Vårnytt 2016: vecka 14

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Odds-check

Alla länder klara med sina artist- och bidragsval till Eurovision 2016. Därför bevakar vi vecka för vecka hur oddsen tror att tävlingen kommer att gå i år. Av platsskäl redovisar vi endast toppen och botten. Så här såg oddsen ut på kvällen den 3 april enligt Eurovisionworld.com:

Reservation för eventuella förändringar nedan då oddsen kan ha förändrats mellan vår mätning och publicering.

 

Topp 5 (bäst odds; ordning från plats 1-5)

 • Ryssland
 • Sverige
 • Frankrike
 • Australien
 • Malta

 

Botten 5 (sämst odds; ordning från plats 43-39)

 • Montenegro
 • Moldavien
 • Georgien
 • San Marino
 • Albanien

 

Aktuellt: Pre-Partyn

April månad är den så kallade promotionmånaden där de flesta tävlande artister reser runt i Europa och visar upp sig själva för publiken för att ragga röster inför tävlingen. Under lördagen och söndagen (2-3 april) ägde årets första Eurovision Pre Partys rum i Riga och Moskva. Vid dessa tillfällen möts årets aktuella ESC-artister (och även veteraner) upp för att mötas internt och sin publik. Det är också möjlighet att få visa upp sig inför repetitionerna ESC som startar om lite drygt en månad.

I lördags var det så dags för artisterna från Lettland, Schweiz, Serbien, Vitryssland, Bulgarien, Estland, Spanien, Israel och Malta att mötas i Spikeri konserthall i Riga. Innan konserten träffades artisterna för en rundtur på stan och efteråt hölls en presskonferens innan själva konserten. Utöver framträdandena från årets ESC-artister fick publiken även möta 1984 års vinnare Herreys samt gruppen Schlagerfeber som framförde några ESC-hits.

Under söndagen flög sedan Israels Hovi Star, Maltas Ira Losco, Schweiz’ Rykka, Spaniens Barei och Vitrysslands Ivan vidare till Moskva för att uppträda i det partyt. Där fanns även årets ESC-artister från Armenien, Azerbajdzjan, Cypern, Makedonien, Moldavien och Ryssland närvarande.

 

Kommande Pre Partys i april månad

Här nedan är namnen på de artister som kommer att delta vid kommande Pre Partys denna månad.

OBS! Fler artistnamn tillkommer i senare upplagor av veckonyheterna. Vi reserverar oss för tillägg och förändringar i uppställningarna.

 

Amsterdam 9:e april:

 • Albanien – Enada Tarifa
 • Armenien – Iveta Mukuchyan
 • Bosnien och Hercegovina – Dalal & Deen feat. Ana Rucner & Jala
 • Cypern – Minus One
 • Estland – Jüri Pootsmann
 • Frankrike – Amir
 • Island – Greta Salome
 • Israel – Hovi Star
 • Italien – Francesca Michielin
 • Kroatien – Nina Kraljić
 • Lettland – Justs
 • Malta – Ira Losco
 • Makedonien – Kaliopi
 • Moldavien – Lidia Isac
 • Montenegro – Highway
 • Nederländerna – Douwe Bob
 • Norge – Agnete
 • Rumänien – Ovidiu Anton
 • Serbien – Sanja Vučić ZAA
 • Schweiz – Rykka
 • Spanien – Barei
 • Storbritannien – Joe & Jake
 • Ukraina – Jamala
 • Vitryssland – Ivan
 • Österrike – Zoë

 

 Tel Aviv 12:e april:

 • Estland – Jüri Pootsmann
 • Frankrike – Amir
 • Israel – Hovi Star
 • Lettland – Justs
 • Moldavien – Lidia Isac
 • Norge – Agnete
 • Polen – Michał Szpak
 • Spanien – Barei
 • Slovenien – ManuElla
 • Schweiz – Rykka
 • Storbritannien – Joe and Jake
 • Vitryssland – Ivan

 

London 17:e april:

 • Cypern – Minus One
 • Island – Greta Salome
 • Italien – Francesca Michielin
 • Kroatien – Nina Kraljić
 • Lettland – Justs
 • Makedonien – Kaliopi
 • Montenegro – Highway
 • Norge – Agnete
 • Polen – Michal Szpak
 • Rumänien – Ovidiu Anton
 • Spanien – Barei
 • Storbritannien – Joe & Jake
 • Österrike – Zoë
 • Specialinbjuden gäst: Aminata (Lettland, 2015)
 • Specialinbjuden gäst: Selma (Island 1999, 2005)
 • Specialinbjuden gäst: Eleftheria Elefteriou (Grekland 2012)

 

Eurovision-nyheter

Portugals nationella TV-bolag bojkottar sändningarna av Eurovision 2016

I höstas stod det klart att Portugal efter frånvaron år 2013 gör en ny paus i tävlingen, som då sades endast skulle gälla det här året för att landet sedan skulle återkomma redan nästa år. Hur det blir med den saken eller inte återstår att se. Klart är i alla fall att det inte blir någon utsändning från Stockholm i portugisisk TV i år. För första gången sedan 1964, då Portugal debuterade i tävlingen, väljer nationella TV-bolaget att inte sända sändningarna alls.

Därför kommer de portugisiska fansen att få se sändningarna av semifinalerna och finalen via Eurovision.tv eller andra internationella kanaler.

 

Startordningen meddelas denna vecka

Efter en lång väntan står det nu klart att startordningen till årets två ESC-semifinaler äntligen kommer att presenteras. Av oklar anledning har det dragit ut på tiden för SVT och det finns nog hundratals anledningar till varför det som har hänt har hänt. Nåväl, enligt en tweet från Eurovisions officiella konto kommer startordningen att presenteras på fredag (8 april).

 

Bosnien och Hercegovina presenterar slutgiltig version av sitt bidrag

Vi har tidigare fått höra det bosniska bidraget i årets tävling, men i förra veckan släpptes den officiella versionen av bidraget. Det är enbart mindre förändringar som har gjorts, och via denna länk kan ni lyssna på slutresultatet. Kommentera gärna om ni tycker det låter bättre eller sämre.

 

Martin Landquist repriserar roll från ESC 2000

Senast Stockholm stod värd för Eurovision Song Contest var den 13:e maj 2000. Under det årets festival var det Martin Landquist som komponerade musiken i programmet som användes till bl.a. öppningsnumret. Nu har Martin fått förnyat förtroende i samma roll, och denna gång skapar han således musik till öppningsnumren samt musiken till vykorten som ska spelas upp inför varje lands framträdande.

 

Avslutningsvis, missa inte:

Imorgon (läs tisdag) kommer vi att publicera panelens tredje topplista här på escpanelen.se. Vilka justeringar har vi gjort sedan andra topplistan för två veckor sedan? Ja, svaret kommer snart…

Missa inte det!

 


 

Kommentera