Vårnytt 2016: vecka 21

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Eurovision 2017

Nästa Eurovision-värdstad presenteras i sommar eller tidig höst

Ukrainas delegationschef Victoria Romanova har nu officiellt gått ut med information om Ukrainas förberedelser inför Eurovision 2017.

TV-bolaget NTU kommer att arbeta nära EBU för att få tävlingen så bra som möjligt, och inom tre veckor kommer ett första officiellt möte att hållas mellan de bägge parterna. Vid det tillfället kommer olika tilltänkta värdstäder och arenor att besökas.

Alla ukrainska städer som har intresse av att bli nästa års värdstad kommer kunna skicka in förslag till NTU, som sedan i sommar eller tidig höst slutligen fattar beslut om vilken stad respektive arena som får uppdraget. Staden måste nå upp till vissa kriterier som EBU ställer, däribland krav på säkerhet, hotellkapacitet, transporter, infrastruktur samt krav på arenans utformning med mera.

Information om biljetter etc. kommer att komma vid senare tillfälle.

 

Fler länder bekräftar deltagande

Så här snabbt efter att Eurovision 2016 har avgjorts är det preliminärt många länder som vill fortsätta tävla. Åtminstone har 14 länder sagt ja till att fortsätta delta, däribland Sverige. Dessutom har Portugal sagt ja till att komma tillbaka igen efter sitt avhopp 2016. Estland är än så länge det enda land som meddelat finaldatum för sin uttagning, nämligen den 4 mars 2017.

Så här ser listan ut för närvarande (OBS! Endast preliminär lista):

 

 • Belgien
 • Estland
 • Finland
 • Frankrike
 • Nederländerna
 • Norge
 • Polen
 • Portugal
 • Schweiz
 • Spanien
 • Sverige
 • Tyskland
 • Ungern
 • Ukraina – värdland

 

En fullständig deltagarlista beräknas bli officiell senare i höst eller i början av 2017.

 

Andorra ser ut att stanna hemma ett år till

Ministaten belägen mellan Spanien och Frankrike deltog i ESC senast år 2009 och har därefter konsekvent tackat nej till att återvända till tävlingen igen. Så ser det även ut att bli till ESC 2017, åtminstone enligt preliminära uppgifter som nåtts. TV-bolaget RTVA har uttalat sig i frågan att de inte är intresserade av att delta.

Vi noterar att Andorra är just nu det enda land i Eurovisionen som aldrig har fått tävla i en ESC-final.

 

…och enligt uppgifter kanske Montenegro drar sig ur

Ett Facebook-inlägg, som nu dessvärre är raderat, från det montenegrinska TV-bolaget RTCG, verkar det som att TV-bolaget ej är intresserade av att delta i ESC 2017, sedan det framkommit att den ukrainska vinnarlåten ”1944” framförts före 1 september 2015. Dock saknas en fullständigt bekräftelse om RTCG:s beslut, vilket gör att vi helt enkelt får avvakta hur beslutet blir. I höstas gick liknade rykten om Montenegros avhopp sedan landets jury diskvalificerats av EBU. Men landet kom till start ändå med gruppen ”Highway”, som dock ej tog sig vidare till finalen. Hade juryn enbart fått bestämma hade det ändå blivit finalplats för gruppen.

 

Efterspelet av ESC 2016

204 miljoner såg Eurovision Song Contest 2016

EBU har nu sammanställt andelen tittare som såg årets ESC från Stockholm och slutsumman landar på 204 miljoner, vilket är 5 miljoner fler mot förra året. Till exempel på Island hade man en tittarrating på 95,3% trots att landet ej tog sig vidare till finalen. Vinnarlandet Ukraina hade sin högsta notering också, med 1,5 miljoner TV-tittare. Tyskland, som ju kom sist, hade 9,3 miljoner TV-tittare (ungefär lika många som hela Sveriges befolkning ska tilläggas) vilket också var landets högsta notering sedan segern 2010. Över hela världen streamades programmen 2,6 miljoner gånger (i 196 länder). Utöver de 42 länder som tävlade sändes tävlingen i ytterligare 20 EBU-medlemsländer.

 

Noteringar för Sverige

För Sveriges del kom beskedet att fler tittare såg Eurovisionfinalen än Melodifestivalfinalen i mars. Totalt satt 3,63 miljoner bänkade framför TV-apparaterna och såg finalen, vilket är något fler än i mars. Semifinalerna hade 1,39 miljoner respektive 1,46 miljoner tv-tittare. Tittarsiffran för Eurovisionfinalen är den näst högsta i Sverige. Endast finalen år 2000 som hade 3,79 miljoner hade fler tittare. Finalen i Malmö för tre år sedan hade 3,38 miljoner tv-tittare.

 

Ukraina i blåsväder – men diskvalificeras ej

Sedan Ukrainas Jamala vann ESC 2016 med sin låt ”1944” har det väckt en mängd olika reaktioner på nätet. Uppgifter florerade att låten redan hade framförts vid en konsert i maj 2015, vilket uppenbart bryter mot ESC-reglerna. Detta hade även filmats och lagts ut på YouTube. Men EBU:s referensgrupp väljer att inte diskvalificera bidraget med anledning av att klippet i fråga ej haft stor spridning och då har låten inte haft någon fördel gentemot andra bidrag. Liknande fall har även tagits upp där EBU:s referensgrupp friat trots regelbrott.

Ytterligare upprop har gjorts på nätet bl.a. på hemsidan Change.org där uppretade fans skrivit på en protestlista till EBU att diskvalificera Ukrainas bidrag. Dels med anledning av vad ovan hänt men även att ”1944” skulle ha en politisk undertext. Dock har EBU även avslagit denna protest.

 


 

Kommentera