Vinternytt 2016: vecka 2

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Melodifestivalens startordning presenterad

På tisdag förmiddag meddelade SVT äntligen startordningen för deltävlingarna. Se hela ordningen i detta inlägg.

 

Litauens andra show nu på lördag

I helgen drog Litauen igång med sin uttagning där de första 8 tävlande gjorde upp om fem platser till nästa moment. På lördag 16 januari är det dags för det andra programmet där ytterligare 8 artister tävlar. Både helgens program och denna veckas program är förinspelade. Resultatet avgörs genom kombinerad jury- och tittarröstning.

Läs mer om programmet här.

 

2016’s första final avgörs i Belgien på söndag

Nu på söndag den 17 januari är det också dags för årets första nationella ESC-final, nämligen i Belgien. Säsongens första final hölls i december i Albanien, men räknar man årsvis så blir det nu som den första finalen som äger rum.

Belgiens uttagning har som bekant haft två semifinaler där de fem utvalda artisterna Adil, Amaryllis, Astrid, Laura och Tom har fått framträda live för publiken för att visa upp sin artistiska framtoning och röstkapacitet. I helgens program framträdde även var och en av de tävlande med sin potentiella ESC-låt. Men nu börjar allvaret när en av dessa kandidater ska vinna Eurosong 2016 och därmed få ta över stafettpinnen från Loïc Nottet, som var fjolårets representant. Ska någon lyckas slå hans fjärdeplats i ESC-finalen 2016? Upp till bevis nu!

 

Följande tävlar i finalen (här även med tillhörande bidrag):

– Adil Aarab – “In Our Nature”

– Amaryllis Uitterlinden – “Kick The Habit”

– Astrid Destuyver – “Everybody Aches”

– Laura Tesoro – “What’s The Pressure”

– Tom Frantzis – “I’m Not Lost”

 

Mer om finalen finns att läsa här.

 

Lugnet före stormen

Denna vecka börjar Eurovision-uttagningarna att komma igång så smått. Som vi ovan beskrivit är det Litauens andra show och Belgiens final denna helg, och nästa vecka får vi veta vem som ska tävla för Vitryssland respektive Malta i ESC 2016. Samma kväll som Maltas final äger rum inleds även Ungerns uttagning A Dal.

Januari är annars en förhållandevis lugn månad. Först i februari kommer fler uttagningar igång, bland annat Melodifestivalen.

 

Fler nationella uttagningar

Norska finalister presenteras nästa vecka

Årets upplaga av Norsk Melodi Grand Prix kommer att hållas den 27:e februari och precis som ifjol blir det endast en enda finalkväll istället för semifinaler/deltävlingar inför finalen. Sedan årets antagning till tävlingen stängdes i september har ganska lite information om tävlingen släppts förutom tävlingsdatum och programledare. Men nu i nästa vecka får vi äntligen veta vilka tävlande som valts ut till finalen.

På tisdag den 19 januari klockan 12:00 CET hålls en presskonferens på NRK där de tävlande presenteras. Även 15-sekundersklipp från varje bidrag kommer att släppas i samband med presentationen.

 

 

Finska startfältet presenterat

Vi har väntat sedan i höstas och nu på tisdag kommer äntligen beskedet om vilka artister som ska tävla i årets upplaga av UMK – tävlingen för ny musik, som är Finlands uttagning till ESC. TV-bolaget YLE har dock redan släppt smyglyssningar av varje bidrag (finns att lyssna på här) men då utan att redovisa artisterna och bidragstitlarna. Nu får vi alltså reda på hela startfältet och förhoppningsvis få höra låtarna i helhetsversion.

UMK 2016 inleds sedan med ett första heat den 6:e februari (samma dag som svenska Melodifestivalen) och därefter följer ytterligare två heats innan finalen hålls den 27:e februari.

En artikel om startfältet dyker upp inom kort.

 

 

Ungern har släppt alla bidragen

Nästa vecka drar Ungerns uttagning A Dal 2016 igång och inför detta har nu samtliga 30 bidrag släppts fria för lyssning.

Här nedan kan du lyssna på alla bidragen:

 

Upplägget för A Dal är annars att de 30 bidragen kommer i ett första skede delas in i tre heats om 10 per heat. Sändningarna för heaten äger rum den 23:e och 30:e januari samt 6:e februari. I varje heat röstar juryn och tittarna gemensamt vidare ett visst antal tävlande och sedan avgör tittarna ytterligare ett bidrag bland de i heatet som ej röstades vidare direkt.

Uppdelningen av bidragen inför heaten är dock ännu inte officiell.

 

 

Tysklands finalister presenterade

Efter att Tyskland internt valt ut artisten Xavier Naidoo att tävla för landet i ESC 2016 men sedan tog tillbaka valet efter kritik var det ett tag länge oklart hur den tyska uttagningen faktiskt skulle se ut. Flera olika rykten började cirkulera i sociala medier och till sist meddelade TV-bolaget NDR att ryktena inte stämde. Istället meddelades kort att en nationell final ska hållas med 10 deltagare den 25:e februari.

En vecka efter dementin kom ut har nu NDR meddelat vilka artister med tillhörande bidrag som ska tävla i finalen. Valet av artister har gjorts av representanter från TV-bolagen NDR och ARD samt skivbolag och ett produktionsbolag. Startfältet ser ut som följer (OBS! presenteras i bokstavsordning efter artistnamn, ej startordning):

  • Avantasia – ”Mystery Of A Blood Red Rose”
  • Alex Diehl – ”Nur ein Lied”
  • Ella Endlich – ”Adrenalin”
  • Gregorian – ”Masters Of Chant”
  • Jamie-Lee Kriewitz – ”Ghost”
  • Joco – ”Full Moon”
  • Keøma – ”Protected”
  • Laura Pinski – ”Under The Sun We Are One”
  • Luxuslärm – ”Solange Liebe in mir wohnt”
  • Woods of Birnam – ”Lift Me Up (From The Underground)”

Det har även meddelats att finalen ska gå av stapeln på kanalen Das Erste och det kommer likt fjolårets final även vara enbart tittarröster som avgör vem som vinner. Barbara Schöneberger, som var programledare ifjol, kommer programleda sändningen.

 

 

Många svenska låtskrivare bakom bidrag i Litauens uttagning

Vi kan också berätta att en del svenska låtskrivare gör även försök att få tävla som låtskrivare för Litauen i ESC 2016.

Följande bidrag har helt eller delvis svenskt upphov bakom sig:

 

4 Roses: ”Butterfly” (Calle Kindbom, Dan Fernström och Victor Bruno)

Aistė Pilvelytė: ”You Can’t Leave Me Now” (Niklas Bergqvist)

Baiba Skurstenė-Serdiukė: ”Mayday” (Daniel Persson och Magnus Mikaelsson)

Deividas Žygas:Survivors” (Ylva & Linda Persson och William Taylor)

Donny Montell:I’ve Been Waiting for This Night” (Jonas Thander, Beatrice Robertsson)

E.G.O.: ”Long Way From Home” (Erik Dahlqvist, Göran Frid, Linda Dahl, Peter Dahl, Aidan O’Connor, Jimmy Glavå)

Neringa Šiaudikytė: ”Never Knew Love” (Tina Almqvist Hilli och Daniel Persson)

Ruslanas Kirilkinas: ”In My World” (Niklas Bergvist)

 

Samtliga artister med svenskskrivna bidrag i denna uttagning, utom de bakom Donny Montells bidrag, tävlar från början först i program 3 och 4, vilka sänds den 23:e och 30:e januari.

Vi önskar artisterna och låtskrivarna stort lycka till i uttagningen!

 

Några noteringar:

* Ylva & Linda Persson har precis som ifjol med flera bidrag i olika länders uttagningar. Utöver det litauiska bidraget är det än så länge klart att de tävlar med en låt i Moldavien (”Irrestible” som framförs av Doinita Gherman), två låtar på Malta (”Empty Hearted” som framförs av Domenique Azzopardi och ”Light Up My Life” som framförs av Stefan Galea) samt en låt på Island (”Óstöðvandi” som framförs av Karlotta Sigurðardóttir). De har dessutom chansen att få med bidraget ”Stay Tonight” (som framförs av Laura Kamhuber) i Österrikes uttagning då detta bidrag är med i jokeruttagningen (där ett bidrag röstas vidare till finalen). Avslutningsvis har de även försökt att komma med i Schweiz uttagning med låten ”Closer to my heart” men då röstades de ej vidare till Expert Check-rundan samt att de försökte komma med i Vitryssland för tredje gången på raken med Janet och låten ”Dragonfly”, som inte kvalade in till finalen från audition-kvalrundan.

* Peter & Linda Dahl stod bakom Sveriges ESC-bidrag 2000, ”När vindarna viskar mitt namn”, (tillsammans med Thomas Holmstrand), som representerade Sverige på hemmaplan i ESC 2000. Även då gick tävlingen av stapeln i Globen och nu kan det bli verklighet igen för dem.

* Calle Kindbom står även bakom After Darks bidrag ”Kom ut som en stjärna” i årets Melodifestival.

* Jonas Thander var en av upphovspersonerna bakom låten ”Paralyzed” som Andrei Leonte framförde i den rumänska uttagningen 2013. Den låten tog sig till finalen i uttagningen där den dock slutade på sista plats.

 

 

Final eller internval på Irland?

I början av september ifjol ryktades det om att ett besked om Irlands nationella uttagning 2016 skulle komma i september/oktober samma år. Nu har hela hösten gått och det har fortfarande inte kommit något besked. Men så här efter nyår har det istället börjat ryktas om att det forna storhetslandet i Eurovision med sju vinster i bagaget tänker om.

Ryktet säger att det möjligen blir internval istället för Late Late Show-finalen, som Irland anordnat de senaste åren.

Nationella TV-bolaget RTÉ väljer att varken bekräfta eller dementera ryktet. Istället för att kommentera säger RTÉ att ett slutgiltigt besked kommer att komma innan januaris slut.

Senast Irland valde internt var år 2007 då landets representant Dervish slutade på sista plats i finalen i Helsingfors. Irlands senaste bästa placering i ESC var 2011 med Jedwards ”Lipstick” som slutade åtta i finalen. Därefter har landet hamnat på 19:e respektive sista plats i finaler samt de två senaste åren missat finalen helt och hållet. Irland är annars mest kända för att vara det land som har vunnit ESC flest gånger: 7 vinster varav fyra av dessa kom mellan åren 1992-1996.

 

 

32 artister kvar i Israels uttagning

Sedan drygt en månad tillbaka har Israels uttagning The Rising Star varit igång. Uttagningen är även i år en slags Idolliknande tävling där artister tävlar och vartefter veckorna går gallras startfältet ned tills det bara är några tävlande kvar. Efter senaste programmet återstår nu 32 tävlande. Det är idag oklart när finalen hålls. Det är även oklart om vinnaren får med sig ett tävlingsbidrag till ESC i finalen eller om det blir internval som ifjol.

Ifjol lyckades Israel efter fem års tröstlösa försök nå ESC-finalen där de slutade nia, vilket var landets bästa placering på tio år.

 

 

3 låtar i valet i Tjeckien

Enligt uppgifter till Eurovoix.com väljer det tjeckiska nationella TV-bolaget Česká televize för närvarande mellan tre olika bidrag att skicka till Eurovision 2016 i Stockholm. Nu under januari ska man hålla möten om vilken låt som sedan blir vald. Som noterat görs valet av artist och bidrag internt.

 

 

Eurovision 2016-nyheter

Festplatserna i Stockholm bestämda

Nu har SVT och Stockholm stad bekräftat var de olika festställena EuroClub och Eurovision Village ska vara placerade under ESC-veckorna.

Förutom att Globen är värdarena för själva Eurovision Song Contest i maj så kommer festligheter i Eurovisionens namn pågå under ett antal veckor. Den så numera klassiska EuroClub kommer att byggas upp på Skeppsbron framför Kungliga slottet. Stockholms stad kommer att bygga upp en tillfällig byggnad på kajen framför slottet, vilket gör att festandet kommer att få sjöutsikt, inte illa! I Kungsträdgården, som ligger några hundra meter från EuroClub, kommer Eurovision Village att vara som är allmänhetens festplats. Det är även bekräftat att ESC:s öppningsceremoni kommer att hållas i Stadshuset, troligen söndagen den 8:e maj (exakt schema släpps senare) som är dagen innan första officiella genrepet av den första semifinalen.

SVT har nu även bekräftat att Stockholm officiellt tar över värdskapet från Wien den 25:e januari, vilket sker genom att Wiens borgmästare lämnar över en nyckelsymbol till Stockholms stad. Denna nyckelsymbol har skickats runt till de städer i Europa som varit värdstäder sedan år 2007.

Det är också nu bekräftat av SVT att semifinallottningen kommer att hållas samma dag som nyckelceremonin, alltså den 25:e januari.

 

Minus One kommer till Eurovision in Concert

Den 9:e april hålls det årliga eventet Eurovision in Concert i Amsterdam Nederländerna. Vid denna tillställning kommer artister som ska tävla i kommande ESC för att visa upp sig för fansen och att få en försmak av Eurovision. Hera Björk & Cornald Maas kommer vara programledare.

Redan nu står det klart att Cyperns representant, rockgruppen Minus One, kommer att dyka upp. De är dock än så länge de enda som är bekräftade, men såklart inväntas fler artister komma.

Biljettförsäljningen startade förra måndagen (via denna länk) och biljettpriset ligger på 39,75 euro per biljett (ca 390 svenska kronor). Nu är dock samtliga biljetter slutsålda.

 


 

Kommentera