Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Den fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2016 avgjordes i Gavlerinken Arena i Gävle, lördagen den 27:e februari 2016. Sju tävlande gjorde upp om två platser i finalstartfältet samt de sista två platserna i uppsamlingsheatet Andra chansen.

 

Röstningsinfo

I programmet framträdde de sju tävlande med varsin låt, samtidigt som tittarna kunde rösta på sina favoriter. När alla bidrag hade framförts hölls en snabbgenomgång, och därefter stängde slussarna tillfälligt. De fem bidrag som då hade fått flest röster fick tävla vidare, medan bidragen som placerat sig på plats 6 och 7 åkte ut.

Sedan påbörjades ytterligare en röstningsomgång utan att nollställa tidigare resultat. Röstningsomgången pågick bara under ett par minuter och efter en snabbrepris stängdes slussarna på nytt, och resultatet räknades samman. Nu lades tittarrösterna för bägge omgångarna samman, där de två bidragen med flest totalröster gick direkt till final, medan totaltrean och totalfyran gick vidare till Andra chansen. Bidraget som totalt sett blivit femma åkte ut.

 

Röstningssätten: telefon, SMS och app

Varje bidrag hade två telefon- och två SMS-nummer som man kunde ringa/SMS:a till för att avlämna röster till. Det ena telefon/SMS-numret var ett billigt nummer som bara avlade en röst, medan det andra telefon/SMS-numret var något dyrare men som förutom avlade en röst även skänkte en del av samtalskostnaden till Radiohjälpen. Det gick att ringa/SMS:a upp till 80 gånger från samma telefon och sändning.

Utöver att rösta via telefon och SMS fanns även möjlighet att rösta via en mobilapplikation, kallat hjärtröstning. Det här året hade varje app-användare möjlighet att fördela fem röster per bidrag, alltså totalt 35 röster per sändning. Rösterna var inte längre knutna till ett liveframträdande utan kunde avges så länge röstningen pågick. Resultatet av engagemanget per bidrag visades genom ett bultande hjärta i bild som bultade mer ju mer folk la röster i appen.


Mer fakta

 

Startfält

Foto: ESC-Panelen.


  • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

1. Eclipse – ”Runaways”
Låtskrivare: Erik Mårtensson


2. Dolly Style – ”Rollercoaster”
Låtskrivare: Thomas G:son, Peter Boström, Alexandra Salomonsson


3. Martin Stenmarck – ”Du tar mig tillbaks”
Låtskrivare: David Stenmarck


4. Linda Bengtzing – ”Killer Girl”
Låtskrivare: Mattias Kallenberger, Andreas Berlin, Linda Bengtzing, Dag Öhrlund


5. Frans – ”If I Were Sorry”
Låtskrivare: Oscar Fogelström, Michael Saxell, Fredrik Andersson, Frans Jeppsson Wall


6. Panetoz – ”Håll om mig hårt”
Låtskrivare: Jimmy Jansson, Karl-Ola Kjellholm, Jakke Erixson, Pa Modou Badjie, Njol Badjie, Nebeyu Baheru


7. Molly Sandén – ”Youniverse”
Låtskrivare: Molly Sandén, Danny Saucedo, John Alexis


 

Resultat


Gävle bjöd på en storslagen show med Schlagerskola och balladskola. Gina Dirawi tillsammans med Sarah Dawn Finer ledde vant tittarna genom vad som är årets sista deltävling. Nu är alla finalister och Andra Chansen-deltagare uttagna.

 

Till Final

1. Frans – ”If I Were Sorry”

2. Molly Sandén – ”Youniverse”

 

Till Andra Chansen

3. Panetoz– ”Håll om mig hårt”

4. Dolly Style – ”Rollercoaster”

 

Utslagna

5. Eclipse – ”Runaways”

6. Martin Stenmarck – ”Du tar mig tillbaks”

7. Linda Bentzing – ”Killer Girl”

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »