Julnytt 2016: vecka 50

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Denna vecka pågår årets upplaga av Musikhjälpen, där de tre programledarna Kodjo Akolor, Josefine ”Little Jinder” Jinder och Howlin’ Pelle Almqvist ska sända radio dygnet runt i 144 timmar. Det är endast lyssnarna som bestämmer musiken och detta genom att skicka in SMS med förslag på låtar. Samtidigt som man önskar en låt skänker man också ett belopp till Musikhjälpen, som i år går till att barn i krig ska ha rätt att gå i skolan! Programmet sänds således dygnet runt i Sveriges Radio P3 och i SVT Play (samt även vissa timmar i SVT2) mellan måndag kväll och söndag kväll. I år står buren som programledarna bor och sänder från på Stortorget i Örebro.

Förutom SMS-skänkning går det också bra att göra andra engagemang för Musikhjälpen som att göra en egen insamling. Detta har bl.a. vi på ESC-Panelen valt att göra. För vi skribenter vill dra vårt strå till stacken och därför har vi även i år en digital insamlingsbössa.

Vi hoppas att ni läsare vill skänka pengar till denna insamling för att hjälpa Musikhjälpen och dess organisatörer att så mycket pengar som möjligt inkommer. Vi skulle bli jätteglada om du vill vara med och stötta vår insamling vilket du gör via denna länk, eller genom att klicka på bilden ovan.

Viktigt: Du bestämmer själv vilken summa du vill skänka och om du vill betala genom betalkort eller genom ett SMS. Alla insamlade pengar går oavkortat till Musikhjälpen 2016.

Det här året är temat att barn i krig ska ha rätten att gå i skolan. Detta tycker vi är ett viktigt tema att behandla inte minst på grund av att vi lever i en värld med ständiga och pågående konflikter som drabbar oskyldiga personer, inte minst barnen som är vår framtid. Deras rätt att få gå i skolan måste prioriteras för att de ska kunna få en utbildning som räddar liv.

Dela gärna denna info till vänner och bekanta.

Tack för din gåva!

 

ESC 2017-nyheter

Ukraina tillåts arrangera Eurovision 2017 (efter spekulationer om tävlingsflytt)

I torsdags kom ett officiellt klart besked från EBU: Ukraina blir värdland för ESC 2017. Så all den ryktesspridning som gått den senaste tiden om att tävlingen skulle förflyttas till Ryssland eller något annat land var alltså bara illavarslande skitsnack och extrem konstig ryktesspridning. Därmed blir det alltså ett ESC i Ukraina den 9:e, 11:e och 13:e maj 2017. Dock har det funnits en viss oro även hos EBU den senaste tiden att den ukrainska organisationen inte ska hinna med vissa viktiga moment som behöver genomföras, men nu när huvudbolaget NTU har lämnat in sin budget samt kommit fram till ett core team (ansvarsteam) så är allt bra igen. Även om processen inte kan stanna upp nu utan måste fortsätta i snabb hastighet.

NTU har också redovisat delar av sin budget. Man har lyckats få tillgång till 15 miljoner euro från ukrainska staten samt 7 miljoner euro från Kievs stadsledning. Totalt alltså 22 miljoner euro. Detta motsvarar ungefär 227,5 miljoner svenska kronor, vilket är en drygt 100 miljoner mer än vad SVT spenderade på ESC 2016.

 

Kalender – vad händer fram till ESC börjar i maj?

Inför tävlingen går av stapeln i maj är det mycket som händer. ESCToday.com har listat några av de punkter när de förväntas inträffa. Nu i december månad kommer NTU att lägga fram info om logotyp, tema och slogan, samt biljetthanterare och reseagenter. I januari beräknas biljettförsäljningen starta (exakt datum är ej fastställt), och dessutom kommer Stockholm att officiellt överlämna ansvaret till Kiev genom nyckelceremonin. Ungefär samtidigt kommer semifinallottningen att äga rum.

I mars hålls välkomstmötet i Kiev för alla 43 länders delegationer och då ska också alla länder ha gjort klart med artist och bidrag.

Invigningen av ESC 2017 beräknas äga rum den 7:e maj, följt av semi 1 den 9:e maj, semi 2 den 11:e maj och finalen den 13:e maj.

 

Melodifestivalen 2017

SVT presenterar urvalsjuryn för Melodifestivalen 2017

Halva startfältet till Melodifestivalen 2017 har valts ut av en urvalsjury, vilken tillsätts av SVT. Juryns uppdrag är att spegla svenska folkets smak och det finns en blandning mellan branschfolk och allmänhet i juryn i olika åldrar, med olika bakgrunder och olika smaker inom musiken. I urvalsjuryn till Melodifestivalen 2017 satt 16 personer varav 9 kvinnor och 7 män i åldrarna 21-64 år. Både männens och kvinnornas medelålder var 37 år.

Juryn var fylld av branschfolk; inte minst från Melodifestivalsredaktionen själva men även från diverse mediebolag och redaktörer eller andra ansvariga från olika program. Inte minst fanns tre Sveriges Radio-profiler med (Kerstin Behrendtz och Michael Cederberg från P4, Mari Hesthammer från P3). MTG:s musikchef Robert Sehlberg fanns också representerad. Dessutom återfinns den ena av de två Schlagerprofilerna: Ronny Larsson (som även är chefredaktör för tidningen QX). Hans kompanjon Ken Olausson har tidigare suttit med i urvalsjuryn ett antal gånger.

Listan på de personer som satt med i juryn har släppts först nu efter att hela startfältet för 2017 presenterats.

 

Två bidrag gör tillägg i låttitlar

SVT meddelade i helgen att två bidrag som ska tävla i Melodifestivalen 2017 får ändrade låttitlar. Det handlar om dels The Fooo Conspiracy som förlänger sin låttitel ”Gotta Thing” till ”Gotta Thing About You” samt Jon-Henrik Fjällgren feat. Aninias ”En värld full av strider” som nu också får en samisk titel. Därav blir låttiteln numer ”En värld full av strider (Vearelde gusnie jeenh vigkieh)”. Det är också så att det blir en av de längsta låttitlarna i Melodifestivalens historia. Om det sedan är bra eller inte återstår att se i vår.

 

Nationella uttagningar

Det börjar närma sig final i Armeniens Depi Evratesil

I lördags hölls semifinal i Armeniens långkörare Depi Evratesil, som åtminstone kommer att utse den artist som Armenien ska skicka till ESC 2017 i Kiev. Inför semifinalen hade var och en av programmets 6 jurymedlemmar varsin tävlande kvar i startfältet som nu ställdes inför jury- och tittarröster. Varje tävlande framförde varsin cover och sedan var det upp till juryerna och tittarna att bestämma vilka fyra som skulle få stanna kvar i programmet.

Efter tittarnas och juryernas gemensamma dom blev resultatet följande:

 

 • Kvar i tävlingen: Martha, Artsvik, Egine och Syuzanna Melqonyan.
 • Utslagna ur tävlingen: Lucy och Vahe Aleksanyan.

 

I programmet framförde även varje tävlande en duett tillsammans med den jurymedlem som valt ut den artisten. Dessa framträdanden var dock helt och hållet utom tävlan.

 

Nu börjar vi dock närma oss final i Depi Evratesil. Enligt ESCToday.com kommer det nu denna lördag bli en ytterligare semifinal och veckan därpå körs finalen. Det vill säga att finalen avgörs på julafton.

 

Albansk final 23:e december

Albanien tidigarelägger sin uttagning något det här året och avgör den före jul. Detta till skillnad mot de senaste åren då den har hållits under eller efter julen. Den första semifinalen går av stapeln onsdagen den 21:a december, följt av den andra semifinalen torsdagen den 22:a december. Finalen hålls sedan fredagen den 23:e december, dvs. dagen före julafton.

Ännu är det inte officiellt vilka bidrag som ska tävla i respektive semifinal, men det är 24 bidrag som gör upp om segern. Vilka dessa artister & bidrag är går att finna här.

Uppdatering: Det har framkommit att bidraget ”Mirëmëngjës” har blivit diskvalificerat. Bidraget skulle ha framförts av Edona Vatoci, men nu blir det istället Xhenji Lito med ”Pritja” som övertar platsen i tävlingen. Anledningen till att ”Mirëmëngjës” diskvalificerades var för att bidraget har framförts offentligt före 1 september 2016, vilket strider mot EBU:s regelverk. Hade låten tävlat och vunnit FiK så hade den inte fått delta i ESC 2017.

 

Vitryssland håller final den 20:e januari

I Vitryssland har TV-bolaget BTRC hållit i en lottning för sina 13 tävlande som ska göra upp om segern i den kommande vitryska finalen. Nu har också ett datum för finalen meddelats och det blir den 20:e januari 2017 som den hålls. Sändningarna kommer att ske både i Belarus 1 och 24, och den vitryska representanten kommer att väljas ut genom delad jury- och tittarröstning.

Hela listan på de tävlande finns här.

 

Storbritannien håller även de i januarifinal

Som tidigare meddelat fortsätter brittiska BBC på att låta folket välja sin representant till Eurovision Song Contest istället för att detta val ska göras internt. Just nu pågår urvalet till finalen som heter Eurovision: You Decide, men innan dess har BBC nu officiellt meddelat att den kommer att äga rum den 27:e januari. Vilka de tävlande är och hur många dessa blir kommer att presenteras i Ken Bruce Show i BBC Radio2 den 23:e januari. Det ska tilläggas att urvalet görs dels efter den antagning som pågått under hösten samt genom skivbolag, låtskrivare från Storbritannien, med hjälp av musikkonsulten Hugh Goldsmith samt med representanter från OGAE UK (Melodifestivalklubben i Storbritannien).

Finalen äger rum i Eventim Apollo Hammersmith i London med Mel Giedroyc som programledare. I finalen kommer även en expertpanel finnas med, men det är oklart vilken roll denna panel kommer att ha. Finalen är dessutom flyttad från BBC Four till BBC Two.

Biljetter till finalen går att köpa via denna länk och priset är 34,25 pund för en ståplats och 37 pund för en sittplats. BBC beräknar att man kommer kunna ta in en publik på ca 5000 personer.

 

Portugal fortsätter med Festival da Canção – men förändrar upplägget något

Till ESC 2017 återvänder Portugal efter ett års frånvaro, och istället för ett internval blir det en fortsättning för den traditionella festivalen Festival da Canção som uttagningsmetod. Likt uttagningen 2015 kommer uttagningen att bestå av två semifinaler och en final, vilka sänds den 19:e och 26:e februari samt 5:e mars. TV-bolaget RTP har bjudit in 16 kompositörer som ska skriva varsin låt till tävlingen samt att välja ut artist. Totalt blir det alltså 16 tävlande i Festival da Canção 2017.

En stor förändring i denna upplaga av Festival da Canção blir att RTP nu har strukit kravet på att alla bidrag måste framföras på portugisiska. Istället får kompositörerna själva avgöra språkvalet och detta alltså redan i nationella uttagningen.

Resultaten i programmen kommer att avgöras genom kombinerad jury- och tittarröstning. Juryerna kommer att bestå av personer som RTP väljer ut, medan i finalen kommer det att vara regionala jurygrupper som även kommer att representeras av ögrupper. Juryn kan dock komma att ha en liten fördel över tittarna och detta om två bidrag fått lika stor poängandel – då avgörs det med hjälp av juryrösterna.

 

Semiuppdelningen för Eesti Laul presenterad

I torsdags släpptes bidragen för den första semifinalen av Eesti Laul 2017, och därmed blev det även officiellt vilka bidrag som ska tävla i den andra semifinalen. Hur dessa bidrag låter blir officiellt nu på torsdag. Så här ser uppdelningen ut:

 

Semifinal 1 (i startordning)

 1. Lenna Kuurmaa – ”Slingshot”
 2. Elina Born – ”In or Out”
 3. Carl-Philip – ”Everything But You”
 4. Ivo Linna – ”Suur loterii”
 5. Ariadne – ”Feel Me Now”
 6. Uku Suviste – ”Supernatural”
 7. Laura Prits – ”Hey Kiddo”
 8. Karl-Kristjan & Whogaux feat. Maian – ”Have You Now”
 9. Janno Reim & Kosmos – ”Valan pisaraid”
 10. Leemet Onno – ”Hurricane”

 

Semifinal 2 (ej i startordning)

 • Almost Natural – ”Electric”
 • Alvistar Funk Association – ”Make Love, Not War”
 • Angeelia – ”We Ride With Our Flow”
 • Antsud – ”Vihm”
 • Close To Infinity feat. Ian Karell – ”Sounds Like Home”
 • Daniel Levi – ”All I Need”
 • Kerli – ”Spirit Animal”
 • Koit Toome & Laura – ”Verona”
 • Liis Lemsalu – ”Keep Running”
 • Rasmus Rändvee – ”This Love”

 

33 artister utvalda till slutcasting till Tysklands final

Nu har det tyska TV-bolaget NDR bestämt sig för vilka 33 unga talanger som ska få gå till slutcastingen till Unser Song 2017. Efter att drygt 2 500 ansökningar hade skickats in till antagningen har man nu sållat fram vilka kandidater man tycker är mest lämpliga. Samtliga som har valts ut är soloartister.

Inom kort kommer NDR att göra slutvalet om vilka 5 artister som ska få tävla i den tyska finalen som avgörs den 9:e februari.

Redan nu går det att hitta info om de artister som valts ut inför slutvalet. Du hittar dessa namn och info här.

 

Nederländskt ESC-bidrag presenteras i februari eller mars 2017

Sedan det stod klart att Nederländerna ånyo valt internt till ESC 2017 har nu ytterligare info om hur bidragsvalet ska gå till. Detta kommer också att ske internt, men med den skillnaden att gruppen O’G3NE (uttalas Ogeene) kommer att vara med i processen. I förra veckan anordnades ett ”writerscamp” där nationella och internationella låtskrivare deltog med potentiella ESC-bidrag som presenterades för gruppen. Men förutom detta håller tjejerna också på att få bidrag från andra håll så det är inte alls säkert att någon från ”the camp” blir utvald.

Enligt uppgifter kommer det dock att dröja till februari/mars innan det blir officiellt vilket bidrag som Nederländerna kommer att skicka till ESC 2017.

 

Polen fortsätter med nationell final

Efter åttondeplatsen i ESC 2016 är Polen fullt av självförtroende och kommer även nästa år att välja ut artist och bidrag genom finalen Eliminacje Krajowe. Hur själva finalen kommer att se ut är ännu oklart så det får vi återkomma till.

Sedan Polen återkom till ESC igen 2014 har man lyckats kvala till sig finalplats varje år, och i år lyckades man dessutom med bedriften att komma på åttonde plats i finalen, vilket är landets högsta placering sedan 2003 och den tredje gången man kommer topp 10 (det har bara hänt premiäråret 1994 och 2003). Både 2014 och 2015 valdes artist och bidrag ut internt, och så såg det länge ut att bli även till 2016. Men i sista stund ändrades reglerna i polska uttagningen och plötsligt skulle man hålla en nationell final (den första på många år). Artisten Margaret var inför den finalen väldigt populär till segern, som dock gick till Michał Szpak och hans ”Color of Your Life”.

 

Georgien utmanar – gör stor uttagning nästa år

Till ESC 2017 satsar Georgiens nationella TV-bolag på en mycket större uttagning jämfört med de uttagningar man haft tidigare år. En lista på 27 artister har publicerats för vilka som ska delta i uttagningen. Hur omfattande den kommer att bli samt när den ska äga rum är dock inte officiellt än.

 

Övriga nyheter

Eurovision in Concert äger rum 8 april 2017

Datumet för ESC-förfesten Eurovision in Concert i Amsterdam är nu spikat. Nästa års omgång, som blir den nionde i ordningen, kommer att äga rum lördagen den 8:e april 2017. Plats är inte sagt ännu och biljetter är inte släppta än. Men vi rekommenderar att ni som vill få biljetter håller uppsikt över detta då det är ett hett event som många vill komma in på. I vanliga fall brukar nämligen biljetterna sälja slut fort.

 

Esma Redžepova har avlidit

Ännu fler tråkiga nyheter har nått oss då Esma Redžepova, som representerade Makedonien i Eurovision 2013 (tillsammans med Vlatko Lozanoski) med låten ”Pred Da Se Razdeni”, har avlidit efter en tids sjukdom.

Esma, som föddes 1943 i Makedoniens huvudstad Skopje, var känd som ”the queen of Romany music”. 1958 spelade hon in sin första skiva och blev snabbt hyllad för sina prestationer. Hon spelade in över 500 låtar under sin karriär. Hon var även politisk aktivist som kämpade för mänskliga rättigheter.

Under ESC 2013 blev hon en kär favorit på plats hos fansen trots att det inte blev någon finalkvalificering för Makedoniens räkning det året.

Esma Redžepova blev 73 år gammal.

 


 

Kommentera