Eurovision 2017 till Mariehamn – om Sverige vinner igen

PANELEN AVSLÖJAR. Ifall att Sverige skulle ta hem segern i Eurovision för andra året i rad kommer SVT inte ha råd att arrangera själva så snabbt igen. Vi kan därför idag avslöja SVT:s hemliga plan – att samordna Eurovision 2017 med Finland! En kompromiss har gjorts att tävlingen ska avgöras på neutral mark så det naturliga valet har därför blivit Mariehamn på Åland.

Våra uppgifter bygger på insiderkällor i årets Eurovisionproduktion. Vi har som enda sajt fått tillgång till hemligstämplade dokument som bekräftar att SVT och YLE tänker gå samman och bilda ett tillfälligt unionsbolag som ska bekosta Eurovision 2017. Detta kommer att ske ifall Sverige vinner finalen den 14:e maj. Vår källa i produktionen har meddelat oss att det bara är en tidsfråga innan detta offentliggörs av den såväl svenska som finska televisionen, även om ”tidsfrågor ibland kan vara ganska omfattande”.

– Genom att låta två bolag gå samman kommer vi kunna dela på kostnaderna, säger vår insatta person i produktionen av Eurovision 2016.

Källan tillägger att SVT hade i år (2016) möjlighet att hitta 120 miljoner kronor för att arrangera, men måste till 2017 plocka bort program ur tablån för att få råd att arrangera om inte unionslösningen blir ett faktum. Detta skulle enligt vår källa gälla program som Aktuellt, Kulturnyheterna, Babel, K Special och Hockeykväll.

 

Hålls på neutral mark

Enligt vår källa uppstod problem vid var tävlingen ska hållas om scenariot att Sverige vinner igen.

– YLE motsätter sig att tävlingen hamnar i Sverige igen så snabbt, de vill ha tävlingen tillbaka till Finland, säger vår källa. Så vi gjorde en kompromiss: Mariehamn på Åland! Detta kan gå även om det kan bli lite improviserat då Åland saknar en tillräckligt stor arena och hotellrum för tiotusentals journalister och fans, tillägger källan.

 

Centrumtorg används som arena – Finlandsfärjor blir bostäder

Lösningen på arenaproblemet kommer enligt vår källa att bli ett gigantiskt tält över Mariehamns centrumtorg. En scen byggs upp mitt på torget och runtomkring blir det ståplatser. Det finns även planer på att omvandla husen runt omkring torget till publikplatser.

– Förvisso kommer man få ta bort en massa fönster, men känslan kommer att vara att man får sittplats som på en teater, säger vår källa.

För att lösa hotellbristen kommer även två större Finlandsfärjor hyra sin och ligga förtöjda i hamnen under hela tävlingens gång. Där är det tänkt att artister, crew, presskår och fans ska ha möjlighet att husera.

– Vilka färjor som hyrs in är inte bestämt, men vilka det än blir hoppas vi inom produktionen att det kan bli två olika som får gå in som sponsorer, säger vår källa.

 

Landstingsråd känner inte till planerna – men ser positivt för Ålands turistnäring

Vi har varit i kontakt med det åländska landtingsrådet Eisa A Peittää för att fråga mer om dessa mycket intressanta Eurovision-planer som finns för Mariehamn. Vi får tag på honom mitt i lunchkön där han kort säger att han inte känner till dessa planer men tycker att det låter intressant för Åland.

– Självklart skulle det vara positivt för Ålands turistnäring att få hit en stor sångtävling, men jag har svårt att se att torgplanerna skulle kunna vara genomförbara, säger Eisa A Peittää i telefon.

 

Eisa välkomnar ledningsgrupperna för SVT & YLE för att diskutera frågan var på ön tävlingen i så fall kan hållas om det nu blir aktuellt.

– Vi kan sätta oss ned med de och hitta bättre förslag till arenor, säger landstingsråd Eisa A Peittää. Sedan kanske det är läge för Åland att själva göra debut i Eurovisionschlagern, tillägger han.

 

OBS! Denna artikel var del av vårt aprilskämt den 1:a april 2016.

April April önskar ESC-Panelen! 🙂

 


 

Kommentera