Inför Melodifestivalen 2016: Finalen

MELODIFESTIVALEN 2016. Det har blivit dags för den stora finalen av Melodifestivalen 2016, där 12 artister tävlar om segern och äran att få representera Sverige i Eurovision 2016. Äras bör blir att vinnaren får tävla på hemmaplan i maj…

 

Panelen inför: Finalen av Melodifestivalen 2016 har öppnat sina dörrar för sitt avgörande där hela 12 bidrag gör upp om segern. Till skillnad från deltävlingarna och Andra chansen delar nu tittarna makten med 11 europeiska jurygrupper som vardera (juryn respektive tittarna) delar ut 473 poäng. Varje jurygrupp delar ut poängen 1, 2, 4, 6, 8, 10 och 12 poäng medan tittarnas poäng delas ut procentuellt. Dvs, varje bidrags tittarröster delas med andelen totalt inkomna röster vilket ger en procentsumma. Denna summa multipliceras sedan med 473 och då får man ut en summa som omvandlas till ett heltal. Detta tal blir bidragets telefonpoäng.

Under sändningen kommer först de 12 bidragen att framföras live samtidigt som tv-tittarna kan telefon-, SMS- och hjärtrösta. Därefter hålls en snabbrepris men till skillnad från deltävlingarna görs ingen utröstning i halvtid utan samtliga finalbidrag tävlar genom en omgång jury- och tittarröster. Efter snabbreprisen avger jurygrupperna sina poäng och då är tittarröstningen fortfarande igång, vilket gör att tittarna kan påverka juryns resultat. Därefter hålls en ny snabbrepris innan slussarna stängs. Tittarnas resultat räknas av och adderas därefter samman juryns röster. Vinnaren blir bidraget med högst totalpoäng efter juryn och tittarnas dom.

I år kommer jurypoängen komma från Australien, Bosnien och Hercegovina, Cypern, Estland, Frankrike, Israel, Italien, Nederländerna, Norge, Slovenien och Vitryssland.

PS: Om du vill veta mer om programmet – bläddra längre ned i artikeln. För under fredagen var ESC-Panelens skribent Hollac16 på det viktiga jurygenrepet och har nu skrivit ned lite tankar om vad finalen bjuder på.

 

Startfält

Dessa tävlar i finalen (enligt startordningen):

 

 1. Panetoz –Håll om mig hårt
 2. Lisa Ajax –My Heart Wants Me Dead
 3. David Lindgren – We Are Your Tomorrow
 4. SaRaha – Kizunguzungu
 5. Oscar Zia – Human
 6. Ace Wilder – Don’t Worry
 7. Robin Bengtsson –Constellation Prize
 8. Molly Sandén – Youniverse
 9. Boris René – Put Your Love On Me
 10. Frans – If I Were Sorry
 11. Wiktoria – Save Me
 12. Samir & Viktor – Bada nakna

 

Så här tycker Panelen

Inför finalen kommer panelmedlemmarna göra topplistor och kommentera finalstartfältet. Vi vill påpeka att topplistorna är endast hur var och en av oss i panelen rankar årets finalbidrag, medan kommentarerna är våra personliga gissningar om hur finalen kommer att sluta.

 

Adrian

 1. Wiktoria — ”Save Me”
 2. David Lindgren — ”We Are Your Tomorrow”
 3. Frans — ”If I Were Sorry”
 4. Panetoz — ”Håll om mig hårt”
 5. Molly Sandén — ”Youniverse”
 6. Robin Bengtsson — ”Constellation Prize”
 7. Lisa Ajax — ”My Heart Wants Me Dead”
 8. Ace Wilder — ”Don’t Worry”
 9. SaRaha — ”Kizunguzungu”
 10. Samir & Viktor — ”Bada nakna”
 11. Oscar Zia — ”Human”
 12. Boris René — ”Put Your Love On Me”

Kommentar: Jösses vad svårt det är att förutsäga något om finalen i år! Det är verkligen ett av de jämnaste åren någonsin och anledningen är helt klart bristen på bredd i startfältet. Frans är den utpekade favoriten, vilket inte är så konstigt med tanke på att hans bidrag sticker ut mest av alla med sin avskalade framtoning. I ett startfält fyllt av bakgrundsprojektioner, dansnummer och avancerade ljusshower så framstår Frans som cool och fräsch och nytänkande. Frågan är bara om det räcker för att vinna? Det finns i nuläget ingenting som talar emot att Frans skulle vinna folkets röst (och dessutom rätt stort), men internationella juryn faller nog inte lika lätt för Frans. Jag tvivlar på att man i juryn, som tar hänsyn till vad Europa kommer tycka, kommer premiera en typ av låt som inte har haft några framgångar i ESC de senaste åren. Mer troligt är att de kommer ge poäng till Ace Wilder, Molly Sandén och eventuellt Wiktoria – som erbjuder mycket mer ”typiska” ESC-låtar. Den stora frågan är hur eniga jurygrupperna kommer att vara och hur eniga svenska folket är. Blir det en ny Robin Stjernberg-vinst eller kommer Frans att klara favoritskapet? Det var verkligen länge sedan Mellofinalen var så här spännande…

 

Alexander

 1. SaRaha — ”Kizunguzungu”
 2. Frans — ”If I Were Sorry”
 3. Samir & Viktor — ”Bada nakna”
 4. Robin Bengtsson — ”Constellation Prize”
 5. David Lindgren — ”We Are Your Tomorrow”
 6. Molly Sandén — ”Youniverse”
 7. Ace Wilder — ”Don’t Worry”
 8. Oscar Zia — ”Human”
 9. Panetoz — ”Håll om mig hårt”
 10. Boris René — ”Put Your Love On Me”
 11. Lisa Ajax — ”My Heart Wants Me Dead”
 12. Wiktoria — ”Save Me”

Kommentar: Mr. Björkman har i veckan sagt att det här är det starkaste startfältet han har varit med om under den tiden han jobbat med Melodifestivalen, och på något sätt kan jag lite hålla med. Något som är nytt för i år är att det verkligen bara finns bra låtar som tävlar i finalen. Det finns inte en endaste låt som skulle förbli och vara en s.k. kisspaus-låt, utan varje låt är verkligen lyssningsvärd. Nu vill jag till en början påpeka det som stod redan högst upp, det här är min personliga topplista på hur bra jag tycker låtarna är, inte hur jag tror det kommer gå.

SaRaha tävlar med den absolut positivaste låten den här tävlingen har sett sedan Samba Sambero (som för övrigt är något av det mest vidriga den här tävlingen någonsin har hört…), och den blev min favorit direkt! Den är uptempo, som ett energipiller, och därför får den stå absolut högst på min lista. Sen kommer kvällens vinnare, Frans, och sen Samir & Viktor. Jag vet att de flesta i panelen tycker Bada Nakna är det sämsta som någonsin tävlat, medan jag tycker så gott som tvärtom. Låten Samir och Viktor tävlar med är svinigt bra producerad, har en otroligt fastnande melodi och en text som är just tillräckligt banal. Vinna kommer den inte göra, men det har inte varit deras plan heller med den här tävlingen i år. De har velat komma ut med en ny låt, och det har de lyckats med!

Hur det nu än går ikväll så kommer ni svenskar få ett bra tävlingsbidrag för finalen i maj, så lycka till önskar jag!

 

Erik

 1. Wiktoria — ”Save Me”
 2. Ace Wilder — ”Don’t Worry”
 3. SaRaha — ”Kizunguzungu”
 4. Panetoz — ”Håll om mig hårt”
 5. Robin Bengtsson — ”Constellation Prize”
 6. Molly Sandén — ”Youniverse”
 7. Oscar Zia — ”Human”
 8. Lisa Ajax — ”My Heart Wants Me Dead”
 9. Frans — ”If I Were Sorry”
 10. David Lindgren — ”We Are Your Tomorrow”
 11. Boris René — ”Put Your Love On Me”
 12. Samir & Viktor — ”Bada nakna”

Kommentar: Efter fem veckor på turné är vi så är det äntligen ha final. Det blir alltid en vemods känsla när det är final. Då är det slut på allt det roliga som vi haft under vintern. Tur att esc lurar runt hörnet och att det är i Sverige i År! Vad ska man säga om årets finalfält? Det är väldigt enformigt är min första tanke det saknas bredden som brukar finnas. Ingen ballad, schlager, rock de enda som sticker ut kommer från andra chansen iform av Samir & Viktor, SaRaha och panetoz, sedan är det nästan bara midtempo för hela slanten. Det har varit förvånansvärt få skrällar också i år och bägge dessa grejer styrs av hjärtappen. Till nästa år måste hjärtappen ändras så att man kanske bara få rösta en gång på ett bidrag. Först då kommer utstickande bidrag som Martin stenmarcks vackra ballad och after darks schlager ha chans igen. Tills dess kommer det vara mycket radiopop i finalen. Programledarna har skött sig bra med undantag för Peter och Ola men de räddade allt med deras sånginsats. Gina har varit strålande. Mellanakterna också, mycket väl godkända. Synd att Anna book blev diskad för det var en av de bästa bidragen i årets tävling. Hade velat sett hur låten klarat sig i konkurrensen i Göteborg. Mest troligt är väl att vi får se Anna book och Camilla läckberg i 2017 års Melodifestival. Men dit är det långt kvar.

Ha en riktigt glad Melodifestival alla läsare!!

 

Haris

 1. Robin Bengtsson — ”Constellation Prize”
 2. Wiktoria — ”Save Me”
 3. Frans — ”If I Were Sorry”
 4. Oscar Zia — ”Human”
 5. Ace Wilder — ”Don’t Worry”
 6. Panetoz — ”Håll om mig hårt”
 7. Molly Sandén — ”Youniverse”
 8. SaRaha — ”Kizunguzungu”
 9. David Lindgren — ”We Are Your Tomorrow”
 10. Boris René — ”Put Your Love On Me”
 11. Lisa Ajax — ”My Heart Wants Me Dead”
 12. Samir & Viktor — ”Bada nakna”

Kommentar: Då är vi framme vid årets final. Jag brukar ofta låta bitter och cynisk när jag kritiserar bidrag och jag ger dem ofta låga betyg, men nu är det final så jag tänkte vara lite mer optimistisk. Vad är det bästa med årets final? Det faktum att egentligen inte finns en klar favorit. Jag gillar när det är ovisst, för det gör hela tillställningen mer intressant för mig. Det finns alltid spekulationer, men det finns ingen Euphoria-favorit exempelvis. Mer positivt är att majoriteten av låtarna i årets final faktiskt är rätt bra ur kommersiell synvinkel och radiovänlighet. Det är bra låtar helt enkelt – i eller utanför sammanhanget kvittar.

Nu till det negativa med årets final. Och det är förmodligen samma sak som det positiva. Att det inte finns en klar favorit innebär också att ingen av låtarna egentligen är en superhit. Det innebär också att ingen i årets finalfält har någon högre placering att hämta i Eurovision. Det blir lite 2013 över det hela. Fast till skillnad från 2013 så har vi massa bra mellanmjölks-låtar att välja på denna gången. Ett annat problem är att det alla låter rätt likt varandra. Ingen sticker ut från mängden. Det känns som att det finns ett stuk som alla låtar följer på något sätt. Jag minns tider då en Mello-final innehöll allt ifrån rock, till opera, till schlager, till pop och så vidare. Idag är allt gjort efter samma mall.

Jag hade jättesvårt att placera låtarna på min topplista. Jag visste bara vilka som var min topp tre och vem som jag skulle ha sist. Wiktoria har varit min uttalade favorit sedan jag hörde låten första gången, men Robin har växt väldigt mycket på sistone. De får en delad första plats före Frans. Om någon av de tre låtarna vinner så blir jag inte ett dugg besviken.

 

Hollac16

 1. Frans — ”If I Were Sorry”
 2. Robin Bengtsson — ”Constellation Prize”
 3. David Lindgren — ”We Are Your Tomorrow”
 4. Ace Wilder — ”Don’t Worry”
 5. Oscar Zia — ”Human”
 6. Panetoz — ”Håll om mig hårt”
 7. SaRaha — ”Kizunguzungu”
 8. Molly Sandén — ”Youniverse”
 9. Boris René — ”Put Your Love On Me”
 10. Lisa Ajax — ”My Heart Wants Me Dead”
 11. Wiktoria — ”Save Me”
 12. Samir & Viktor — ”Bada nakna”

Kommentar: I år har vi tyvärr en liknande Melodifestivalsfinal som vi hade år 2013, dvs. det saknas en riktig vinnare i startfältet. Till skillnad från 2013 då de flesta av finallåtarna (och övriga startfältet också) var så fruktansvärt urusla och dåliga så har vi istället nu en final fylld med radiohits. Så alla låtar lär gå bra efter tävlingen oavsett slutplaceringar. För att göra en lång uträkning kort så finns det alltså bra låtar i startfältet men egentligen ganska mycket som inte passar Eurovision.

Trots att det saknas en vinnare så har jag ändå några favoriter. Efter att ha sett bidragen live på genrepet under fredagen har jag kommit fram till att Frans och Robin Bengtsson är de två bästa låtarna när det gäller ESC-vänlighet. David Lindgrens låt liksom Ace Wilders låt känns som bra arenalåtar, men för TV-tittarna går de nog inte lika bra genom rutan, dessvärre. Därefter känns det som att det inte finns några andra vinnare i startfältet. Oscar Zias låt är bra men utan att de byter kameravinklar hela tiden (vilket bara gör numret rörigt). Panetoz bjuder på fest men jag tror det kan bli svårt i ESC. Mollys och Lisa Ajax bidrag är bara tråkiga, Boris låt är bara en refräng som pågår i tre minuter och Wiktorias låt är bara gjord för TV inte för publik.

Avslutningsvis: Värst av de värsta är om vi skickar låten Fucka loss på Sergels Torg (eg. Bada nakna). Frågan blir hur SVT i så fall ska försöka blidka EBU med att ”få behålla” olämpliga svordomar i detta förfärliga pajasnummer. Om de tävlar för Sverige i maj så kommer jag personligen byta kanal på TV:n när numret framförs och innerligt hoppas på att Europa ger oss noll poäng. För den låten är inte ens värd noll poäng. Den är inte ens värd att gå till final i denna tävling. Förstår inte hur folk tänker ibland när de röstar!

 

Linn

 1. Ace Wilder — ”Don’t Worry”
 2. Frans — ”If I Were Sorry”
 3. Lisa Ajax — ”My Heart Wants Me Dead”
 4. Wiktoria — ”Save Me”
 5. Samir & Viktor — ”Bada nakna”
 6. Oscar Zia — ”Human”
 7. David Lindgren — ”We Are Your Tomorrow”
 8. Molly Sandén — ”Youniverse”
 9. Robin Bengtsson — ”Constellation Prize”
 10. Panetoz — ”Håll om mig hårt”
 11. Boris René — ”Put Your Love On Me”
 12. SaRaha — ”Kizunguzungu”

Kommentar: jag hoppas att Ace Wilder vinner. Det är en låt som jag verkligen kände har potential och den låt som jag tycker är bäst i startfältet. jag har under årets melodifestival stundtals undrat om vi kommer få en vinnare. men startfältet till på lördag känns starkt. Jag gillar frans låt starkt också men hoppas att Ace tar hem det 🙂

 

Robban

 1. Robin Bengtsson — ”Constellation Prize”
 2. David Lindgren — ”We Are Your Tomorrow”
 3. Frans — ”If I Were Sorry”
 4. Samir & Viktor — ”Bada nakna”
 5. Oscar Zia — ”Human”
 6. Ace Wilder — ”Don’t Worry”
 7. Wiktoria — ”Save Me”
 8. SaRaha — ”Kizunguzungu”
 9. Panetoz — ”Håll om mig hårt”
 10. Boris René — ”Put Your Love On Me”
 11. Molly Sandén — ”Youniverse”
 12. Lisa Ajax — ”My Heart Wants Me Dead”

Kommentar: Då var vi framme vid finalen. Denna tillställning som är den mest intressanta av de alla programmen. Jag ser fram emot en spännande final där både svenska folket och den internationella juryn har spridda favoriter. Jag håller stenhårt på Robin. Stilrent och maffigt scenframträdande. Helt klart årets bästa Mellolåt enligt mig. Hur slutar denna finalen då? Kanske det blir som år 2013 när Sverige senast höll i värdskapet (ESC) då svenska folket hade Yohio som sin etta, medan den internationella juryn ratade den samme och rankade Robin Stjernberg högst. I och med att Robin hade fått höga antal röster av folket gick han om Yohio och vann Melodifestivalen 2013. Återstår att se om det blir ett liknande scenario denna gången eller om storfavoriten Frans lyckas charma både svenska folket och den internationella juryn? Om man jämför med ifjol så känns denna finalen inte alls lika avgjord på förhand. Jag tror inte att förhandsfavoriterna (innan MF satte igång) Molly Sandén eller Ace Wilder kommer vara inblandade i toppstriden. Egentligen är det inte så viktigt vem som vinner, men givetvis vill man ju representeras i ESC på hemmaplan av någon som känns som en bra kandidat både låtmässigt, underhållningsmässigt och artistmässigt. Må bästa man, kvinna eller grupp vinna! Sverige.. Nu kööör vi !!

 

Publikundersökningar

Melodifestivalklubben & Poplights genrepsundersökning

Efter fredagens genrep inför publik gjorde Melodifestivalklubben och Poplight en publikundersökning om vilket bidrag som genrepspubliken ser som vinnare. Denna vecka svarade totalt 753 personer och så här slutade undersökningen:

 

1. Frans – ”If I Were Sorry” – 240 röster – 32%
2. Samir & Viktor – ”Bada nakna” – 76 röster – 10 %
3. Oscar Zia – ”Human” – 72 röster – 9,5 %
4. Molly Sandén – ”Youniverse” – 70 röster – 9,5 %
5. Robin Bengtsson – ”Constellation Prize” – 68 röster – 9 %
6. Ace Wilder – ”Don’t Worry” – 67 röster – 9 %
7. Wiktoria – ”Save Me” – 38 röster – 5 %
8. Boris René – ”Put Your Love On Me” – 37 röster – 5 %
9. Panetoz – ”Håll om mig hårt” – 31 röster – 4 %
10. SaRaha – ”Kizunguzungu” – 26 röster – 3 %
11. David Lindgren – ”We Are Your Tomorrow” – 15 röster – 2 %
12. Lisa Ajax – ”My Heart Wants Me Dead” – 13 röster – 2 %

 

 

Vår undersökning

Under denna vecka har vi ställt frågan till er läsare vem ni vill ska vinna Melodifestivalen 2016. Så här svarade ni:

 • 1. Frans – ”If I Were Sorry” – 24,7%
 • 2. Robin Bengtsson – ”Constellation Prize” – 16,5%
 • 3. Oscar Zia – ”Human” – 13,4%
 • 4. SaRaha – ”Kizunguzungu” – 11,3%
 • 4. Wiktoria – ”Save Me” – 11,3%
 • 6. Molly Sandén – ”Youniverse” – 9,3%
 • 7. Ace Wilder – ”Don’t Stop” – 6,2%
 • 8. Samir & Viktor – ”Bada nakna” – 3,1%
 • 9. David Lindgren – ”We Are Your Tomorrow” – 2,0%
 • 10. Panetoz – ”Håll om mig hårt” – 1,0%
 • 10. Boris René – ”Put Your Love on Me” – 1,0%
 • 12. Lisa Ajax – ”My Heart Wants Me Dead” – 0,0%

Vi vill tacka alla som svarat i våra undersökningar denna säsong. Denna gång var det 97 personer som svarade.

 


 

Kommentera