Vinternytt 2016: vecka 8

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Aktuella händelser

Veckans uttagningar

Denna vecka kan kallas den stora nationella finalen-veckan då det kommer bli väldigt många nationella finaler som avgörs denna vecka. Sammanlagt till dags dato är det sammanlagt 8 finaler från norr till söder och öst till väst. Sedan blir det lite presentationer och såklart även deltävlingar.

Så här ser veckans schema ut:

 

Måndag

 • Cypern: Bidraget ”Alter Ego” som rockgruppen Minus One ska framföra presenteras offentligt för första gången.

 

Tisdag

 • Moldavien: O Melodie Pentru Europa 2016 – semifinal 1

 

Torsdag

 • Moldavien: O Melodie Pentru Europa 2016 – semifinal 2
 • Tyskland: Unser Lied für Stockholm – final!

 

Fredag

 • Storbritannien: Eurovision: You Decide – final!

 

Lördag

 • Finland: UMK – final!
 • Litauen: Eurovizijos – åttonde showen
 • Moldavien: O Melodie Pentru Europa 2016 – final!
 • Norge: Norsk Melodi Grand Prix 2016 – final!
 • Slovenien: EMA 2016 – final!
 • Sverige: Melodifestivalen 2016 – deltävling 4
 • Ungern: A Dal 2016 – final!

 

Söndag

 • Lettland: Supernova – final!

 

Melodifestivalen 2016

Melodifestivalen till Gävle

Vi har kommit fram till veckan med den sista deltävlingen av årets Melodifestival som denna gång äger rum i Gavlerinken Arena i Gävle. Nu ska vi få höra årets 7 sista artister som gör upp om de två sista direktplatserna i finalen samt de två sista platserna i Andra chansen. Vilka veckans artister är finns att läsa mer om här.

Som vanligt kommer vi att hålla extra koll på denna tävling. Alla datum och händelser finns i vår kalender.

PS: Precis som förra veckan håller vi en omröstning öppen för denna deltävling där vi ställer frågan: Vilken är din favorit i lördagens deltävling? Omröstningen finns är öppen till och med lördag kl. 18:00. Efter stängningen kommer vi att redovisa era åsikter!

 

Något förre röstande med något fler tittare i lördags

När den tredje deltävlingen av Melodifestivalen 2016 avgjordes i lördags blev det något förre röstande, som dock hamnade på nästan samma nivå som den första deltävlingen. Samtidigt var det drygt 74000 fler som såg sändningen denna gång mot andra veckans deltävling. Det är också den tredje mest sedda tredje deltävlingen sedan år 2002; endast 2012 och 2013 hade fler tittare. Totalt sett hamnar lördagens sändning på en tredjeplats räknat till antalet inkomna röster och en 34:e-plats räknat till antalet tittare.

 

Nationella uttagningar

Här är Storbritanniens finalister

För första gången sedan år 2010 kommer Storbritannien att välja artist och bidrag genom den nationella finalen Eurovision: You Decide istället för internval. På måndagsförmiddagen släpptes namnen på artisterna och låtarna som tävlar om att få åka till Stockholm i maj.

Dessa artister med tillhörande låtar tävlar:

 1. Joe & Jake – You’re Not Alone
 2. Bianca – Shine A Little Light
 3. Dulcima – When You Go
 4. Matthew James – A Better Man
 5. Darline – Until Tomorrow
 6. Karl William Lund – Miracle

 

Finalen av Eurovision: You Decide sänds nu på fredag 26:e februari kl. 20:30-22:00 CET på BBC Four. Programmet kommer att ha inbjuda gäster också men det är enbart tittarna som får rösta fram vinnaren.

 

Finalen närmar sig i Israel

Israels nationella uttagning The Rising Star har pågått sedan i december och nu har startfältet sakta men säkert börjat minska på allvar. I lördags hölls en kvartsfinal där 6 artister klarade sig vidare till nästa omgång. Nu på lördag ska startfältet minskas ned ytterligare till finalen den 3:e mars som bara ska ha 4 tävlande.

Semifinalisterna är:

1. Chiara Duple
2. Ella Daniel
3. Hovi Star
4. Gil Hadash
5. Nofar Salman
6. Velma

 

Det är ännu oklart om de artister som tar sig till finalen kommer att framföra tilltänkta ESC-bidrag eller om det blir internval efter finalen, likt det blev ifjol.

 

Startordningen till Norges final klar

I söndags blev det klart vilken ordning som de 10 tävlande i årets Norsk Melodi Grand Prix ska tävla i. Så här ser ordningen ut:

 1. The Hungry Hearts feat. Lisa Dillan – ”Laika”
 2. Stage Dolls – ”Into The Fire”
 3. Stine Hole Ulla – ”Trace”
 4. Makeda – ”Stand Up”
 5. Pegasus – ”Anyway”
 6. Freddy Kalas – ”Feel Da Rush”
 7. Laila Samuels – ”Afterglow”
 8. Elouiz – ”History”
 9. Suite 16 – ”Anna Lee”
 10. Agnete – ”Icebreaker”

Den norska finalen sänds nu på lördag 27 februari från Oslo Spektrum i Oslo.

 

Hayley Evetts kommer ej att medverka i Rumäniens uttagning

I förra veckan kom beskedet att bidraget “Brand New Day”, som skulle ha framförts av Hayley Evetts, drogs tillbaka från tävlan. Det blir istället bidraget “Tu ești povestea” av Gașca de acasă som ersätter det avhoppade bidraget.

Mer om Rumäniens semifinal hittas här.

 

Internvals- och nyversionbidragspresentationer

Albansk nyversion av ESC-bidrag presenteras i mars

I december var det sångerskan Enada Tarifa som tog hem segern av Albaniens uttagning Festivali i Këngës 54 med låten Përrallë. I samband med segern stod det klart att låten skulle behöva göras om något då den översteg minutantalet på 3 minuter. Det har sedan kommit uppgifter om att låten ska översättas till engelska med den nya titeln ”Fairytale Love”.

Nu har vi också fått besked om att den nya versionen kommer att släppas i mars.

 

Armeniens bidrag presenteras den 2:a mars

På nyårsafton gjorde Eurovision.tv en intervju med Armeniens kommande ESC-representant Iveta Mukuchyan. I den intervjun talade hon om dels hur tacksam hon var för hur många som skickat in bidrag till henne och att det hade varit svårt att välja ut vilken låt som hon ska framföra. Valet hade till slut stått mellan en låt från Armenien och en låt från Sverige. Vilken låt som var vald sades aldrig utan det meddelades enbart att presentationen skulle ske snart.

Nu har det gått snart två månader sedan intervjun och då står det klart att det blir låten ”LoveWave” som Iveta ska framföra i ESC 2016. Låten har musik av Lilith och Levon Navasardyan medan Iveta har varit med och gjort den engelska texten tillsammans med Stephanie Crutchfield.

En trailer har också släppts där det förklaras att Armeniens bidrag kommer att presenteras den 2:a mars.

 

Poli Genova framför sitt kommande ESC-bidrag på engelska

I en intervju i bulgarisk TV har Poli Genova, som ju ska tävla för Bulgarien i årets ESC, sagt att hennes tävlingsbidrag kommer att framföras på engelska. Däremot kan det bli så att Poli även framför delar av låten på bulgariska, men det är ännu inte officiellt.

 

Montenegros bidrag presenteras 4:e mars

Den 4:e mars, eller två dagar efter Armeniens låtsläpp, kommer det även bli känt vilken låt som Montenegro tar med sig till ESC 2016. Sedan tidigare är det känt att det är gruppen Highway som ska tävla för Montenegro det här året.

Samma dag får vi även reda på vilket bidrag som Nederländernas artist Douwe Bob får med sig till Stockholm i maj.

 

Övriga nyheter

Ira Losco velar om ESC-bidraget

I Maltas uttagning i år tävlade Ira Losco med två bidrag varav den ena låten, Chameleon, tog hem segern i finalen. Nu står det dock klart att det möjligen inte blir den låten som slutligen ska tävla i Eurovision 2016. Förra året införde Maltas nationella TV-bolag en ny regel som säger att man har rätt att byta ut hela eller delar av vinnarlåten om man så vill.

En internationell expertpanel tillsammans med experter på Malta ska nu komma fram till en alternativ lista på bidrag som Ira Losco skulle kunna tävla med istället.

Malta har drygt tre veckor på sig att göra ändringen innan EBU:s bidragsdeadline träder ikraft.

 

San Marino meddelar teamet kring Serhats bidrag

För första gången på fyra år blir det ingen Ralph Siegel som kommer att åka under Team San Marino i Eurovision i Stockholm i maj. Istället kommer San Marinos artist Serhat att arbeta med ett multinationellt team.

Den låt som Serhat ska framföra i ESC kommer vara gjord av den turkiska låtskrivaren Olcayto Ahmet Tugsuz (stod bakom Turkiets bidrag 1982 och 1987) och den grekiska låtskrivaren Nektarios Tyrakis (stod bakom Greklands bidrag 2004 samt Vitrysslands år 2005). Bidraget arrangeras av franska musikern Cyril Orcel tillsammans med belgiske Guy Waku. Mariella Nava kommer att skriva den italienska versionen av låten och Stéphane Laporte den franska versionen.

Bidraget presenteras i början av mars.

 


 

Kommentera