Vårnytt 2016: vecka 16

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuellt

Veckans Eurovision-odds

Eurovision 2016 närmar sig med stormsteg och därför bevakar vi vecka för vecka hur oddsen tror att tävlingen kommer att gå i år. Av platsskäl redovisar vi endast toppen och botten. På kvällen söndagen den 17:e april då vi på ESC-Panelen gjorde vår odds-mätning såg topp 5 och botten 5 ut så här:

Reservation för eventuella förändringar nedan då oddsen kan ha förändrats mellan vår mätning och publicering.

 

Topp 5 (bäst odds; ordning från plats 1-5)

  • Ryssland
  • Frankrike
  • Sverige
  • Australien
  • Ukraina

 

Botten 5 (sämst odds; ordning från plats 43-39)

  • Montenegro
  • Moldavien
  • Georgien
  • San Marino
  • Albanien

 

 

EuroClub inbjuder till Eurovision-shower varje kväll i maj

När EuroClub slår upp portarna i Stockholm kommer det bli fest varje kväll – under ledning av Shirley Clamp och Jenny ”Velvet” Pettersson. Varje kväll i två veckors tid utlovas fest och några av de som kommer att dyka upp live är Helena Paparizou (7 maj), Linda Bengtzing och Magnus Carlsson (10 maj), utöver några av årets tävlande ESC-artister såklart. Listan fylls på med fler namn så håll utkik över detta ni som kommer!
EuroClub är det officiella feststället för tävlingen där artister och fans träffas för att festa o ha kul tillsammans. I år kommer EuroClub vara placerad på Skeppsbron framför Kungliga slottet. På samma plats återfinns Euro Fan Café som har ett flertal barer och scen.

EuroClub och Euro Fan Café är öppet mellan den 2-14 maj.

Varmt välkomna!

 

Panelens fjärde topplista

Imorgon (läs tisdag) kommer vi att publicera panelens fjärde topplista här på escpanelen.se. Vilka justeringar har vi gjort sedan tredje topplistan för två veckor sedan? Ja, svaret kommer snart…

Missa inte det!

 

Eurovisionnyheter

Bråk i kulisserna i Bosnien och Hercegovinas delegation

I förra veckan kom nyheten att ett bråk utbrutit mellan några nyckelpersoner i den Bosnisk-Hercegovinska ESC-delegationen under en TV-inspelning i Bosnien och Hercegovina. En av de inblandade är Almir Ajanović, som är en av låtskrivarna till årets bidrag ”Ljubav je”. Ett tag verkade det som att Bosnien och Hercegovinas framtid i tävlingen var hotad, men nu verkar situationen ha rett ut sig och som det ser ut kommer landet delta. Däremot kommer inte Almir Ajanović att vara med i delegationen som åker till Stockholm och detta på grund av incidenten.

 

Scenen ännu mer redo – men hotas tävlingen av strejk?

SVT har släppt fler bilder på hur scenarbetet i Globen går, och som det ser ut just nu går allting väldigt mycket framåt (se bilder här). Dock kommer nu uppgifter i svensk media som talar om att tävlingen har fått ett strejkhot om sig. Detta på grund av att fackförbundet Unionen och Sveriges Ingenjörer tänker ta ut ca 10000 av sina medlemmar i strejk på grund av förändrade pensionskrav. För SVT skulle en strejk idag drabba förberedelserna till årets Eurovision.

Strejken var planerad att inledas vid lunchtid på måndagen (18 april) men kommer att bli framskjuten åtminstone ett par dagar och detta för att Arbetsgivarorganisationen Almega, som Unionen strider mot, har lämnat in en så kallad fredspliktsinvändning till Arbetsdomstolen.

Hur stor skada en eventuell strejk kommer att drabba arbetet med Eurovision är oklart.

 

Portugal ändrar sig – sänder ESC trots allt

För drygt två veckor sedan kom beskedet att det portugisiska TV-bolaget RTP tog det historiska beslutet att inte sända Eurovision Song Contest alls i år. Tidigare stod det ju klart att landet ånyo hoppar av Eurovision men att inte ens sända tävlingen har tidigare aldrig hänt. Nu kovänder RTP och har ändrat sitt beslut – det blir således tre portugisiska utsändningar från Stockholm den 10:e, 12:e och 14:e maj.

 

Övriga nyheter

Slovakien deltar inte i Eurovision – helt och hållet av ekonomiska skäl

Senast vi fick se Slovakien tävla i Eurovision Song Contest var år 2012 i Baku. Då precis som vid alla andra tidigare försök landet gjort sedan återvändandet 2009 blev det misslyckat resultat i tävlingen, och landet fick inte en finalbiljett. Därefter har landets nationella TV-bolag inte velat delta i tävlingen. Nu kommer också svaret på varför Slovakien inte har fortsatt delta – ekonomi. I en intervju med sajten Eurofire.me har en talesperson för TV-bolaget RTVS sagt att de prioriterar inhemska produktioner men att de ser ESC som ett attraktivt projekt som dock kostar alldeles för mycket att medverka i.

Det ska tilläggas att det finns ännu inget beslut från RTVS ifall Slovakien trots allt återvänder till Eurovision 2017. Det får framtiden utvisa.

 


 

Kommentera