Vinternytt 2017: vecka 6

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Kalender

Dessa uttagningar äger rum denna vecka (med reservation för ev. förändringar och tillägg):

 

Måndag 6/2:

 • Israel: Rising Star – semifinal

 

Tisdag 7/2:

 • Italien: San Remo-festivalen – första tävlingskvällen

 

Onsdag 8/2:

 • Italien: San Remo-festivalen – andra tävlingskvällen

 

Torsdag 9/2:

 • Italien: San Remo-festivalen – tredje tävlingskvällen
 • Tyskland: Ünser Song 2017 – final!

 

Fredag 10/2:

 • Italien: San Remo-festivalen – fjärde tävlingskvällen
 • Ungern: A Dal 2017 – semifinal 1

 

Lördag 11/2:

 • Estland: Eesti Laul 2017 – semifinal 1
 • Italien: San Remo-festivalen – final! (troligen väljs artisten ut, men det är oklart om denne tackar ja)
 • Litauen: Eurovizijos 2017 – heat 6
 • Spanien: Objectivo Eurovision – final!
 • Sverige: Melodifestivalen 2017 – deltävling 2
 • Ukraina: Nationell uttagning – heat 2
 • Ungern: A Dal 2017 – semifinal 2

 

Söndag 12/2:

 • Lettland: Supernova 2017 – heat 2

 

Kommentar: Vi har nu kommit till den första av många intensiva ESC-uttagningsveckor. För som synes är det fullt hålligång hela veckan lång. Vi börjar med semifinaler i Israel och Italiens San Remo-festival som pågår hela veckan (måndag-lördag) som avslutas med att vi troligen får reda på vem Italien ska skicka till Kiev i maj. På torsdag är det tysk final och fredag är det semi i Ungern. Lördag är en intensiv helkväll med deltävlingar/heats/semifinaler el. liknande i Estland, Litauen, Sverige, Ukraina och Ungern. Spanien håller sin final på lördag. Vi avslutar veckan med ett andra heat i Lettlands Supernova.

 

Info om Melodifestivalen 2017

Nu drar tävlingen vidare till Malmö

I lördags avgjordes den första deltävlingen av Melodifestivalen 2017 i Göteborg, där Nano och Ace Wilder tog sig direkt till final. Nu har scen, ljus och ljud med mera transporterats vidare till Malmö Arena i Malmö där veckans deltävling ska hållas. Först på onsdag anländer artisterna och på torsdag sker de första scenrepetitionerna. Tills dess finns all info om deltävling 2 här.

 

Veckans tävlande är:

 1. Mariette – “A Million Years”
 2. Roger Pontare – “Himmel och hav”
 3. Etzia – “Up”
 4. Allyawan – “Vart haru varit”
 5. Dismissed – “Hearts Align”
 6. Lisa Ajax – “I Don’t Give A”
 7. Benjamin Ingrosso – “Good Lovin’”

 

Röstningsrekord men inget tittarrekord

Under måndagseftermiddagen den 6 februari släppte MMS (Mediemätning i Skandinavien) helgens tittarsiffror för svensk TV. SVT dominerar topp 10-listan för hela veckan och naturligtvis ligger Melodifestivalen i topp med 3 244 000 tittare. Dock är detta inget rekord utan ungefär samma mängd såg tävlingen ifjol. Det ska dock tilläggas att 70 procent av de som valde att se på TV i lördags såg Melodifestivalen. Däremot fick tävlingen ett nytt rekord gällande röstningen för en deltävling med 5 706 113 röster.

 

Namnbyte: The Fooo Conspiracy byter namn till FO&O

I samband med att killgruppen The Foo Conspiracy presenterades som en av de tävlande i Melodifestivalen 2017 kom beskedet att en av deras medlemmar (Oscar Molander) har hoppat av gruppen. Nu när gruppen gått från en kvartett till en trio har man också valt att byta namn. Så från och med nu heter gruppen FO&O, som symboliserar gruppmedlemmarnas namn: Felix Sandman, Oscar Enestad & Omar Rudberg. SVT har godkänt att gruppen bytt artistnamn. Detta då det inte finns någon paragraf i SVT:s regelverk som förbjuder detta.

 

Delta i Melodifestivalens musikvideo

Under den första deltävlingen i lördags presenterade programledarna Clara, David och Hasse att det kommer att ske en musikvideoinspelning senare under Melodifestivalssäsongen. Nu söker SVT därför personer som är intresserade av att medverka. Om du vill vara med ska du spela in ett videoklipp när du dansar till den låt som videon ska handla om.

Alla instruktioner finns att tillgå här.

 

Nationella uttagningar

Spanien håller final denna lördag (11 februari)

Spaniens nationella TV-bolag RTVE har nu äntligen bekräftat att det är denna lördag, den 11:e februari, som man ska hålla sin final av Objetivo Eurovisión. Totalt är det 6 akter som tävlar, vilka har valts ut internt förutom LeKleins ”Ouch!!” som valdes ut genom jokertävlingen #EuroCasting som hölls för snart en månad sedan. Finalen avgörs genom jury- och tittarröster och hålls i Madrid.

Eftersom Spanien är en del av ”Big Five”, dvs. de länder som betalar mest till tävlingen och som därmed slipper kvala genom semifinalerna, så kan vinnaren göra sig klar för att tävla i ESC-finalen i Kiev den 13:e maj.

 

Inför Tysklands final: internationella fans får ge sin åsikt vem Tyskland ska skicka till Kiev i maj

På torsdag den 9:e februari kommer Tyskland att avgöra sin final av Ünser Song 2017. Årets omgång gjordes på förhand om till en Idoltävling där TV-bolaget NDR valde ut fem unga talanger som ska få tävla i finalen. Detta istället för att ha en mix av olika artister, konstellationer och genrer. Tyskland vill nämligen rycka upp sig ur bottenträsket då man de två senaste åren lyckats med bedriften att komma sist i finalerna. De anser att denna väg är den bästa att gå.

En annan nyhet är att vem som helst i världen kan vara med och möjligen påverka hur tyska tittarna ska rösta. På kvällen dagen före finalen, alltså nu på onsdag, kommer NDR att släppa repetitionsklipp som internationella fans kan reagera på och rösta på genom Eurovisions app. I sändningen på torsdag kommer publiken att få se hur fansen röstade för att möjligen kunna påverka dem att välja den artist som flest internationella fans tycker bäst om.

Men själva riktiga röstningen överlåts till tyska TV-tittarna och den sker genom fyra omgångar. I första omgången framför de fem artisterna en valfri cover samtidigt som tittarna röstar. När slussarna sedan stängts räknas rösterna och de tre artister med flest röster går vidare. I den andra omgången framför topp 3 ett tilltänkt ESC-bidrag för 2017. Alla tre framför samma låt men i egen tappning. Tittarna får rösta igen och de två som de anser hålla måttet går vidare. Dessa två framför nu ett nytt tilltänkt ESC-bidrag i egen tappning. Efter detta får tittarna välja ut två framträdanden av de fyra som de anser vara bäst. Det kan således bli bägge tävlande artisterna med varsin låt eller en artist med bägge låtarna. Oavsett hur tittarna än väljer sker sedan en sista slutgiltig omgång där en vinnare koras (om det inte redan skett i omgång 3, annars i omgång 4) med ett tävlingsbidrag.

Som grädde på moset kan vi också meddela att finalen kommer att gästas av tre välkända ESC-profiler: Tysklands första ESC-vinnare Nicole, Ukrainas första ESC-vinnare Ruslana samt Österrikes senaste vinnare Conchita Wurst. En expertpanel bestående av Lena Meyer Landrut, Tim Bendzko och Florian Silbereisen ger feedback till de tävlande men har ingen rösträtt.

 

Serbien väljer internt

Serbiens nationella TV-bolag RTS har nu meddelat att man för andra året i rad kommer att välja artist och bidrag internt. Vem man skickar till Kiev i maj kommer att presenteras någon gång i mars månad. Valet görs av experter inom RTS. Ifjol valde man också internt då Sanja Vučić ZAA tävlade för Serbien. Hon lyckades ta sig till finalen där hon hamnade på en femtondeplats.

 

Nederländernas bidrag presenteras i mars

I mars kommer vi äntligen få reda på vilket bidrag som systertrion O’G3NE ska tävla med för Nederländerna i ESC 2017. Under hösten och vintern har systrarna fått in förlag från olika låtskrivare och enligt uppgifter ska valet nu ha skett. Men man väntar några veckor till innan en officiell presentation görs.

Det är femte året i rad som Nederländerna väljer artist och bidrag internt. Årets artistval gjordes redan i höstas.

 

Slovenien redovisar sina bidrag och startordning

Sloveniens nationella TV-bolag RTVSLO har nu redovisat vilka bidrag som respektive artist i EMA ska tävla med. Intressant notering är att duon Maraaya står bakom hela tre bidrag (duon tävlade för Slovenien i ESC 2015). RTVSLO har även släppt startordningen. En justering har gjorts där artisterna Clemens och Alya har bytt semifinaler med varandra (av oklar anledning ska tilläggas).

EMA 2017 avgörs genom två semifinaler den 17:e och 18:e februari, där totalt 8 bidrag går vidare till en final som hålls den 24:e februari. Tittarna och jury röstar fram vinnaren.

Se hela uppställningen för Slovenien på vår specialsida om EMA 2017.

 

6 artister kvar i Israels Rising Star

Israel går nu in i slutkampen i Rising Star, uttagningen som åtminstone väljer ut Israels artist till ESC 2017. Nästa måndag (13:e februari) ska finalen hållas men innan dess ska ytterligare gallringar göras. Inför denna veckas semifinal återstår 6 artister i tävlingen, nämligen dessa:

 1. Beatbox Element
 2. Diana Golbi
 3. Imri Ziv
 4. Julietta
 5. Sapir Nahon
 6. Ta-La-Te

 

I de kvartsfinaler som hölls möttes de tävlande i dueller där vinnaren i varje duell tog sig vidare till semifinalerna. Om liknande modell används även i semifinalem för att utse finalisterna är oklart. Det som är klart är att bara 4 av dessa artister går vidare till finalen.

Enligt tidigare uppgifter är det högst troligt att vinnaren i finalen får med sig ett internt utvalt bidrag till Kiev.

 

Norska programledarna presenterade

Kåre Magnus Bergh blir kvar som programledare för Norsk Melodi Grand Prix även i år, men får denna gång med sig Line Elvsåshagen som programledarkollega. Hon har tidigare rest jorden runt och dejtat norrmän i serier i norsk TV. De kommer alltså att leda årets NMGP som avgörs i Oslo Spektrum den 11:e mars.

Deras första punkt på dagordningen blir att presentera startfältet för finalen. Det kommer att bli 10 finalister som tävlar. Vilka dessa nu än blir är fortfarande en hemlighet som vilar i NRK:s händer.

 

Oddsuppdatering inför Eurovision 2017

13 veckor kvar till Eurovision 2017 äger rum – så här ser oddsen ut just nu!

Vi fortsätter att ge er läsare en uppdatering om hur oddsen ser ut inför Eurovision Song Contest 2017 i Kiev den 9:e, 11:e och 13:e maj. Varje vecka till och med ESC-veckan (v. 19) kommer vi att redovisa hur oddsen ser ut för de 43 länderna. Av plats- och tidsskäl redovisas dock endast topp 10 respektive botten 10.

Så här i början av en uttagningsperiod pendlar oddsen väldigt mycket mellan högt och lågt, och det finns egentligen ingen logisk förklaring varför ett land som legat högt plötsligt hamnar lågt eller tvärtom när landet varken ens har meddelat artist, bidrag eller kanske inte ens uttagningsform. Dock är vi nu inne i högsäsong av uttagningar, varför oddsen till viss del börjar stabilisera sig i takt med deltävlingar avgörs och vinnare koras i finaler.

Viktigt att notera i mätningen nedan: Än så länge är bara 6 länder (Albanien, Finland, Georgien, Schweiz Storbritannien och Vitryssland) 100% klara med såväl artist- som bidragsval. Flera andra länder är klara med artistvalet, dock ej bidragsvalet, och några länder är också igång med uttagningar. Om de färdiga artistvalen och/eller de tävlingsbidrag som är släppta inför länders nationella uttagningar/finaler påverkar oddsen just nu är oklart. Minst två länder (Spanien och Tyskland) väntas bli klara med artist och bidrag denna vecka, och Italien lär kanske bli klar med artistvalet (beroende på ifall vinnaren tackar ja att tävla i Kiev).

Så här såg oddsen ut på kvällen söndagen den 5 februari 2017 (enligt Eurovisionworld.com):*

 

Topp 10

#1. Sverige

#2. Ryssland

#3. Grekland

#4. Australien

#5. Ukraina

#6. Polen

#7. Estland

#8. Norge

#9. Rumänien

#10. Armenien


Botten 10

#34. Spanien

#35. Makedonien

#36. Portugal

#37. Slovenien

#38. Vitryssland

#39. Georgien

#40. Moldavien

#41. Schweiz

#42. Albanien

#43. San Marino


* Oddsen är en sammanvägning mellan olika bettingsajters odds. Vi reserverar oss för att förändringar kan ha skett mellan vår oddsmätning och publiceringen av denna veckas veckonyheter.

 

 

Övriga nyheter

Norge öppnar sin antagning för NMPG 2018

Förra veckan kunde vi berätta att vårt grannland Finland har satt igång sin antagning för UMK 2018. Nu har även norska NRK gjort slag i saken och öppnat antagningen för Norsk Melodi Grand Prix 2018 – med anledning av att man vill vara förberedd inför den kommande säsongen då NRK nu tänker satsa stort för att ESC-vinsten ska tillbaka till Norge igen. Till skillnad från Finland är Norges antagning är öppen från nu och hela våren och sommaren. Den stänger först den 10:e september. Därmed har alla som vill skicka in bidrag lång tid på sig.

För att få delta i NMGP 2018 måste man uppfylla EBU:s grundregler gällande låtlängd (max 3 minuter), att bidraget är ett nyskrivet originalverk (ej publicerad före 1 september 2017) och artistens ålder (minst 16 år gammal). Vem som helst i världen får skicka in bidrag, men NRK uppmanar norska låtskrivare att skicka in bidrag. NRK har i dagsläget inga krav på demoversionerna som skickas in, utan dessa menar de kan bearbetas under arbetsprocessen i höst. Skickar du in bidrag så måste du godkänna att du äger upphovsrätten till bidraget och att den överlämnas till juryn. Ekonomiskt stöd kommer att utebli, men du som låtskrivare äger rätten till din låt under hela processen. NRK kommer bara begära att om det är din låt väljs ut till tävlan att du godkänner att den framförs i sändningen och att om den vinner att den får tävla i ESC 2018 (vilket land som nu arrangerar).

Urvalet görs preliminärt i november 2017.

Vill du tävla för Norge nästa år? I så fall ska du skicka in ditt/dina bidrag via denna länk.

 

Georgien står värd för Junior ESC 2017

Nu står det klart att Georgiens nationella TV-bolag GPB har tackat ja att stå värd för Junior Eurovision Song Contest 2017 som kommer att avgöras i november. Georgien tog ifjol hem sin tredje seger i tävlingens historia (flest någonsin) men det är första gången som man arrangerar tävlingen. Detta eftersom att det inte ingår automatiskt i segern att man blir värdland. Så nu kommer detta som en bonus.

Var i Georgien samt datum när tävlingen ska äga rum är inte klart än. Mer info kommer troligen nu i vinter och i vår, samt garanterat även under ESC-veckan i Kiev nu i maj.

 


 

Kommentera