Vårnytt 2016: vecka 22

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

ESC-Panelens nyheter

Vi introducerar Johan som ny ESC-Panelens åttonde medlem!

Från och med idag har ESC-Panelen utökats med ytterligare en medlem nämligen 25-åriga Johan (bilden ovan) från Vetlanda som numer är bosatt i Stockholm.

Så här presenterar han sig till er läsare:

—-

Johan här, född och uppvuxen i Vetlanda, pluggat i Linköping och just nu boende i Stockholm. Är 25år och har varit galen i ESC sedan jag var 12 år. 2016 var första året som jag faktiskt gick och såg det live både Melodifestivalen i Friends arena och Eurovision i Globen. Det gav mig bara mersmak till att vilja se det live varje år. Planen är att köra hela veckan i Ukraina 2017.

Min smak i Eurovision är väldigt blandat, gillar allt från franska ballader och finsk hårdrock till armenisk folkmusik och balkanpop, så länge det sticker ut och fångar mitt intresse.

Några favoriter från de senaste åren som gått är:

 • – Loïc Nottet – Rhythm Inside (Belgien, 2015)
 • – Marco Mengoni – ”L’essenziale (Italien, 2013)
 • – maNga – We Could Be the Same (Turkiet, 2010)
 • – Boaz Ma´uda -The Fire in Your Eyes (Israel, 2008)

Som nyaste medlemmen i ESC-Panelen ser jag mycket fram emot att få dela med mig av mina tankar och åsikter om diverse bidrag och tävlingen i stort.

Välkommen att kontakta mig!

—-

ESC-Panelen hälsar Johan varmt välkommen!

 

Eurovision 2017

18 länder har bekräftat deltagande till att tävla i Ukraina 2017

Bland de bekräftade hittas såklart värdlandet Ukraina samt Frankrike, Spanien och Tyskland hos Big Five. Övriga länder som (enligt engelska Wikipedia) än så länge preliminärt säger sig vara klara för tävlan är (listan kommer att uppdateras):

 • Belgien
 • Estland – med final 4 mars 2017
 • Finland
 • Irland
 • Israel
 • Lettland
 • Nederländerna
 • Norge
 • Polen
 • Portugal – gör comeback enligt preliminära uppgifter
 • Sverige – det kommer med största sannolikhet bli Melodifestivalen igen här
 • Schweiz
 • Ungern
 • Österrike

 

De länder som listas ovan är de som kommer behöva genomgå semifinalerna inför finalen.

 

Albanien bestämmer sig i september

Några som ännu inte sagt något om sitt eventuella deltagande till ESC 2017 är Albanien, vars nationella TV-bolag låtit meddela att ett fullständigt besked kommer i september. Just nu håller RTSH på att förbereda inför sin nationella uttagning till Junior ESC 2016 som sker på onsdag. Vi får alltså avvakta över sommaren om vi får se Albanien för 14:e gången i rad i Eurovisionen!

 

Bosnien-Hercegovina kan tvingas lämna EBU

Samma öde som drabbade Rumäniens nationella TV-bolag TVR i slutet av april kan drabba Bosnien-Hercegovinas nationella TV-bolag BHRT om bara några dagar. BHRT har, som vi skrivit om många gånger här på escpanelen.se, haft en urusel ekonomi de senaste åren med minskade inkomster och ökade utgifter. Nu har skuldberget landat på ca 55 miljoner svenska kronor som måste vara EBU tillhanda senast imorgon (läs tisdag). Annars har EBU låtit meddela att BHRT ej längre har rätt att vara kvar som medlemmar i unionen.

Om detta skulle bli verklighet kommer Bosnien-Hercegovina precis som Rumänien inte kunna delta i Eurovisionen, samt få en rad andra TV-sändningar indragna som Sommar-OS och Fotbolls-EM som stundar denna sommar.

Vi kommer naturligtvis följa upp detta när vi får mer info.

 

Efterspelet av ESC 2016

San Marino vill veta vilka länder som röstade åt dem i telefonröstningen

När EBU införde det nya röstningssystemet till årets tävling innebar detta att alla tävlingsländer måste kunna avlämna validerat jury- och tittarresultat. Om detta inte kan göras kommer istället en slumpvis mängd länders resultat i en kategori räknas samman och ett slumpresultat redovisas som det landets resultat. Detta drabbade San Marinos tittarresultat, då landet inte har ett eget telefonsystem.

Nu har San Marinos delegationschef gått ut och sagt att San Marino vill veta vilka länder som röstade åt dem, men detta sätter EBU:s referensgrupp stopp för då nya reglerna inte tillåter detta. Detta för att skydda ländernas integritet i röstningen. Vi får se i framtiden om dessa regler ändras eller om de blir kvar som de är idag.

 


 

Kommentera