Allt du behövde veta inför riksfinalen i Svensktoppen nästa 2016

SVENSKTOPPEN NÄSTA 2016 – INFÖR. Nu är det dags för den stora finalen av Svensktoppen nästa 2016. Efter 25 lokala uttagningar har en SR-jury med bl.a. Christer Björkman i spetsen valt ut åtta tävlande som kämpar om segern. Precis som de senaste åren blir en av finalisterna joker i Melodifestivalen, och det kan bli vem som helst av de åtta tävlande.

Lite längre ned i artikeln presenterar vi de tävlande lite mer noggrant och dessutom bjuder Hollac16 och Robban på sina Inför-kommentarer och topplistor!

 

Fakta om finalen

 • Datum: 28 augusti 2016
 • Tid: 14:03-16:00 CEST
 • Sänds: Sveriges Radio P4
 • Plats: Kungsträdgården, Linköping
 • Programledare: Carolina Norén och Henrik Olsson

 

Panelen på plats: Under finalen kommer Hollac16 att befinna sig på plats i Linköping för att rapportera om det senaste som hände där. Allt material tas om hand av Robban som skriver ihop sammanfattningar av vad som händer på plats. Följ gärna vår rapportering här.

 

Startfältet

Dessa tävlar i finalen (enligt startordningen):

 

 1. Jimmy Ottosson – ”Rising rivers” (P4 Halland)
 2. Small Town Girls – ”Do your thing” (P4 Dalarna)
 3. Mackan n’ Matthew – ”Allt som vi va´” (P4 Sjuhärad)
 4. SaVE – ”2 wrongs don’t make 1 right” (P4 Norrbotten)
 5. Vindstyrka 12 – ”Sluta gömma dig” (P4 Göteborg)
 6. LiRic – ”Bullshit affair” (P4 Uppland)
 7. Les Gordons – ”Need to feel” (P4 Örebro)
 8. Noomi – ”Intoxicated” (P4 Jönköping)

 

Finalens upplägg

Röstningen i finalen är uppdelad i två omgångar. Först framförs bidragen samtidigt som röstningen hålls öppen för lyssnares SMS-röster och en SR-jury. Lyssnarnas och juryns resultat läggs sedan samman och de två bidragen med flest röster går vidare till en duell (övriga slutar oplacerade). I duellen avgör sedan enbart lyssnarna vem som ska vinna.

OBS! Man kan enbart rösta 10 gånger per telefonabonnemang och röstningsomgång. En SMS-röst kostar 3 kr + ev. trafikavgift.

 

Panelen tycker till!

Inför riksfinalen kommer några av oss i panelen att göra topplistor och kommentera tävlingsbidragen.

 

Hollac16

 1. Jimmy Ottosson – “Rising rivers”
 2. SaVE – “2 wrongs don’t make 1 right”
 3. Noomi – “Intoxicated”
 4. LiRic – “Bullshit affair”
 5. Les Gordons – “Need to feel”
 6. Small Town Girls – “Do your thing”
 7. Vindstyrka 12 – “Sluta gömma dig”
 8. Mackan n’ Matthew – “Allt som vi va´”

 

Helhetskommentar: Jag har följt Svensktoppen nästas finaler nu ett par år och det här året anser jag har den starkaste uppställningen. Det finns flera bra kandidater till segern, artister som säkerligen kommer kunna bli namn både i radio och på andra ställen. Det finns även många här som jag idag gissar skulle kunna göra bra ifrån sig i Melodifestivalen också. De jag satt på första, andra och tredje plats tror jag med rätt låt och ett bra framträdande skulle kunna göra bra ifrån sig (om nu SVT ger dem rätt förutsättningar såklart). Av de tre känns Noomi som en ny Wiktoria, och det är positivt 🙂

Därefter blir jag mer kluven. Jag tror att både LiRic och Les Gordon nog skulle anses vara för anonyma för Melodifestivalen även om de skulle få med sig rätt låt (lex Terese Fredenwall). Gissningsvis kommer de absolut få startnummer 2 i deltävling 3. Vad beträffar resterande tre deltagare i startfältet (Small Town Girls, Vindstyrka 12 och Mackan n’ Matthew) känner jag att dessa inte har tillräckligt bra låtar med sig här och med facit i hand från tidigare Svensktoppen nästa-artister, som till exempel SMILO och Kalle Johansson, lär en eventuell resa i Melodifestivalen 2017 troligen bli ganska kort. För att det är för dåligt och inte sådan musik som inte röstas fram i tävlingen helt enkelt.

Å andra sidan vill jag tillägga kan det gå åt helvete för alla dessa artister i Melodifestivalen om det vill sig illa. Därför hoppas jag att juryn som erbjuder en av finalisterna en plats i Melodifestivalen 2017 tänker med hjärnan och inte bara ser till lokala fenomen som funkar en söndagseftermiddag för en livepublik. För annars blir det återigen ett MF-år där jokern kommer bland de sista, och det vill jag inte längre se. Faktum är att jag tror att fjolårets vinnare i Svensktoppen nästa hade klarat sig betydligt längre i Melodifestivalen mot vad SMILO gjorde.

 

Robban

 1. SaVE – “2 wrongs don’t make 1 right”
 2. Jimmy Ottosson – “Rising rivers”
 3. Small Town Girls – “Do your thing”
 4. Noomi – “Intoxicated”
 5. LiRic – “Bullshit affair”
 6. Mackan n’ Matthew – “Allt som vi va´”
 7. Vindstyrka 12 – “Sluta gömma dig”
 8. Les Gordons – “Need to feel”

 

Helhetskommentar: För mig är den bästa låten i den här finalen ”2 wrongs don’t make 1 right” med SaVE. En härlig klubblåt som får min röst. Jimmy Ottossons härliga countrylåt ”Rising rivers” är även den medryckande och skön. Det mest väsentliga för mig är valet av joker till Melodifestivalen och här finner jag Noomi som det absolut klaraste valet. Någon av de fyra högst rankade på min lista borde stå som slutsegrare och få jokerplatsen till Melodifestivalen.

 

Kommentera gärna vilka favoriter du har inför finalen!

 


 

Kommentera