Julnytt 2016: vecka 49

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Panelen tipsar

Dags att rösta i ESC Radios ”Topp 250” Eurovisionlåtar

För nionde året i rad arrangerar 12points.tv, i samarbete med ESC Radio, songfestival.be, ilkar.blogspot.com, songfestivalweblog.nl och eurovisionbelgium.blogspot.com den årliga Eurovision Topp 250-omröstningen. I denna omröstning får vi fans till Eurovision Song Contest rösta fram vilka låtar vi tycker har varit bäst genom alla tider (från starten 1956 till i år 2016) och som vi alla fans tycker är de just nu 250 bästa ESC-låtarna. De senaste fem åren har Loreens ”Euphoria” legat på första plats, men är hon fortsatt etta även efter i år?

Tipset som vi kommer med är att du kan vara med och påverka topplistan genom att lägga in din egen topplista i denna omröstning. Du röstar på 10 bidrag genom tiderna och poängen delas ut som i ESC: 12 poäng till den man väljer som etta, 10 poäng till den man väljer som tvåa, 8 poäng till trean osv. 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.

Röstningen sker via denna länk, och är igång till och med den Luciadagen, dvs. den 13:e december.

Resultatet kommer att presenteras i ESC Radio först på nyårsafton (31:a december), och dagen därpå i textform. Fram tills dess presenterar vi hur topp 10 såg ut vid omröstningen ifjol (inom parentes står placering vid 2014):

 

1 (1) Loreen – “Euphoria” (Sverige 2012)
2 (3) Conchita Wurst – “Rise Like A Phoenix” (Österrike 2014)
3 (–) Il Volo – “Grande Amore” (Italien 2015)
4 (2) The Common Linnets – “Calm After The Storm” (Nederländerna 2014)
5 (–) Måns Zelmerlöw – “Heroes” (Sverige 2015)
6 (5) Pastora Soler – “Quédate Conmigo” (Spanien 2012)
7 (–) Elina Born & Stig Rästa – “Goodbye To Yesterday” (Estland 2015)
8 (6) ABBA – “Waterloo” (Sverige 1974)
9 (–) Polina Gagarina – “A Million Voices” (Ryssland 2015)
10 (–) Loïc Nottet – “Rhytm Inside” (Belgien 2015)

 

Melodifestivalen 2017

Tidiga odds utser Loreen till vinnare av Melodifestivalen 2017

Efter att artisterna till Melodifestivalen 2017 nu har blivit officiella har även vadslagningsbyråerna startat igång oddsen. Så här dagarna efter avslöjandena är det främst Loreen, Mariette Hansson, Ace Wilder, The Fooo Conspiracy och Wiktoria som det handlar mest om medan debutanter som Etzia, Bella & Filippa och Owe Thörnqvist, i alla fall som det ser ut som just nu, inte har med segern att göra den 11:e mars 2017. Men allt kan hända – och mycket kommer att hända fram till tävlingen börjar. Vem vet, kanske är det 10 eller 12 debutanter vi ser i finalen i Friends Arena?

 

ESC 2017-nyheter

Victoria Romanova och Oleksander Kharebin blir exekutiva producenter för ESC 2017

Nu står det klart att det blir ukrainska delegationschefen/NTU:s biträdande generaldirektör Victoria Romanova och NTU:s vice generaldirektör Oleksander Kharebin (bilden ovan) som övertar posten som exekutiv producent för Eurovision Song Contest. De har dock båda haft insyn i projektet sedan Ukraina vann ESC 2016 i våras, inte minst Victoria som själv ledde den vinnande delegationen i Stockholm.

Dessutom kommer Stuart Barlow bli Show Producer (den titel som Christer Björkman hade i ESC 2016), som kommer att bidra med god kännedom om hur man bäst producerar ett bra underhållningsprogram för Europa, Australien och övriga världen i maj 2017.

Enligt ytterligare uppgifter kommer EBU inom några veckor att presentera temat för ESC 2017. I januari hålls också semifinallottningen.

 

Antagningsinfo

Makedoniens Jana Burčeska vill ha hjälp med att välja bidrag till ESC i Kiev…

…och därför har nu TV-bolaget MRT nu öppnat upp en mindre antagning där intresserade låtskrivare och kompositörer välkomnas att skicka in tävlingsbidrag. Så länge bidraget har något som påminner om den makedonska kulturen men är en modern låt som uppfyller EBU:s regelverk (t.ex. att låten får vara max 3 minuter lång) är man välkommen att bidra med förslag.

Vill du skicka in bidrag så ska du skicka in din demosång till följande mejladress: meripopova@gmail.com

Antagningen stänger den 25 december.

 

Nationella uttagningar

6 artister kvar i Armeniens uttagning

I lördags hölls en sista duellomgång i Armeniens långkörare Depi Evratesil, som åtminstone kommer att ta fram Armeniens ESC-representant till Kiev 2017. De senaste veckorna har en tredje fas varit igång i programmet där de 24 kvarvarande artisterna fått duellerna mot varandra framför programmets jury. Efter tre veckor återstod två artister per team som nu har fått göra en sista duellering. Likt tidigare dueller har artisterna fått framträda med varsin cover men denna gång var det upp till respektive teamledare (jurymedlem) att välja ut en av de två att få vara kvar i programmet.

 

Så här blev valen:

Iveta Mukuchyan valde Vahe Aleksanyan

Inga Arshakyan valde Syuzanna Melqonyan

Hayko valde Egine

Essaï Altounian valde Artsvik

Aram MP3 valde Lucy

Anush Arshakyan valde Marta

 

Det är dock oklart om det redan nu denna lördag blir en final eller programmet fortsätter en tid till. Sändningarna har pågått varje lördag sedan början av oktober.

 

Slovenien inför semifinaler i EMA 2017

Som vi tidigare berättat om har Sloveniens nationella TV-bolag valt att ändra om upplägget för sin uttagning EMA nästa år. Inför finalen kommer det att vara hela två semifinaler om 8 bidrag per omgång. Från varje semifinal kommer tittarna att rösta vidare två bidrag och en expertjury två bidrag. Totalt går således 8 bidrag vidare till finalen.

I finalen kommer sedan 6 stycken regionala slovenska jurygrupper vardera dela ut 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng (två bidrag blir utan poäng) och sedan kommer tittarna att dela ut multiplar av juryns poäng, dvs. 12, 24, 36, 48, 60 och 72 poäng. Även hos tittarna blir två bidrag poänglösa. Totalt sett kan alltså ett finalbidrag få mellan 0-144 poäng.

Semifinalerna hålls den 17-18 februari och finalen den 24 februari.

För övrigt tycker vi att det är mycket roligt att både Maja Keuc (ESC 2011) och Omar Naber (ESC 2005) återkommer till EMA. Omar Naber gör därmed sitt fjärde försök att komma tillbaka till Eurovisionen igen för att få tävla för Sloveniens räkning.

 

Ungern meddelar sina tävlingsbidrag på torsdag (8:e december)

Enligt uppgifter till ESCBubble.com kommer finalen av Ungerns uttagning A Dal att äga rum den 18:e februari 2017. Dock är det ännu inte sagt ifall Duna TV, som producerar den kommande säsongen av A Dal, har för avsikt att fortsätta med det stora uttagningsformat som man haft de senaste åren. Detta kommer vi först att få reda på vid en presskonferens den 8:e december då Duna TV ska presentera vilka som ska tävla i A Dal.

 

Estland släpper bidragen nu i december

För drygt en månad sedan stod det klart vilka 20 tävlande som ska göra om upp segern i Eesti Laul 2017. Därefter har det sagts från TV-bolaget ERR att bidragen skulle släppas av artisterna själva, vilket i viss mån även har hänt. Men nu kommer nya besked. Denna och nästa torsdag, alltså den 8:e och 15:e december, kommer bidragen att framföras i ERR:s kanaler. En gång i timmen mellan kl. 09:00-18:00 CET kommer ett bidrag att spelas upp följt av en miniintervju med den artisten. Bidragen kommer att spelas upp i semifinalordning. Detta gör att vi redan på torsdag kommer att få reda på vilka bidrag som ska tävla i respektive semifinal i Eesti Laul 2017.

 

Över 300 bidrag skickades in till Tjeckiens internuttagning

Den sista november stängdes antagningen till Tjeckiens internuttagning och nu har Tjeckiens delegationschef bekräftat att man fått in över 300 bidrag. Nu kommer en jury beståendes av tjeckiska musikexperter att ta över arbetet med att välja ut vilket bidrag som ska få tävla för Tjeckien i Kiev.

 

Även Frankrikes antagning fick in över 300 bidrag

Samma dag som Tjeckiens antagning avslutades stängdes även Frankrikes. Och intressant nog var även deras populär för även de fick in över 300 bidrag. Nu tar en kommitté över för att utse en vinnare. Det är oklart när det kommer att presenteras men åtminstone senast i början av mars lär vi ha ett resultat.

 

 

Övriga nyheter

ESC 2016 nominerad till TPi Awards

Sändningarna från ESC 2016 i våras har redan vunnit Kristallen och Rose D’or Awards. Nu är ännu ett pris aktuellt. Det handlar om en nominering i kategorin Årets liveproduktion vid TPi Awards, en gala som producerats årligen sedan år 2002. I samma kategori möter ESC 2016 ett antal artister: AC/DC (Rock or Bust World Tour), Adele, Beyonce (Formation World Tour), Coldplay (A Head Full of Dreams World Tour) och Muse (The Drones World Tour 2016). Dessutom är produktionschefen Ola Melzig nominerad i en annan kategori.

Om ESC 2016 respektive Ola Melzig tar hem priserna avgörs den 27:e februari 2017.

 


 

Kommentera