genom att förändra röstningssystemet med en riktig twist – nämligen att låta de länder som inte tävlar i den aktuella semifinalen får fälla avgörandet av vilka länder som ska få gå till final från den semifinalen.

Vi har stämt träff med personen bakom det nya förslaget. Hen vill inte synas på bild eller att vi nämner namn så vi låter personen gå under alias Charlie.

Charlie visar upp för oss olika skriftliga dokument på förslag som inkommit till EBU:s referensgrupp. Ett av dessa dokument är ett förslag om en ytterligare förändring av själva röstningssystemet. Ifjol justerade ju EBU att låta jurygrupperna och tittarna få dela ut egna poängskalor, dvs. dubbelt så mycket poäng delades ut istället för att kombinera varje lands jury- och tittarresultat. Men enligt detta förslag tas röstningen till en helt ny nivå.

– Det nya förslaget innebär i korthet att när semifinal 1 avgörs kommer det endast vara de länder som tävlar och extraröstar i semifinal 2 som får rösta. Och när semifinal 2 sänds är det bara länderna som tävlade och extraröstade i semifinal 1 som får rösta. Det blir alltså ett tvärtom-byte i röstningen, säger Charlie.

 

EBU vill att röstningen ska bli mer spännande

Idén ska, enligt Charlie, ha kommit till under en av semifinalerna i ESC 2014 i Köpenhamn, då EBU valde att låta Österrikes representant Conchita Wurst ropas upp sist av alla att ha gått vidare. Enligt de bilder som pumpades ut såg det ut som att Conchita nästan fick hjärtstillestånd av nervositet.

– Vi vill att Europa ska få känna samma nervösa känsla som artisterna, att inte ens de ska kunna känna trygghet att kunna påverka från sitt eget hemland om ens favoriter går vidare, tillägger Charlie.

Förslaget ska enligt Charlie dock inte ha någon som helst påverkan för själva finalen, utan där är får alla tävlande länder vara med och rösta som vanligt under samma premisser.

 

Oklart om det införs redan till 2017

Enligt Charlie var förslaget uppe redan ifjol när SVT fick igenom ändringen att juryn och tittarna får dela ut varsina poängskalor i både semifinalerna och finalen, istället för att kombinera dessa och få ut en mixat resultat. Men då sade referensgruppen att bordlägga förslaget. Förslaget har har dock nu efter diskussioner kommit upp på referensgruppens möten igen, och enligt vad Charlie menar kommer det med högst sannolikhet klubbas igenom. Det är oklart om detta kan sättas igång redan till i maj (2017) eller om det blir först från 2018 som det genomförs.

 

OBS! Denna artikel var del av panelens aprilskämt 2017.

April April önskar ESC-Panelen 🙂

 


 

Kommentera