Inför Melodifestivalen 2017: Finalen

MELODIFESTIVALEN 2017. Lördagen den 11:e mars 2017 avgjordes finalen av Melodifestivalen 2017, live från Friends Arena i Stockholm. 12 tävlande gjorde upp om segern och en plats i semifinal 1 i Kiev den 9:e maj. Här hittar du all viktig info samt vilken artist som var genrepspublikens vinnare.

 

Inför: Melodifestivalens final

 • Datum: 2017-03-11
 • Tid: 20:00 – 22:00 CET
 • Plats: Friends Arena, Stockholm
 • Röstningsprocess: 50% juryröster (internationella jurygrupper) – 50% tittarröster (telefon-, SMS- och applikationsröstning)
 • TV-bolag/Stream: SVT1/SVT Play – Länk

Panelen inför: Sverige är ett av de sista länderna att välja artist och bidrag till årets Eurovision Song Contest, åtminstone bland de länder som haft någon form av mindre eller större uttagning. Förutom Sverige är det även finaler på Island, i Norge och i Litauen. Men nu är allt fokus på Melodifestivalen 2017 där 12 artister tävlar om att få representera Sverige i ESC 2017 i Kiev i maj. Det är tittarna som tillsammans med 11 internationella jurygrupper kommer att rösta fram en vinnare. Förutom de tävlande kommer finalen även att bjuda på en rad mellanakter. Bland annat kommer Damn! Feat Shirin El-Hage göra en tolkning av fjolårets vinnare Frans’ vinnarlåt ”If I Were Sorry” och dessutom kommer superstjärnan Zara Larsson uppträda med sina tre låtar ”Only You”, ”I Would Like” och ”Ain’t My Fault”.

Under finalen kommer vi som vanligt att liveblogga för att ni ska få senaste nytt om finalen!

 

Startfältet

Dessa 12 artister gör upp om segern i kvällens final:

 

 1. Ace Wilder – Wild Child
 2. Boris René – Her Kiss
 3. Lisa Ajax – I Don’t Give A
 4. Robin Bengtsson – I Can’t Go On
 5. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia – En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)
 6. Anton Hagman – Kiss You Goodbye
 7. Mariette – A Million Years
 8. FO&O – Gotta Thing About You
 9. Nano – Hold On
 10. Wiktoria – As I Lay Me Down
 11. Benjamin Ingrosso – Good Lovin’
 12. Owe Thörnqvist – Boogieman Blues

 

Viktiga regler för finalen

I finalen framförs först de 12 bidragen samtidigt som tittarna kan telefon-, SMS- och hjärtrösta (genom Melodifestivalens app). Därefter avger de 11 länderna sina poäng vilka går totalt upp i 473 poäng. Sedan stänger telefonslussarna, rösterna räknas och tittarnas poäng delas ut. Tittarna har också 473 poäng att dela ut, men istället för i fasta summor delas dessa poäng ut procentuellt utifrån hur många röster varje bidrag har fått. Det bidrag som efter juryns och tittarnas dom fått högst totalpoäng vinner och får tävla för Sverige i ESC 2017 i Kiev.

Tittarpoängen räknas ut så här: Andelen enskilda telefon- SMS- och hjärtröster ett bidrag fått divideras med andelen totalröster alla bidrag fått. Detta ger en procentsats mellan 0 och 100 procent. Den procentsatsen multipliceras med 473 poäng, vilket ger en poängsiffra mellan 0 och 473 poäng. Om poängsiffran blir i halvformat (t.ex. 10,4 poäng eller 10,8 poäng) avrundas den till närmaste heltal.

 

Jurygrupperna

De 11 jurygrupper som röstar i årets final är alla internationella jurygrupper. Dessa representerar 11 av de 42 länder som Sverige får som motståndare i årets tävling. SVT har försökt bredda jurygrupperna så mycket som möjligt så att man får en större geografisk spridning. Notera gärna att Norge är med och röstar i svenska finalen samtidigt som Sverige är med och röstar i den norska finalen…

Dessa länder röstar:

 

 • Armenien – Iveta Mukuchyan
 • australia_smallAustralien – Stephanie Werret
 • france_smallFrankrike – Edoardo Grassi
 • israel_smallIsrael – Tali Eshkoli
 • italy_smallItalien – Nicola Caligiore
 • malta_smallMalta – Gordon Bonello
 • norway_smallNorge – Anette Lauenborg Waaler
 • poland_smallPolen – Mateusz Grzesinski
 • uk_smallStorbritannien – Simon Proctor
 • czechrep_smallTjeckien – Jan Bors
 • Ukraina – Victoria Romanova

 

Lite jurynoteringar

Dessa länder möter Sverige i semifinal 1 i Kiev (den semifinal Sverige blev lottade till av EBU):
Armenien, Australien, Polen och Tjeckien

Dessa länder tävlar i semifinal 2 i Kiev (där Sverige ej får rösta/kan få poäng):
Israel, Malta och Norge*

Dessa länder är direktkvalificerade till finalen (som Sverige möter först om Sverige ev. kvalar till finalen):
Frankrike, Italien, Storbritannien och Ukraina

Av de direktkvalificerade länderna extraröstar följande länder i Sveriges semifinal:
Italien och Storbritannien

 

* Dessa länder kan ge Sverige poäng i finalen, ifall att det svenska bidraget tar sig till final.

 

 

Publikundersökningar & odds

Melodifestivalklubbens publikundersökning

Under fredagskvällen (10 mars) genomfördes det första publika genrepet i Friends Arena. Efteråt genomförde svenska Melodifestivalklubben sin publikundersökning där de frågade publiken vem de har som favorit till segern. Så här röstade de:

 

 1. Wiktoria – 17,42 %
 2. Nano – 16,55 %
 3. Robin Bengtsson – 14,46 %
 4. Anton Hagman – 9,23 %
 5. Benjamin Ingrosso – 7,49 %
 6. Mariette – 5,75 %
 7. FO&O – 5,75 %
 8. Owe Thörnqvist – 5,23 %
 9. Jon Henrik Fjällgren & Aninia – 5,05%
 10. Lisa Ajax – 4,70 %
 11. Ace Wilder – 4,53 %
 12. Boris René – 3,83 %

 

Kommentar: Som synes blev det en väldigt jämn omröstning där genrepspubliken hoppas på Wiktoria, men har även Nano och Robin Bengtsson som stora favoriter. Det ser alltså ut som att det kan bli en jämn final. Totalt svarade 574 personer.

Vilken favorit som ni läsare har till segern får ni reda på ikväll vid 18:00-snåret. Missa inte det!

 

Oddsen

Tar vi en titt på oddsen nedan så ser det ut så här:

 

 

 1. Wiktoria
 2. Nano
 3. Jon Henrik Fjällgren & Aninia
 4. Robin Bengtsson
 5. Mariette
 6. Benjamin Ingrosso
 7. Ace Wilder
 8. Owe Thörnqvist
 9. Anton Hagman
 10. FO&O
 11. Lisa Ajax
 12. Boris René

 

Kommentar: Oddsen pekar även ut Wiktoria som förhandsvinnare av Melodifestivalen, men Nano ligger tätt efter på andraplatsen. Den som satsar pengar på att Boris René tar hem segern och om så skulle utfalla kan räkna med att bli en rik människa efter finalens utgång.

Oddsen som presenteras ovan är en mix av olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att oddsen kan ha ändrats inför publiceringen av detta inlägg samt att förändringar kan ske under dagen fram till finalen avgörs.

 

 


 

Kommentera