Höstnytt 2016: vecka 35

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Allmän info om ESC 2017

Fortfarande oklart vilken värdstad det blir i Ukraina

Sedan i somras har arbetet pågått för ukrainska TV-bolaget NTU att välja värdstad för ESC 2017. Från början var det tänkt att arbetet skulle ha varit klart redan i månadsskiftet juli/augusti, men så blev det inte. Därefter sades datumet vara satt till den 24 augusti, men ännu en gång har NTU/EBU skjutit upp avslöjandet. Nu är det istället högst oklart när ett besked kommer, och därför är alla spekulationer i full gång om både det ena och det andra.

I samband med detta rapporterar ESCToday.com om att staden Dnipro har dragit sig ur denna tävlan (efter Facebook-uppgifter från en NTU-representant) varför det just nu då skulle stå mellan Kiev och Odessa. EBU har dock valt att låta bilden med alla tre städerna ligga kvar, så därför kan vi inte med säkerhet säga att Dnipro verkligen har hoppat av.

EBU meddelar via sin hemsida att arbetet är viktigt och att tiden är nödvändig för att göra rätt val. Detta förklarade högste chefen Jon Ola Sand i ett videoklipp som publicerades i fredags (26 augusti). Förhoppningsvis har vi ett svar på värdstadsfrågan inom den närmaste tiden.

 

Eurovision 2017-tävlande

Malta bekräftar sitt deltagande i Eurovision 2017

Malta har nu bekräftat sitt deltagande i nästa års Eurovision Song Contest. Det nationella TV-bolaget PBS har dock inte sagt ännu vilken form av uttagning det kommer att bli. Mer info om Maltas kommande uttagning kommer vi att publicera så snart den når oss.

 

Island sista nordiska ut att bekräfta deltagande

Även Island kommer till start i Ukraina i maj nästa år. Detta bekräftar det nationella TV-bolaget RÚV till Eurovoix.com. Dock är det ännu oklart hur man ska välja artist och bidrag, så det får vi helt enkelt återkomma till. RÚV har använt sig av den nationella uttagningen Söngvakeppnin alla år från debuten år 1986 utom åren 1995, 1996, 1997, 1999, 2004 och 2005. Dessa år valdes artist och bidrag istället ut internt.

Island har missat ESC-finalen två år i rad, så vi får se om det blir några ytterligare förändringar i nationella uttagningen för att vända den negativa trenden.

 

Andorra och Monaco avstår återigen Eurovision-medverkan

Några länder fortsätter envist att inte vilja ställa upp i Eurovision Song Contest. Senast vi såg Andorra i tävlingen var år 2009 då landet deltog för sjätte gången utan att ta sig till final, och senast Monaco var med var i Aten 2006 då man deltog för tredje året i rad (efter att ha avstått tävlan i många, många år). Nu har bägge ländernas nationella TV-bolag meddelat att de ej har för avsikt att återigen återvända till ESC 2017 och därmed får vi vänta oss ytterligare år innan Andorra och Monaco möjligen återkommer. De har dock fortfarande chansen att delta ändå då det är öppet race om man vill vara med och tävla i Ukraina i maj 2017.

 

Nationella uttagningar

1 september-regeln infaller på torsdag

Nu på torsdag är det den 1 september 2016 vilket är dagen som EBU beslutat att inga tävlingsbidrag för ESC 2017 får ha varit publicerade offentligt. EBU har för det här året inte gått ut med info om detta datum fortfarande gäller, men det är troligt då några länder som har sina antagningar igång/förberett antagningar har sagt att inga av de bidrag som inkommer får ha varit offentligt publicerade före 1 september till sin egen uttagning.

I och med att detta datum infaller kan nu de nationella uttagningarna för säsong 2017 sätta igång på allvar. Även om det troligen lär dröja ett par månader till innan de riktiga finalerna drar igång.

 

Melodifestivalen & UMK öppnar sina antagningar på torsdag

Nu på torsdag 1 september kommer SVT och YLE att öppna respektive antagningar till Melodifestivalen 2017 respektive UMK 2017. Därmed kan man börja skicka in bidrag till dessa uttagningar. Mer info om detta finns på vår antagningssida.

 

 

Övriga nyheter

På resande not har premiär i september

Vi vill passa på att tipsa alla läsare om att nu på lördag den 3:e september kl. 21:00 har den tredje säsongen av den populära musikaliska frågesporten På resande not premiär i finska YLE 5. Programmet sänds även i repris på söndag den 4:e september k 17.00 i TV Finland som går att skaffa via Com Hem. Det är schlagerexperten och artisten Thomas Lundin som är programledare. I programmet tävlar olika kändisar i tvåmannalag. Denna säsong har totalt 16 episoder och i första programmet nu på lördag ställs Hannele Mikaela Taivassalo & Marco Luponero mot Mikaela Ingberg & Mårten Svartström.

Alla program kommer också att ha en gästartist. I denna säsong medverkar följande gästartister (OBS! Ej enligt programordning): Jannike Sandström, Jari Sillanpää, Oscar Zia, Sonja Biskop, Shirley Clamp, Emma Salokoski, Simon Zion, Krista Siegfrids, Alexander Rybak, Pappas eget band, Laura Voutilainen, Jennie Storbacka, Molly Rosenström, Peter Hägerstrand, Douglas Pashley och Nanne Grönvall.

 

Eurovision 2016, Gina Dirawi och Måns Zelmerlöw kan vinna årets TV-pris

Dessa tre är nämligen nominerade till TV-priset Kristallen som avgörs nu på söndag (4 september) på Kanal 5. Eurovision Song Contest är nominerad i kategorin Årets underhållningsprogram medan Måns och Gina är nominerade i Årets manliga respektive Årets kvinnliga programledare. Måns är nominerad för sin insats i ESC och Gina för sin insats i Melodifestivalen.

Om någon eller alla av dessa tre vinner återstår att se. Galan sänds som sagt nu på söndag kl. 20:00-22:00 CEST på Kanal 5.

 

Denis Čabrić (Regina, Bosnien-Hercegovina 2009) har avlidit

Denis Čabrić som var basist i musikgruppen Regina, som representerade Bosnien-Hercegovina vid ESC 2009 med låten ”Bistra voda”, har meddelats avliden efter en hjärtattack.

Denis var medlem i Regina sedan år 1991 och var också en del av gruppen när man tävlade för Bosnien-Hercegovina i ESC. Då hamnade gruppen på nionde plats i finalen, med en låt signerad Alexandar Covic.

Gruppen Regina bildades i Sarajevo år 1989 och har släppt över 11 musikalbum. Denis har varit en del av gruppen särskilt sedan år 2006.

Denis Čabrić blev endast 49 år gammal.

Här nedan kan ni se Reginas framträdande från finalen i Moskva:

 


 

Kommentera