Artister & bidrag till Festivali i Këngës 55 är officiellt presenterade

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I vanlig ordning kommer Albanien att arrangera sin Festivali i Këngës för att utse artist och bidrag till Eurovisionen. I år hålls den 55:e upplagan och nu är startfältet presenterat. Vinnaren i uttagningen kommer att representera Albanien vid Eurovision 2017 i Kiev.

Totalt sett är det 24 tävlande som har valts ut, och de som gjort det jobbet har varit en jury som har bestått av Shpëtim Saraçi, Alfred Kaçinari, Florent Boshnjaku, Bojken Lako och Gent Rushi. Som fjolårets tävling kommer de tävlande att delas upp i två semifinaler, där man kommer att tävla om ett visst antal platser i finalen.

Sändningarna av den 55:e upplagan kommer att ske i december och med största sannolikhet kommer de att sändas tre dagar i följd. Vilka datum som är aktuella är dock inte bekräftat än, så det får vi anledning om att återkomma till.

 

Startfältet

Uppdelningen för semifinalerna är ännu inte offentliggjord, så tills dess presenteras de tävlande i bokstavsordning:

 

 1. Albulena Jashari – ”Fjalet ia le Zemres”
 2. Classic Boys – ”Dashuria per jeten”
 3. Dilan Reka – ”Mos Harro”
 4. Edea Demaliaj – ”Besoj ne Enderra”
 5. Elson Braha – ”Edhe nje here”
 6. Erlind Zeraliu – ”Dhimbja e Gezimit”
 7. Fabiola Agalliu & Agnesa Çavolli – ”Shkon e Vjen”
 8. Festina Mejzini – ”Atje Lart”
 9. Flaka Krelani – ”Sdu Te Flas”
 10. Franc Koruni – ”Macka”
 11. Genc Salihu – ”Ketu”
 12. Linda Halimi – ”Bote”
 13. Linda Rukaj – ”Vija e Lumit”
 14. Lorela – ”Me Ty”
 15. LYNX – ”Sot”
 16. Luka & Serxhio Hajdini – ”Koha Plaket”
 17. Neki Emra – ”Dashuri dhe Urrejtje”
 18. Orges Toçe – ”Shi Diamantesh”
 19. Rezarta Smaja – ”Pse Prite Gjate”
 20. Tiri – ”Me zgjo”
 21. Yll Limani – ”Shiu”
 22. XUXI – ”Metropol”
 23. Xhenji Lito – ”Pritja” (ersättningsbidrag, se nedan)
 24. Xhesika Polo – ”Eva Jam Une”

 

Uppdatering 10 december 2016: Det har framkommit att bidraget ”Mirëmëngjës” har blivit diskvalificerat. Bidraget skulle ha framförts av Edona Vatoci, men nu blir det istället Xhenji Lito med ”Pritja” som övertar platsen i tävlingen. Anledningen till att ”Mirëmëngjës” diskvalificerades var för att bidraget har framförts offentligt före 1 september 2016, vilket strider mot EBU:s regelverk. Hade låten tävlat och vunnit FiK så hade den således inte fått delta i Eurovision 2017.

 

Tidigare tävlande & intressanta namn

Bland de tävlande märks bland andra Linda Halimi som blev trea i 53:e upplagan av Festivali i Kënges samt Flaka Krelani som blev trea i den 54:e upplagan. Andra tävlande som ses som intressanta på förhand är Dilan Reka (blev 7:a i den 54:e upplagan) och Rezarta Smaja (blev 7:a i den 53:e upplagan). Dessutom kommer även vinnaren av X Factor Albania 2015, Edea Demaliaj, och trean från X Factor Albania 2012, Xhesika Polo, finnas med i årets uppställning av Festivali i Këngës.

Kommentera gärna om du har någon/några förhandsfavoriter i år!

 


 

Kommentera