Vinternytt 2017: vecka 9

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Kalender

Dessa uttagningar äger rum denna vecka (med reservation för ev. förändringar och tillägg):

 

Måndag 27/2:

 • Österrike: Internval – Nathan Trents bidrag blir officiellt

 

Onsdag 1/3:

 • Cypern: Internval – Hovigs bidrag blir officiellt

 

Torsdag 2/3:

 • Kroatien: Internval – Jacques Houdeks bidrag blir officiellt

 

Fredag 3/3:

 • Nederländerna: Internval – O’G3NE:s bidrag blir officiellt

 

Lördag 4/3:

 • Estland: Eesti Laul 2017 – final!
 • Island: Söngvakeppnin 2017 – semifinal 2
 • Litauen: Eurovizijos 2017 – semifinal
 • Sverige: Melodifestivalen 2017 – Andra chansen

 

Söndag 5/3:

 • Portugal: Festival da Canção 2017 – final!
 • Rumänien: Selecţia Naţională 2017 – final!

 

Kommentar:

Som synes börjar vi närma oss slutet av årets nationella uttagningssäsong. De flesta länder som har valt att ha en kortare eller längre uttagning är nu klara med sina val och därför återstår ett par semifinaler el. liknande samt finaler. Istället är det en merpart av internval som ska till, framförallt officiella bidragspresentationer. Vänligen notera att datumen för dessa presentationer kan komma att justeras då det har förekommit tidigare år att det utannonseras ett datum som sedan blir ett annat datum.

PS: Enligt uppgifter måste alla länder vara klara med artist- och bidragsval senast nästa söndag (12:e mars). Då äger nämligen årets Head of Delegation-möte rum där alla delegater lämnar in info till EBU om vilken artist de ska skicka tillsammans med låtval. Efter detta möte får inga artist- eller bidragsändringar göras.

 

Info om Melodifestivalen 2017

Det har blivit dags för Andra chansen

De tävlande i Andra chansen. Foto & montage: ESC-Panelen.

I lördags avgjordes den fjärde och sista deltävlingen av Melodifestivalen 2017 i Skellefteå, där Wiktoria och Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia gick direkt till final. Därmed är alla grundomgångar i årets Melodifestival avklarad och vi börjar nu med sluttampen som först är uppsamlingsheatet Andra chansen. Där kommer 8 bidrag som vi tittare placerat som trea och fyra i deltävlingarna rösta fram 4 bidrag som får tävla i finalen i Friends Arena den 11:e mars. Detta sker som vanligt i att bidragen möts i dueller, där vinnaren i varje duell går till final.

Nu har scen, ljus och ljud med mera transporterats vidare till SAAB Arena i Linköping där Andra chansen ska hållas. Först på onsdag anländer artisterna och på torsdag sker de första scenrepetitionerna. Tills dess finns all info om Andra chansen här.

 

 

Nationella uttagningar

Internvalspresentationer

Australien kommer att komma med sitt besked om artist- och bidragsval den 7:e mars. Denna gång kommer både artist och bidrag meddelas vid samma tillfälle och det kommer att ske i en livesändning på SBS:s Facebooksida kl. 07:30 CET.

– Efter finalen av Rising Star 2017 har det israeliska TV-bolaget IBA gjort klart med vilket bidrag som artisten Imri Ziv ska tävla med. Låten kommer att heta ”I Feel Alive” och har text och musik av Dolev Ram & Penn Hazut. Dessa har skrivit en rad hits i Israel de senaste åren. Bidraget har som sagts valts ut internt av en kommitté inom IBA. Låten presenteras officiellt den 9:e mars.

– Sedan tidigare står det klart att Tjeckien kommer att skicka jazzsångerskan Martina Bárta till ESC 2017 i Kiev. Nu är det också officiellt att hennes tävlingsbidrag kommer att heta ”My Turn”. Du kan lyssna på ett smakprov av låten här. Det är dock oklart när den officiella bidragspresentationen sker.

– I slutet av december förra året stod det klart att Montenegro valt ut sångaren Slavko Kalezić med låten ”Space” att tävla i ESC 2017. Sedan dess har info dykt upp att låten har producerats i Sverige, och nu står det klart att låten släpps officiellt den 10:e mars. Text och musik står Momčil Zeković för.

– Tidigare kom besked om att Jacques Houdek ska tävla för Kroatien i ESC 2010 med låten ”My Friend”. Nu har också datum dykt upp för när hans bidrag blir officiellt. Låten kommer nämligen att släppas denna vecka – den 2:a mars.

 

Inför nationella uttagningar

– Sedan tidigare är det känt att Grekland kommer att hålla en mindre bidragsfinal för sin internt utvalda artist Demy. Nu har vi fått mer info om själva finalen, som kommer att hållas måndagen den 6:e mars i ERT Studios i Aten med Antonis Loudaros och Elena Bouzali som programledare. I finalen kommer Demys tre bidrag att spelas upp (troligen i musikvideoformat) och sedan är det upp till tittarna och nio grekiska diasporajurygrupper att besluta vilket bidrag som ska skickas till Kiev i maj. Bakom bidragen står Dimitris Kontopoulos (musik) samt John Ballard och Romy Papadea (text). Fokas Evangelinos står bakom som regissör och koreograf. Som en bonus kommer även Cyperns representant Hovig uppträda i finalen som gästartist.

 

Bearbetningar av bidrag

Georgiens utvalda tävlingsbidrag ”Keep the Faith”, som framförs av Tako Gachechiladze, kommer att bearbetas inför tävlingen i Kiev i maj. Den officiella versionen av låten håller just nu på att spelas in och förväntas bli klar inom några veckor. Enligt uppgifter har en körensemble från den georgiska huvudstaden Tblisi varit med vid inspelningen av den nya versionen.

 

Andra notiser

– Fortfarande saknas datum för när länderna nedan kommer med olika besked nu under slutet av denna nationella uttagningsperiod:

 • Armenien – bidragspresentation
 • Azerbajdzjan – artist- och bidragspresentation
 • Bulgarien – artist- och bidragspresentation
 • Irland – bidragspresentation
 • Makedonien – bidragspresentation
 • Ryssland – artist- och bidragspresentation
 • San Marino – artist- och bidragspresentation
 • Serbien – artist- och bidragspresentation
 • Tjeckien – officiell bidragspresentation

 

 

ESC 2017-nyheter

Uppdatering om ledningsgruppen för ESC 2017 efter avhoppen

För en tid sedan valde större delen av ledningsgruppen för ESC 2017 (Core Team) och en del av deras anställda att med omedelbar verkan lämna sina anställningar för tävlingen. Under förra veckan blev några personer presenterade som ersättare, men för posten som exekutiv producent finns det fortfarande inga uppgifter om. En av de personer som nu går in i ledningsgruppen är Christer Björkman som får titeln Show Producer (tävlingsproducent) vilket var samma titel han hade vid ESC 2013 i Malmö och ESC 2016 i Stockholm. Övriga personer som annonserats är:

– Larisa Koval, Commercial Director

– Kirill Voronin, Event Manager

– Oleh Zapadnyuk, säkerhetschef

 

Pre Party-nyheter

Gästlistan till London Eurovision Party börjar fyllas på

Söndagen den 2:a april äger Pre Partyt London Eurovision Party rum på Café de Paris i London. Under förra veckan började arrangörerna fylla på gästlistan som till dags dato ser ut som följer (med reservation för ev. framtida tillägg och ändringar):

– Alma (Frankrike)

– Levina (Tyskland)

– Lucie Jones (Storbritannien)

– Nathan Trent (Österrike)

– Manel Navarro (Spanien)

– Gästartist: Ruslana (ESC-vinnare 2004)

 

Spanien ordnar EuroSchlager den 1:a april

Ännu ett Pre Party-event är bekräftat. Det handlar om EuroSchlager i Madrid som äger rum den 1:a april. Det kommer att hållas på Delirio Live club i Madrid med start 23:00 CET och det är OGAE Spanien som står bakom som arrangör. En hel del forna Eurovisiontävlande eller andra nationella artister kommer att dyka upp som Jenny Silver, Conchita Wurst, Shirley Clamp, Dinah Nah, Linda Bengtzing, Mirela, Coral, Anael, Venus och Baltanás.

Fler detaljer om eventet kommer.

 

Oddsuppdatering inför ESC 2017

10 veckor kvar till ESC 2017 äger rum – så här ser oddsen ut just nu!

Vi fortsätter att ge er läsare en uppdatering om hur oddsen ser ut inför Eurovision Song Contest 2017 i Kiev den 9:e, 11:e och 13:e maj. Varje vecka till och med ESC-veckan (v. 19) kommer vi att redovisa hur oddsen ser ut för de 43 länderna. Av plats- och tidsskäl redovisas dock endast topp 10 respektive botten 10.

Viktigt att notera i mätningen nedan: Med ett par veckor kvar med nationella uttagningar pendlar oddsen väldigt mycket mellan högt och lågt, och det finns egentligen ingen logisk förklaring varför ett land som legat högt plötsligt hamnar lågt eller tvärtom. Detta för att en del länder varken har meddelat artist, bidrag eller kanske inte ens uttagningsform och andra länder är inte ens i slutfasen av att ha valt artist och bidrag. Dock är vi nu inne i högsäsong av uttagningar, varför oddsen till viss del börjar stabilisera sig i takt med deltävlingar avgörs och vinnare koras i finaler.

Notera även att till dags dato är 19 länder (Albanien, Danmark, Finland, Frankrike, Georgien, Italien, Lettland, Malta, Moldavien, Polen, Schweiz, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tyskland, Ungern, Ukraina, Vitryssland och Österrike) 100% klara med såväl artist- som bidragsval. Därtill kommer ett antal länder som gjort klart med artistval, men som ännu inte släppt sina respektive tävlingsbidrag samt några länder som ännu inte haft avgörande nationella finaler.

Så här såg oddsen ut på kvällen söndagen den 26 februari 2017 (enligt Eurovisionworld.com):*

 

Topp 10

#1. Italien

#2. Sverige

#3. Ryssland

#4. Australien

#5. Grekland

#6. Rumänien

#7. Bulgarien

#8. Estland

#9. Armenien

#10. Azerbajdzjan


Botten 10

#34. San Marino

#35. Österrike

#36. Belgien

#37. Lettland

#38. Tjeckien

#39. Montenegro

#40. Slovenien

#41. Albanien

#42. Spanien

#43. Makedonien


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett mellan vår oddsmätning och publiceringen av denna veckas veckonyheter.

 


 

Kommentera