Eurovision 2016: Liverapportering från första semifinalen

EUROVISION 2016 – LIVE. Under den första semifinalen av Eurovision 2016 liverapporterade Panelens skribent Alexander om alla händelser i programmet. Här kan du läsa alla hans kommentarer som skedde under kvällens gång.

 

Välkomna till den första semifinalen av ESC 2016. Ikväll är det Alexander som liverapporterar om allt som händer i kvällens program. Så häng med och njut av 2 timmar härlig sändning.

Jag, Alexander, hälsar ert hjärtligt välkomna till denna semifinal. Jag är er ESC-guide och kommer guida er till det ni behöver veta om ESC och vad som händer!

 

20.59 Nåja, nu är det inte länge kvar tills årets höjdpunkt kör igång! Igen, ifall du vill fråga eller kommentera så är det bara att göra det i kommentarsfältet här under.

21.00 Då kör vi, EBU-vinjetten är igång!

21.01 Måns inleder kvällen och årets Eurovision med en lite mer bekostad version av den han gjorde av Heroes i Melodifestivalen.

21.02 Den animerade pojken har alltså blivit en riktig pojke, och genom väggen bryter det ut 40 stycken barn till, i orangea kläder.

21.04 Hela Globen bryter ut i en mäktig allsång av den sista refrängen av Heroes.

21.05 Nu gäller det då! 220 personer jobbar med att göra den här sändningen, 24 kameror finns det i Globen och 109 000 kilo väger det som är hängt upp i taket.

21.06 Och här har vi ju kvällens värdpar, Måns Zelmerlöv och Petra Mede! Petra borde ju kunna det här, som vi känner till så var det ju hon som ledde hela festivalen ensam år 2013

21.09 Måns och Petra skriker ut ”Welcome Europe”, och mitt i allt står bandet Europe på scenen och framför The Final Countdown.

21.10 Måns och Petra har verkligen övat på sin franska, för de kan verkligen nog sitt franska uttal!’

21.12 Nu kör vi igång påriktigt, och först ut har vi Finlands Sandhja, med låten ”Sing it away”.

21.15 Trots lite falsksång så öppnar Sandhja kvällen snyggt med ett riktigt partynummer, och med ett stort skratt avslutar hon sin låt.

21.16 Näst upp på scen har vi Grekland, Argo heter artisten och ”Utopian Land” heter årets grekiska bidrag.

21.19 En underlig fiol, en stor trumma och rap på grekiska, allt som behövs för en Eurovisionsvinst, eller hur? Grekland levererade nog allt de kunde, men även här fanns det ju nog lite falsksång.

21.20 Nu är det dags för Moldavien, Lidia Isac och ”Falling star”, som svenska Gabriel Alares varit med och skrivit.

21.23 Ifall det var en videoskärm förra året som ledde till vinst så är det Moldaviens tur att vinna i år! Men bara ifall årets trend är dansande kosmonauter. Annars är det här det renaste bidraget hittils ikväll.

21.24 ”Pioneer” heter låten, Freddie heter sångaren och Ungern är landet näst på tur!

21.27 Också Ungern kör på den stora Euovisionstrumman i år, kanske det ligger något i det. Ett stilrent och snyggt framträdande av Freddie var det i alla fall.

21.28 Dags för Kroatien, ”Lighthouse” heter Nina Kraljićs låt.

21.31 Årets första power-ballad och årets första klädbyte bjöd Kroatien på! Ninas enorma klänning rycks av och blir bara halva storleken samtidigt som Nina tar i så Globen kunde spricka!

21.32 Dags för lite taxi med Måns och Petra! De valde att åka och överraska eurovisionsfans genom att fungera som taxichaufförer.

21.34 Och efter den korta pausen är det dags för Douwe Bob, med sin låt ”Slow Down”, för Nederländerna.

21.37 Med en paus mitt i låten, som kändes som en evighet, så tror jag nog Nederländerna har hittat receptet för en finalplats. Ett mycket stilrent nummer.

21.39 Näst upp på scenen, Armenien med Iveta Mukuchyan och låten ”LoveWave”

21.42 Helt klart det snyggaste numret vi sett ikväll kommer just från Armenien, och Iveta har nog så gott som finalplatsen säkrad i och med det här framförandet. Mycket eld gillar Eurovisionsfansen, det vet vi ju alla.

21.42 Serhat från Turkiet representerar i år San Marino, med låten ”I didn’t know”

21.45 Serhat slänger av den vinröda hatten och avslutar därmed sitt framträdande.

21.46 Nu är det dags för ett av de högst tippade landen, Ryssland, Sergey Lazarev och ”You are my only one”

21.49 Ryssland tar verkligen Måns-effekten till en helt ny nivå, då Sergey till och med klättrar på sin vägg. Under en av repetitionerna steg dock sångaren lite snett, och föll ner hela två meter från scenen. Men ikväll sätter Ryssland framträdandet perfekt.

21.51 Dags för Tjeckien, Gabriela Gunčíková och ”I stand”

21.54 Gabriela satte verkligen varje not i sitt framträdande, och avslutade framför en enorm blomvägg.

21.55 Dags för mer svensk musik, Cyperns bidrag ”Alter Ego” framförd av gruppen Minus One, är nämligen skriven av svenska Thomas G:son.

21.58 Cypern framförde sin rocklåt instängda i burar, alla förutom den spontant ylande sångaren, som av något skäl fått skippa buren.

21.58 Och nu är det dags för förra årets värdland, Österrike. ZOË heter sångerskan och ”Loin d’ici” heter låten.

22.01 Med ett leende över hela ansiktet framför ZOË, likt en Disney-prinsessa en riktig schlager-låt, på franska, och publiken i arenan störtgillar framförandet.

22.03 Jüri Pootsmann från Estland står näst på tur, med en låt som är skriven av bland annat förra årets Estländska tävlare, Stig Rästa. Play heter låten

22.06 Estlands version av James Bond kan både sjunga och göra korttrick. Och till och med allt på samma gång!

22.06 Och sen blir det dags för en paus i Greenroom med Petra i spetsen.

22.07 Petra stannar upp och snackar med Serhat, Nederländska Douwe och ryska Sergey.

22.09 Och ännu mer svenskskrivna låtar, Azerbajdzjan står på tur. Samra heter hon som sjunger, och låten hon sjunger heter ”Miracle”.

22.12 Med mycket eld och en gyllene mikrofon sjunger sig Samra lätt till finalen, och när det sista eldregnet slocknat bryter publiken ut i skrik.

22.14 Mer rock står på agendan, då Montenegro drar igång med sin låt ”The real thing” framförd av bandet Highway.

22.17 Montenegros framförande var rätt så mörkt och rött på scenen, men de tar i ordentligt i alla fall.

22.18 Mera nordiskt blir det nu, när Greta Salóme från Island stiger upp på scenen med låten ”Hear them calling”.

22.21 Greta kör på en lite liknande bakgrund som Måns använde förra året, men ändå tillräckligt annorlunda för att inte kunna kalla det en kopia. I övrigt ett otroligt starkt framträdande.

22.21 Bosnien & Hercegovina står näst på tur, Deen & Dalal feat. Ana Rucner & Jala framför låten som heter ”Ljubav je”.

22.24 Med ett traggtrådsstängsel, en cellist klädd i guldfärgat aluminiumfolie och en mörkklädd rappare som rappar på bosniska sjunger Bosnien & Hercegovina in sig direkt i Europas hjärtan, eller?

22.25 Molly Petterson-Hammar körar bakom kvällens sista artist Ira Losco från Malta, som sjunger sin låt ”Walk on water”.

22.28 Även Maltas låt är svenskskriven, bland annat har svenska Melodifestivalartisten Molly Petterson-Hammar varit med och skrivit låten. Dessutom har Ira Losco under veckan berättat att hon är gravid, ESC-Panelen önskar varma grattisar till den kommande familjen! Med sig på scenen har Ira Losco idag en otroligt vig dansare.

22.29 Nu har vi hört alla kvällens låtar, och strax är det dags att börja rösta.

22.30 Nu kan du börjar rösta! I och med att Sverige vann förra året så behöver ju Frans inte kvala in till finalen, men Sverige har blivit lottade att få rösta i den här semifinalen, så nu är det bara att rösta på. SMS, telefon eller en röst genom appen, alla duger!

22.36 Första snabbrepetitionen är avklarad, och nu är vi tillbaka i Green Room. Kom ihåg att rösta, och kom ihåg att man kan rösta högst 20 gånger!

22.37 Björn Gustaffson och Kristian Luuk är tillsamman igen, och gör en sketchserie om hur det var före Sverige vann Eurovisionen första gången.

22.40 Dags för den andra snabbrepetitionen, sen närmar sig slutet på röstningstiden.

22.44 SLUTA RÖSTA NU! Slussarna är nu stängda!

22.45 Nu blir det lite allvarligt. Mellanakten ”The Grey People” handlar om flyktingkrisen i Europa, om flyktingar som kommer över Medelhavet för att hitta ett säkert hem. Det handlar om en dans. I det här numret kommer det även att användas 18 stycken hinkar med vatten.

22.47 Som mellanaktens namn kanske skvallrade en aning om så är alltså samtliga dansare, 18 stycken, klädda och målade i silverfärg. De framför dansen på ett tyg i silverfärg, och framför en stor skärm som belyses upp och används för projektioner på olika sätt.

22.51 Numret avslutas med att dansarna tvättar sina ansikten och går ut i publikmassa, för att symbolisera att de kommit till ett nytt hem. Alla i publiken håller händer med varandra. Ett mycket känsligt och vackert dansnummer, skapat av Bencke Rydberg.

22.52 Nu får vi se delar av Sveriges, Spaniens och Sveriges bidrag, framfört på scenen under ett av genrepen.

22.57 Dags att ta ett snack med Jon-Ola Sand. Han hälsar att allt som vanligt har gått helt rätt till, och att vi har tio stycken finalister¨.

22.58 I final har vi Azerbajdzjan, Ryssland, Nederländerna, Ungern, Kroatien, Österrike, Armenien

23.01 De tre sista finalisterna är: Tjeckien, Cypern och Malta.

23.05 Tack och god natt, vi hörs igen på torsdag! Kom ihåg att du hittar all info du kan tänka dig behöva hitta på escpanelen.se, resultatet finns redan där, och i det skedet som presskonferensen kör igång så kommer resultatet från den att även dyka upp där.

Vi hörs igen på torsdag!

 

 


 

Kommentera