Vårnytt 2016: vecka 17

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Odds-check

Eurovision 2016 närmar sig med stormsteg och därför bevakar vi vecka för vecka hur oddsen tror att tävlingen kommer att gå i år. Av platsskäl redovisar vi endast toppen och botten.

En snabbtitt på oddsen för tävlingen visar att inga större förändringar har skett. Australien har gått om Sverige och är nu i topp tre och Malta fortsätter att byta plats med Ukraina. Noterbart är dock att i nästan alla mätningar så närmar sig Frankrike Ryssland markant. För bara någon vecka sedan var Ryssland överlägsna favoriter, men nu är Frankrike nästan ikapp. I botten har det inte hänt så mycket förutom att Georgien hoppat upp lite på listan.

På kvällen söndagen den 24 april då vi på ESC-Panelen gjorde vår odds-mätning såg topp 5 och botten 5 ut så här (källa):

Reservation för eventuella förändringar nedan då oddsen kan ha förändrats mellan vår mätning och publicering.

 

Topp 5 (bäst odds; ordning från plats 1-5)

 • Ryssland
 • Frankrike
 • Australien
 • Sverige
 •  Malta

 

Botten 5 (sämst odds; ordning från plats 43-39)

 • Montenegro
 • Moldavien
 • San Marino
 • Albanien
 • Georgien

 

Fler nyheter

SVT avslöjar planerna om öppningsceremonin i Stockholm

Öppningsceremonin för Eurovision Song Contest 2016 kommer att hållas i den magnifika Blå Hallen i Stockholms Stadshus söndagen den 8:e maj. Innan ceremonin så kommer press och fans kunna delta i Röda Mattan evenemanget, som blivit lite av en ny tradition under Eurovision-veckan. En 94 meter lång röd matta kommer att placeras i anslutning till Euroclub som ligger vid vattnet utanför det kungliga slottet. Programledarna Måns och Petra kommer inleda tåget och efter dem kommer alla delegationer och artister.

Öppningsceremonin är en av de största evenemangen under Eurovision-veckan. Alla artister kommer välkomnas av Stockholms borgmästare Karin Wanngård tillsammans med Eurovision chefen Jon Ola Sand och huvud ansvarige för Eurovision 2016 Martin Österdahl.

Under dagen så kommer alla delegationer och artister först transporteras till Euroclub för att gå på röda mattan. Sen bär det av till Stockholms Stadshus för öppningsceremonin och efter detta återvänder alla involverade till Euroclub för ett after party. Öppningsceremonin börjar 19:00 på söndagen den 8:e maj och kommer streamas live på eurovision.tv.

 

Även repetitionsschemat är nu publicerat

Vi har även fått ta del av att årets repetitionsschema till ESC nu är officiellt. Repetitionerna inför sändningarna den 10:e, 12:e och 14:e maj kommer att ske mellan den 2-8 maj i Globen. Schemat ser ungefär ut som det gjorde ifjol, med några förändringar. Då, som nu, kommer veckans fyra första dagar att ägnas åt semifinalisterna (undantaget att Sverige repeterar redan på tisdagen). Därefter fredagen den 6:e maj repeterar alla länder i första semifinalen sin andra gång, med två av fem ”Big Five”-länder som gör första repetitionen. På lördagen den 7:e maj är det andra semifinalens artister som får repetera igen, dock att de tre kvarvarande ”Big Five”-länderna repeterar först av alla. På söndagen, timmarna innan invigningen sker, repeterar sedan alla direktkvalificerade en gång till.

Under repetitionsveckan kommer Big Five-länderna att få lotta om de ska tävla i finalens första eller andra halva. Även de länder som går vidare från semifinalerna till finalen kommer att göra denna lottning, men då i samband med vinnarpresskonferenserna som hålls natten mot den 11:e respektive 13:e maj.

OBS! Schemat har ej uppdaterats efter Rumäniens diskvalificering tidigare i förra veckan.

 

Notering: SVT har även hintat om att scenen snart är redo att börja tävlas på, detta i ett kort videomeddelande från Christer Björkman i SVT Play. Och alla kan vara lugna – strejkhotet mot Eurovisionen är inte längre aktuellt!

 

SVT:s inför-program startar på tisdag

På tisdag, den 26:e april, börjar det årliga Inför Eurovision programmet på SVT. Precis som vanligt så kommer Christer Björkman och hans panel gå igenom alla årets bidrag och säga vad de tycker om dem. Årets panel kommer bestå av Helena Paparizou, Oscar Zia, Panetoz-Njol och Wiktoria. Precis som tidigare år så kommer det bli fyra program, fast nyheten för i år är att det kommer bli två avsnitt i veckan. En annan nyhet i år är att stolarna panelmedlemmarna sitter på kommer att avslöja vad de tycker om bidraget. De kommer lysa i grönt eller rött beroende på vad panelmedlemmen tycker om låten. Även Måns Zelmerlöw kommer dyka upp i programmet, men han kommer mest rapportera kring vad som händer i och runt omkring Eurovision.

Så sänds Inför Eurovision:

 • Program 1: Tisdag 26/4 kl 20:00 i SVT1 och SVT Play
 • Program 2: Fredag 29/4 kl 20:00 i SVT1 och SVT Play
 • Program 3: Tisdag 3/5 kl 20:00 i SVT1 och SVT Play
 • Program 4: Fredag 6/5 kl 20:00 i SVT1 och SVT Play

 

Ovidiu Anton får stöd av både fans och artister efter Rumäniens uteslutning från tävlingen

Under fredagen den 22 april stod det klart att Rumänien utesluts från Eurovision Song Contest. Detta till följd av att det rumänska tv-bolaget TVR har en obetald skuld till EBU om flera miljoner euro.

Under hela helgen har det höjts många röster kring detta, från både fans och artister. Artisterna stöttar Ovidiu och tycker det är synd att han inte får delta. De har tagit till Twitter och Instagram och öppet visat sin support för deras artistkollega. Fansen menar mer på att straffet borde utformats på ett annat sätt, och de flesta tycker att Rumänien borde fått sitt straff efter tävlingen eller långt innan tävlingen, då dessa problem med tv-bolaget inte är något nytt. Många arga röster har riktats mot EBU och de flesta är eniga om att det är orättvist mot artisten Ovidiu. Han har under våren deltagit i PR-turnén och nu får han inte delta i tävlingen. Förslag har kommit om att Ovidiu Anton ska bjudas in och få framföra sin låt ”Moment of Silence” utan tävlan (ungefär som Anna Book under årets Melodifestival). Hur EBU gör kring det är ännu inte bestämt.

 


 

Kommentera