Höstnytt 2016: vecka 39

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Eurovision 2017-tävlande

Azerbajdzjan blir kvar nästa år

Det azeriska TV-bolaget ITV har bekräftat att de tänker ställa upp i ESC 2017. Dock är det ännu oklart hur artist och bidrag ska väljas ut, så det får vi anledning om att återkomma till.

I årets ESC (2016) valdes artist och bidrag ut internt där det blev sångerskan Samra med bidraget ”Miracle” som fick tävla, och som slutligen hamnade på 17:e plats i finalen. Det var tredje året i rad som Azerbajdzjan uteblev från topplaceringar i finaler; från debuten 2008 fram till år 2013 placerade sig landet alltid topp 10, varav en seger som kom år 2011. Sedan år 2009 har svenska låtskrivare årligen stått helt eller delvis bakom Azerbajdzjans bidrag. Så var det även 2016.

 

Albanien är också med – håller Festivali i Këngës som nationell uttagning

Tidigare i år meddelade det albanska TV-bolaget RTSH att man inte hade avgjort om man skulle delta i ESC 2017 eller ej. Men nu har beslutet fattats och svaret blir att man kommer dyka upp även 2017. Det blir således 14:e gången gillt som Albanien deltar i Eurovision Song Contest.

Artist och bidrag kommer att utses genom Festivali i Këngës, den 55:e i ordningen, som kommer att hållas i december. Som det ser ut idag är det är högst sannolikt att det blir två semifinaler följt av en final. En antagning att skicka in bidrag kommer att äga rum under perioden 10:e och 11:e oktober.

Albanien har deltagit i ESC alla år sedan 2004 och har en femteplats (2012) som bästa resultat. I år (2016) hamnade Enada Tarifa på en blygsam 16:e-plats i semifinal 2.

 

Rumänien bekräftar preliminär ansökan till ESC 2017

I våras blev Rumäniens nationella TV-bolag TVR bortplockade från att tävla i Eurovision Song Contest samt att sända en rad andra events (bland annat sändningarna från sommarens Fotbolls-EM och OS i Rio). Detta på grund av att TVR har obetalda skulder till EBU som sträcker sig tillbaka fler år bak i tiden. När det gällde ESC 2016 så hade man haft en nationell uttagning och tagit fram en vinnare med tillhörande tävlingsbidrag (Ovidiu Anton med låten ”Moment of Silence”), som dessutom hade gjort marknadsföring på de olika inför ESC-eventen runt om i Europa. Nyheten om att Rumänien inte skulle få delta kom bara tio dagar före repetitionsstart.

Trots detta har nu TVR lämnat in en preliminär ansökan om att få delta i ESC 2017. Om Rumänien får komma till start eller inte återstår att se. Landet har möjlighet att dra tillbaka sin anmälan före 10:e oktober utan att få ekonomiskt straff av EBU.

Det är också högst oklart om TVR har betalat sin skuld till EBU eller om avbetalningsplan gjorts. Om detta i så fall kan förbises återstår att se.

 

Även Montenegro bekräftar preliminär ansökan till ESC 2017

Det montenegrinska TV-bolaget RTCG meddelade i fredags (23 september) att man preliminärt kommer att delta i ESC 2017. Landet kan dock fortfarande dra sig ur tävlingen men måste ha gjort det senast den 10:e oktober. Om Montenegro nu kommer till start är det något oklart hur de kommer att välja artist och bidrag. De senaste åren har dessa val gjorts helt och hållet internt.

Montenegro lyckades inte kvalificera sig till finalen i ESC 2016, utan hamnade på totalt 13:e plats i den första semifinalen. Dock, om endast jurygrupperna hade fått bestämma så hade Montenegro tagit finalplats. De två åren innan dess, 2014 och 2015, lyckades Montenegro ta sig till final och hamnade på 19:e (2014) respektive 13:e (2015) plats, vilket är landets bästa placeringar sedan man började tävla under egen flagg år 2007.

 

Nationella uttagningar

Schweiz öppnar sin antagning

Nu har Schweiz dragit igång sin nationella antagning till ESC 2017 och den är öppen till och med 24:e oktober.

Viktigt att notera: Från detta år måste minst 1 upphovsperson till bidraget (antingen artist, låtskrivare eller kompositör) vara schweizisk medborgare eller vara bosatt i Schweiz. Det finns även krav att tävlingsbidragen ska vara av internationell standard som passar Eurovisionsformatet.

Läs mer om regelverket här.

 

Många förändringar

Som vi tidigare har berättat om så gör Schweiz om sin uttagning ganska mycket, och detta för att man nu två år i rad kommit på sistaplats i semifinaler. Förändringar som görs är bland annat att den tidigare förutbestämda kvotfördelningen mellan TV-bolagen slopas, och att alla bidrag skickas in i en gemensam uttagning. Därmed blir det till exempel inte någon webbuttagning (liknande Webbjokern) som SRF haft de senaste åren.

En jury, beståendes av personer från de nationella TV-bolagen, kommer sedan att välja ut omkring 20 bidrag av de som skickats in vilka får gå vidare till en audition kallad Live Check. Denna audition äger rum i Zürich den 4:e december, där de ca 20 tävlande får framföra sina bidrag live framför en nationell jurypanel. Denna jurys uppgift är att bedöma bidragen och artisterna gällande framträdande, sångröst och bidragskvalité.

Av de bidrag som deltar i Live Check kommer mellan 6-10 stycken att väljas ut. Dessa bidrag kommer att tävla om segern i den nationella finalen, som hålls den 5:e februari 2017.

 

Ukraina inleder onlineomröstning

Den ukrainska uttagningen till ESC 2017, där vinnaren får tävla på hemmaplan, är i full gång. Antagningen har varit igång nu ca en månad och nu har TV-bolagen NTU och STB inlett nästa fas i tävlingen – onlineomröstning. Ukrainska publiken ska nämligen få chansen att rösta fram vilka bidrag som ska få tävla i uttagningen som hålls senare i vinter (med final i februari). Varje dag kan man rösta 1 gång per IP-nummer på de bidrag som ligger publicerade. Fler bidrag utlovas publiceras under hösten. Omröstningen stänger den 15 januari 2017.

Lyssna på bidragen här.

 

På lördag inleder Armenien sin uttagning Depi Evratesil

I somras meddelade det armeniska TV-bolaget ARMTV att man för första gången kommer att satsa på en större uttagning för att utse sin representant till Eurovision Song Contest. Detta efter flera år med bara internval. Denna gång kommer det att bli en tre månader lång uttagning som på pappret ser ut som en Idol-liknande tävling som går under namnet Depi Evratesil. Premiär sker nu på lördag (1 oktober). Armeniens delegationschef Gohar Gasparayan kommer att vara programledare. I programmets jury sitter några av Armeniens tidigare ESC-representanter som alla gjort mycket bra ifrån sig resultatmässigt (alla har tävlat i ESC-finaler). Programmen sänds på ARMTV 1.

Än så länge har vi dock bara fått uppgifter om att Depi Evratesil endast kommer att utse Armeniens nästkommande representant. Om även tävlingsbidraget utses får vi återkomma till. Detta då denna uttagning pågår till och med december månad.

 

Österrike byter strategi – väljer internt till 2017

Efter två år i rad med nationella finaler kommer Österrikes nationella TV-bolag ORF enligt uppgifter att välja internt till ESC 2017. Detta rapporterar bland andra ESCToday.com om. I nyheten finns dock inga uppgifter om både artist och bidrag kommer att väljas internt, eller om det blir internval av det ena men final av det andra. Vi får helt enkelt anledning att återkomma till detta.

Senast Österrike valde internt var år 2014, då man valde ut Conchita Wurst. Och tog senare hem segern i ESC – sin andra efter 48 års väntan.

 

Italien publicerar San Remo-festivalens datum – dock oklart om artist hämtas från denna tävling

Sedan Italien återvände till ESC år 2011 efter 13 års frånvaro har man samtliga år utom år 2014 valt att hämta sin artist från den årliga San Remo-festivalen. Ibland har även den utvalda artistens San Remo-bidrag också blivit ESC-bidrag. Ännu är det oklart om TV-bolaget RAI kommer att välja nästa års italienska ESC-representant från San Remo-festivalen, men om man gör detta så kommer ett sådant val att ske under perioden 7-11 februari 2017. Det är nämligen då som nästa års upplaga av San Remo-festivalen äger rum.

 

Biljetter till Tysklands final börjar säljas

Sedan tidigare är det meddelat att Tysklands nationella final till ESC 2017, Unser Song 2017, kommer att äga rum i Köln den 9:e februari. Fem artister, som kommer att väljas ut från en casting som just nu pågår, kommer att göra upp om segern. Barbara Schöneberger kommer att vara programledare och som expertpanel kommer att bestå av Tim Bendzko, Florian Silbereisen och ESC 2010-vinnaren Lena.

Biljetter till evenemanget har nu börjat säljas, och är man intresserad av att gå på finalen så kan man köpa biljetter via denna länk.

Finalen kommer att hållas i Raab TV’s Studios (Schanzentraße 22, Köln) och görs i samarbete mellan NDR och Raab TV. Biljettpriserna ligger på 35 euro styck.

 

Övriga nyheter

ESC 2017 beräknas kosta 16 miljoner euro att arrangera

Enligt uppgifter som cirkulerat i medierna den senaste veckan kommer ukrainsk TV att spendera ca 16 miljoner euro (ca 160 miljoner svenska kronor) på att arrangera ESC 2017. Utöver detta kan det enligt andra uppgifter tillkomma kostnader för stat och stad (Kiev). Detta kan jämföras med SVT:s budget för ESC 2016 som låg på ca 120 miljoner svenska kronor.

 

Inget Liechtenstein i Eurovision nästa år heller

Sedan den lilla mikrostaten Liechtenstein bildade ett eget TV-bolag har det genom åren florerat rykten om att landet en dag kommer att göra debut i Eurovisionen. Lika besvikna blir vi fans att vi varje höst får ett negativt besked. Så blir det även till ESC 2017. TV-bolaget 1FLTV är dessvärre inte medlemmar i EBU något som är ett krav för att få tävla i ESC. Och enligt årets källa är det ekonomin som spökar igen. Dock utlovar 1FLTV att i framtiden undersöka om möjligheten finns att bli medlemmar i EBU.

 

Tyskland avböjer medverkan som tävlingsland i Junior ESC 2016

Trots att tysk TV streamade fjolårets Junior ESC från Bulgarien har man inte för närvarande några planer på att vilja delta i årets upplaga. En av de anledningar som nämns är att det är försent att välja en representant i detta läge. Tyskland har tidigare under året varit i diskussionsfas med EBU om att tävla i Junior ESC, men så blir alltså inte fallet.

Hittills har 16 länder tackat ja att delta i Junior ESC, som i år hålls på Malta i november månad.

 


 

Kommentera