Startfältet till Dansk Melodi Grand Prix 2017 presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Danmarks Radio (DR) har nu meddelat vilka 10 artister med tillhörande tävlingsbidrag som ska tävla i Dansk Melodi Grand Prix 2017 den 25:e februari. I startfältet finns bland andra Johanna Beijbom med som artist, som tidigare körat bakom bl.a. Loreen i Baku 2012.

Startfältet presenterades vid en presskonferens på torsdagen den 19:e januari (2017), och denna gång har DR lyckats hålla både artister och låtar hemliga in i det sista. Enligt uppgifter lär låtarna inte släppas officiellt förrän den 20:e februari, alltså bara dagar före finalen äger rum. Vi ska tillägga det att Danmark fick i år in rekordmånga tävlingsbidrag i sin antagning, hela 1 115 stycken. Därefter har DR valt ut de tävlande.

 

Startfältet

Dessa 10 artister gör upp om segern i årets DMGP (de står listade i bokstavsordning efter artistnamn):

 

  1. Anja Nissen – ”Where I Am”
  2. Anthony – ”Smoke In My Eyes”
  3. Calling Mercury – ”Big Little Lies”
  4. Ida Una – ”One”
  5. Jeanette Bonde – ”Hurricane”
  6. Johanna Beijbom – ”A.S.A.P.”
  7. René Machon – ”Warriors”
  8. Rikke Skytte – ”Color My World”
  9. Sada Vidoo – ”Northern Lights”
  10. Thomas Ring – ”Vesterbro”

 

Återkommande artister och andra spännande namn

I startfältet hittar vi ett par intressanta namn som t.ex. att Anja Nissen gör comeback efter fjolårets andraplacering i DMGP samt även René Machon som blev sjua i DMGP 2015. Dessutom återfinns två X Factor-vinnare (från danska upplagan): Thomas Ring (2010) och Anthony (2014). Roligt är som sagt också att tidigare köraren Johanna Beijbom nu får stå främst i rampljuset (hon har tidigare körat i Eurovision bakom Loreen (2012), Georgien (2013) och Danmark (2015)).

Några svenska låtskrivare har fått med bidrag i finalen, däribland Andreas Öhrn och Alessandra Günthardt som står bakom Sada Vidoos bidrag med Christoffer Lauridsen. Dessutom, Dimitri Stassos och Freja Jonsson Blomberg har bl.a. varit med och gjort Johanna Beijboms bidrag.

 

Lite regelförändringar

TV-bolaget DR har nu i samband med artistpresentationerna meddelat en regelförändring i årets upplaga av DMGP. Efter att Danmark nu de två senaste åren missat att kvala vidare till ESC-finalen så har man nu tagit fram en strategi för att få fram rätt tävlingsbidrag. Juryn som utgör 50 procent av resultatet i DMGP kommer i år att bestå av danska fans som DR valt ut efter en egen antagning. Fansens roll är att rösta efter vilket bidrag som har den största potentialen att bli vinnare i Eurovisionen. Fansen kommer att rösta jämte tittarna i finalen. Fansen var även inbjuda i juryrummet när låtarna skulle väljas ut.

Är det således år 2017 Danmark tar sin efterlängtade revansch? Upp till bevis den 25:e februari!

 


 

Kommentera