Höstnytt 2016: vecka 37

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Eurovision 2017-tävlande

Polen bekräftar deltagande i Eurovision 2017

Det polska TV-bolaget TVP har nu bekräftat sitt fortsatta deltagande i Eurovision Song Contest och därmed kommer de till start i Kiev i maj nästa år. Vilken form av nationell uttagning som man kommer att hålla är ännu något oklart, så det får vi anledning att återkomma till. I år (2016) lyckades Polen komma på en hedrande åttondeplats i finalen, främst tack vare tittarnas röster, vilket är landets högsta placering sedan år 2003.

 

Slovakien osäkra om de vill återvända eller ej till Eurovision 2017

Senast vi såg Slovakien i Eurovision Song Contest var i Baku 2012. Därefter har landet inte deltagit i tävlingen av ekonomiska skäl något landets nationella TV-bolag RTVS meddelade i våras. ESCToday.com har nu hört av sig till RTVS som meddelar att man ännu inte gjort någon bedömning ifall landet ska återvända till tävlingen eller om man blir hemma minst ett år till. Därför får vi avvakta ett tag på besked.

Slovakien debuterade i ESC 1994 och tävlade sedan även 1996 och 1998. Sedan tog landet en paus men återvände 2009 och tävlade fyra år i rad innan man avstod tävlan igen. Under de senare åren har Slovakien ej lyckats kvalificera sig till någon ESC-final. Man har istället en 18:e-plats som högsta resultat (som då uppnåddes under 90-talet).

 

Tjeckien kommer med besked inom kort

Enligt uppgifter till Eurovoix.com kommer det tjeckiska TV-bolaget CT snart att fälla sitt avgörande ifall man ska delta i ESC 2017 eller ej. I år lyckades man för första gången någonsin kvalificera sig till ESC-finalen, där man dessvärre slutade näst sist. Delegationschefen Martin Brož har enligt vissa uppgifter sagt att man kommer att fatta beslutet nästa vecka, men om det blir officiellt eller inte återstår att se.

 

Nationella uttagningar

Över tusen bidrag inskickade till Dansk Melodi Grand Prix 2017

Förra måndagen avslutades antagningen till nästa års Dansk Melodi Grand Prix som anordnas av TV-bolaget DR (Danmarks Radio). Några dagar senare hade DR sammanställt antalet inkomna bidrag och har nu fått svaret att man har slagit rekord – nämligen 1 115 bidrag inkom till tävlingen. De senaste nio åren har andelen bidrag annars legat runt 700 per år, med att några år stack ut – 2014 då Danmark stod värd och ifjol när man nästan kom upp i 1000 låtar.

I samband med att antagningen stängde meddelade även DR att man kommer att hålla nästa års final i Jyske Bank Boxen utanför staden Herning den 25:e februari 2017. Herning har senast stått värd för finalen år 2013, samma år då Emmelie de Forest tog hem segern både i DMGP och ESC som hölls i Malmö. Inför finalen har det utlovats att Herning kommer att förvandlas i musikens tecken.

Biljettförsäljningen kommer att starta den 30:e september kl. 12:00 CET.

 

Norsk Melodi Grand Prix satsar på internationella jurygrupper i finalen

Efter storförlusten i ESC 2016 när Norge inte kvalade sig vidare till finalen med Agnetes ”Icebreaker” har nu NRK fått stor revanschlust. Stig Karlsen, som är exekutiv producent för Norsk Melodi Grand Prix 2017, uttalade sig i förra veckan om att Norge nu vill ta hem ESC igen. Därför tar man till en speciell metod som man bara använt två gånger förut och som då givit guld. Svaret är…internationella jurygrupper i finalen! År 1985 och 1995 använde sig NRK av att bjuda in olika länder som fick rösta som jurygrupper, allt för att Norge skulle lyckas bra i Eurovisionen. Sagt som gjort gick landet hem med segrar bägge dessa åren.

Nu ska det tilläggas att internationella jurygrupper inte är något nytt fenomen i tävlingen, särskilt sedan den svenska Melodifestivalen haft det årligen sedan år 2011, och med resultatet att det gått överlag mycket bra för Sverige i Eurovisionen (undantaget år 2013). Att använda sig av internationella jurygrupper ger nu därför Norge ett sätt att spegla vad Europa tycker om deras bidrag och vem som möjligen är mest lämpad att skickas till ESC 2017 i Ukraina.

NRK kommer att bjuda in ca 10-12 länder att rösta i finalen. Om även norsk jury kommer att användas är ännu oklart. Det är även fortsatt oklart hur många bidrag som kommer att tävla i NMPG 2017.

 

Eesti Laul 2017 fortsätter i samma spår som ifjol

Estland var för denna säsong mycket tidiga ute att meddela uttagningsform och finaldatum. Redan innan ESC 2016 ens var avgjord släpptes biljetterna till finalen av Eesti Laul 2017 som avgörs i Saku Suurhall den 4:e mars. Men då var man inte öppen med att tala om hur själva uttagningen skulle gå till, utan den infon har kommit först nu.

Över lag blir det inga direkta nyheter inom själva uttagningsformen. Detta då TV-bolaget ERR likt ifjol kommer att välja ut 20 bidrag efter en nationell antagning (som pågår nu fram till 1 november) som får tävla i Eesti Laul. Dessa bidrag delas sedan upp i två semifinaler om 10 bidrag per semifinal. Från varje program röstas sedan 5 bidrag vidare till finalen genom kombinerad jury- och tittarröstning. Totalt gör sedan 10 bidrag upp om segern i finalen.

För själva antagningen är dock en stor nyhet att ERR nu tillåter att estniska låtskrivare och kompositörer får samarbeta med utländska låtskrivare och kompositörer. Dock måste i så fall minst 1 person i arbetsteamet vara antingen bosatt i Estland och/eller inneha estniskt medborgarskap, och denna måste ha stått för minst halva musiken och texten i arbetet.

Mer info om Estlands uttagning finns på vår antagningssida.

 

Övriga nyheter

Möjligt att det blir ändrade tävlingsdatum för Eurovision 2017

Sedan värdstaden Kiev presenterades i fredags (9 september) har det gått rykten om att EBU kommer att behöva ändra på tävlingsdatumen som nu är officiella. Dessa datum (9:e, 11:e och 13:e maj 2017) krockar nämligen med semifinalerna av nästa års Champions League, vilket många av EBU:s medlemsländer brukar TV-sända. Veckan därpå, som från början var ursprungsdatumen, (16:e, 18:e och 20:e maj 2017) krockar istället med en ukrainsk högtidsdag, varför dessa datum inte heller passar för ESC 2017 (och var anledningen till att Ukraina ville byta datum).

Om det nu skulle bli en ändring av datumen är därför det troligaste att EBU gör ytterligare en veckoflytt så att vi hamnar på den 23:e, 25:e och 27:e maj.

Ifall att det skulle bli en förändring av datumen är ännu inte fastställt. Tills annat meddelats är det därför den 9:e, 11:e och 13:e maj som tävlingen kommer att gå av stapeln i Kiev nästa år.

 

Franska kommentatorer för Eurovision 2017 presenterade

Förra året vid den här ungefärliga tidpunkten meddelade fransk TV vilka som skulle kommentera 2016 års tävling för Frankrikes räkning. Lika tidigt verkar man vara ute redan nu då man utsett samma kommentatorspar igen: Stéphane Bern och Marianne James, vilka har kommenterat programmen sedan år 2015 i Wien. Sedan dessa två tog över arbetet och man flyttade sändningarna från France 3 till France 2 har ESC-intresset i Frankrike ökat markant, möjligen kanske också för att man tog en hedrande 6:e-plats i finalen (den högsta sedan år 2009 men den bästa sedan år 2002).

Frankrike har ännu inte meddelat uttagningsform för 2017, utan det får vi anledning att återkomma om senare.

 

Australien tävlar återigen i Junior Eurovision Song Contest

För andra året i rad kommer vi att få se en australisk artist även i Junior Eurovision Song Contest. Under måndagen (12 september) gick värdbolaget för årets tävling, det maltesiska TV-bolaget TVM, ut med nyheten att SBS (TV-bolaget i Australien) nu bekräftat sitt deltagande. Hur SBS kommer att välja ut artist och bidrag återstår att se.

 

Dana International och Conchita Wurst gästar Eurovision Night i Luxemburg

Förra veckan kunde vi berätta att ukrainska Verka Serduchka kommer att gästa den nionde upplagan av “Eurovision Gala Night” i Luxemburg den 22:a oktober. Nu har det även blivit klart med ytterligare en gäst, nämligen ESC-stjärnan från Israel – Dana International! Hon vann ESC 1998 och tog därmed hem tävlingen till Israel (vilket är senaste året som Israel vunnit Eurovisionen). Dana återvände till ESC 2008 som låtskrivare för Israels bidrag då, och tävlade igen som egen artist 2011 men åkte ut i den andra semifinalen. Vi har även fått bekräftat att 2014 års vinnare Conchita Wurst kommer att medverka under galan.

Det finns fortfarande möjligheter att köpa biljetter till galan, vilket går att göra via denna länk.

 


 

Kommentera