Eurovision 2016: Startordningen till semifinalerna fastställd

EUROVISION 2016. SVT har nu presenterat startordningen för de två semifinalerna i Eurovision 2016. Vi presenterar ordningen här nedanför samt med korta analyser av vår skribent Adrian.

Så här ser startordningen för semifinalerna ut:

 

Semifinal 1 (10 maj)

 1. Finland
 2. Grekland
 3. Moldavien
 4. Ungern
 5. Kroatien
 6. Nederländerna
 7. Armenien
 8. San Marino
 9. Ryssland
 10. Tjeckien
 11. Cypern
 12. Österrike
 13. Estland
 14. Azerbajdzjan
 15. Montenegro
 16. Island
 17. Bosnien och Hercegovina
 18. Malta

 

Analys av startordningen i Semifinal 1: Rent statistiskt finns ett samband som tydligt förutsäger att ju senare ett bidrag startar – desto bättre chans har bidraget att nå finalen. Om man jämför alla startpositioner så kan man se att de som har mindre än 50% chans att nå final – är bara positioner mellan 1-11. Detta innebär givetvis dock inte att det är en dödsstöt att hamna på första halvan på startfältet eftersom startpositioner som 6 och 7 faktiskt har 64% respektive 57% i kvalificeringshistoria – vilket gör dem bland de bästa startnumren i tävlingen. Det som är viktigt är dock att göra en avvägning mellan startnumret och landet som har startnumret: ett land som har haft svårt att nå final förut och får en dålig startposition kommer garanterat att ha en omöjlig uppgift framför sig, medans ett land som har haft det relativt lätt att ta sig till final förut men får en dålig startposition kanske ändå klarar biffen relativt problemfritt. Ryssland, som i år startar på 9:e plats, är ett av de länder som aldrig misslyckats ta sig till final – och lär inte misslyckas nu heller trots att nr. 9 bara har 42% chans att nå final. De som verkligen dragit en nitlott i första semifinalens startordning är Finland, Moldavien och Cypern – länder som har haft det ganska svårt att nå final förut och som nu fått de sämsta möjliga startpositionerna. Vinnarna är Malta, Bosnien, Azerbajdzjan, Estland och Nederländerna som i princip har ett jätteläge att kvalificera sig i år. Azerbajdzjan har ju dessutom aldrig missat finalen sen de gjorde debut 2008.

 

 

Semifinal 2 (12 maj)

 1. Lettland
 2. Polen
 3. Schweiz
 4. Israel
 5. Vitryssland
 6. Serbien
 7. Irland
 8. Makedonien
 9. Litauen
 10. Australien
 11. Slovenien
 12. Bulgarien
 13. Danmark
 14. Ukraina
 15. Norge
 16. Georgien
 17. Albanien
 18. Belgien

 

Analys av startordningen i Semifinal 2: I semifinal 2 så har Schweiz, Slovenien, Lettland och Litauen fått extremt dåliga positioner, vilket med tanke på ländernas tämligen usla kvalificeringshistorik gör att de kommer få det mycket tufft att nå finalen. Intressant nog så har länder såsom Belgien, Albanien, Bulgarien, Makedonien och Irland fått mycket bra placeringar – trots att alla dessa länder har haft mycket svårt att nå finalen tidigare. För länderna med stor finalvana, såsom Norge, Danmark och Ukraina så känns finalbiljetten tämligen säkrad då dessa länder också fick mycket fördelaktiga startpositioner.

 

 

Fakta om startordningen

Semifinalerna

I år är det totalt 36 länder som ska kvala genom semifinalerna – 18 länder tävlar i bägge semifinalerna.

Inför startordningen gjordes har en semifinallottning ägt rum, där länderna lottats in i de två semifinalerna samt i semifinalhalvor. Första semifinalens bägge halvor har nio tävlande vardera, medan andra semifinalens halvor har tio respektive nio tävlande. Därefter har värdlandets tävlingsproducenter, i det här fallet Sverige, fått sätta startordningen utifrån halvindelningslottningen. Den enda regel som finns är att länderna får inte byta starthalva, i övrigt kan ordningen bli precis som den vill. Dock ska ordningen godkännas av EBU:s referensgrupp och Eurovisionchefen Jon Ola Sand innan den offentliggörs.

Notering: Ursprungligen skulle den andra semin haft 19 tävlande, men sedan den 22 april har EBU beslutat att Rumänien inte längre får vara med i tävlingen det här året. Detta på grund av att landets nationella TV-bolag TVR har för stora skulder till EBU. Rumänien har därför plockats bort från startordningen och alla startnummer därefter har flyttats upp ett steg.

 

Finalen

Även till finalen kommer lottning att användas som modell för att avgöra i vilka starthalvor de kvalificerade semifinalländerna & de direktkvalificerade länderna kommer att få.

Än så länge är Sverige, Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland klara för finalen, och Sverige är det enda land som fått ett bestämt startnummer där (genom lottning). Övriga länder lottas in i starthalvorna och sedan är återigen upp till värdlandets producenter att avgöra startordningen. Precis som i semifinalerna får länderna inte byta tävlingshalva och Sveriges startnummer får inte bytas ut. Finalens startordning kommer att släppas natten mot fredagen den 13:e maj.

 


 

Kommentera