Vinternytt 2016: vecka 1

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Aktuella händelser

Välkommen till ESC-Panelen anno 2016

Vi vill passa på att önska alla läsare en god fortsättning på det nya Eurovision-året!

Som synes har vi gjort om lite detaljer här på hemsidan så här vid årsskiftet och detta enbart för er läsare. En stor förändring är vår nya fina header (samt lite andra förändringar, främst på startsidan samt längst nere på varje sida) och att vi nu går in med stort fokus på de nationella uttagningarna. All info om när de nationella uttagningarna äger rum finns i vänstermenyn samt på denna sida. Vänligen notera att vi uppdaterar kalendern med fler datum med tiden, och detta eftersom vi i dagsläget inte har fått information om alla uttagningar än.

Nu under januari kommer vi också att börja förbereda inför Melodifestivalen 2016 med presentationer av de tävlande. Vi kommer även att publicera ett antal intervjuer, vilka Erik och Hollac16 gjorde med några av artisterna under presskonferensen som hölls den 30 november. Den första intervjun dyker upp nu på onsdag 6 januari och sedan följer fler under månaden.

 

Även fokus på helheten kring Eurovision 2016

I övrigt kommer vi nu under den kommande tiden även fokusera mycket kring Sveriges sjätte arrangemang av Eurovision Song Contest. Senare under våren kommer vi som vanligt att göra topplistor kring ESC-låtarna och inför-rapporter av varje lands valda artist och bidrag, där var och en i panelen betygsätter och kommenterar. Mer information om detta kommer senare.

Räkna även med små och stora överraskningar här på sajten!

 

Dags för Belgiens andra semifinal

I söndags sändes det första programmet av Belgiens Eurosong, där de fem artisterna gjorde covers på Eurovisionhits. I nästa program, som sänds nu på söndag, är det dags för artisterna att premiärspela sina tävlingsbidrag till finalen. Varje artist har arbetat en tid med respektive bidrag. Finalen hålls först söndagen därpå, den 17:e januari.

Artisterna med tillhörande bidrag presenteras nedan i bokstavsordning:

– Adil Aarab – ”In Our Nature”

– Amaryllis Uitterlinden – ”Kick The Habit”

– Astrid Destuyver – ”Everybody Aches”

– Laura Tesoro – ”What’s The Pressure”

– Tom Frantzis – ”I’m Not Lost”

 

Mer om den andra semifinalen finns på vår specialsida.

 

Litauen startar sin uttagning på lördag

Nu drar även Litauen igång med sin totalt nio sändningar långa uttagning som avgör vem de ska skicka till Eurovision i Stockholm i maj. Som vanligt är det en utdragen process och vi inväntar besked om vilka artister som ska tävla i denna veckans tävling. Uttagningen har i år fått lite nya regler, där artister hade möjlighet att ansöka med en låt eller utan en låt, och således kommer de uttagna artisterna att tävla i dessa grupper ett tag framöver.

Enligt uppgifter kommer de inledande programmen att spelas in i förväg men resultatet ska ändå avgöras genom kombinerad jury- och tittarröstning.

 

Sista chansen att skicka bidrag till Georgiens artist

I december avslöjade Georgien att de ska skicka Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas till årets ESC. Valet av artist avslöjades vid en presskonferens i Georgiens huvudstad Tblisi där det även framkom att bandets låt inte väljs internt utan genom en mindre nationell final. En antagning har därför nu öppnats som hålls igång till och med nu på fredag 8 januari, där vem som helst har rätt att skicka in bidrag. Dock måste låten uppfylla följande krav:

– Låten får ej ha varit publicerad förut (nyskrivet verk gäller således).

– Låten ska hålla sig inom genren alternativ-indierock med elektroniska beats, syntar med mera.

– Låten får inte vara längre än 3 minuter (något kortare alternativ finns ej).

– Låten ska skapas utifrån bandets musik.

 

De som vill skicka in bidrag till Georgien kan skicka bidraget i ett mejl till evrovision@gpb.ge. I mejlet ska låten skickas in i ljudversion enbart samt så ska upphovspersonerna även skicka med bilder på sig själva och CV.

GPB kommer efter antagningens slut att välja ut 5 låtar bland de inskickade, och dessa låtar kommer sedan Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas att framföra. Resultatet avgörs genom kombinerad jury- och telefonröstning. Datumet för nationella finalen är dock inte officiellt än.

 

Nationella uttagningar

Smyglyssna på de finska bidragen

YLE har varit mycket hemlighetsfulla under hösten med att avslöja detaljer om UMK 2016. I början av november när alla trodde att bidragen skulle presenteras kom istället besked om att det skulle dröja till den 12 januari innan detta besked kommer. Men på nyårsdagen släppte YLE smyglyssningar av de 18 bidrag som ska tävla. Dock saknas både artistnamn och bidragstitlar. För den som vill lyssna hittas låtarna här.

 

Montenegros bidrag framförs på engelska

Efter två år med låtar på montenegrinska kommer nu uppgifter att gruppen Highway, som ska tävla för Montenegro i ESC 2016, kommer att framträda med sitt bidrag på engelska. Enligt uppgifter håller bandet på för fullt att komponera ihop sitt bidrag som förväntas bli klart för presentation i månadsskiftet februari/mars.

 

Tyskland ändrar form på sin uttagning – tidigare rykten var falska

I november meddelade tyska NDR att man skulle skicka Xavier Naidoo till Eurovision 2016 medan hans bidrag skulle väljas av tittarna i en livesänd finalkväll. Beslutet orsakade rabalder i sociala medier och bara två dagar efter att nyheten publicerades gjorde NDR en pudel och tog tillbaka valet igen. Sedan dess har det varit knäpptyst från Tyskland – tills nu. I dagarna har det framkommit uppgifter som tyder på att det inte blir ett nytt internval av artist och sedan en livesänd final, utan att det skulle bli en finalkväll med ett visst antal tävlande artister istället.

Uppgifterna om att det skulle bli en sådan typ av final bygger på att 12 artistfoton läckt ut från NDR:s officiella ESC-hemsida eurovision.de. Nu visar det sig att det detta rykte ej stämmer.

NDR gick nämligen ut på tisdagen med en dementi och sade att det blir en nationell final med 10 (ännu hemliga) tävlande som hålls den 25:e februari. Vilka som blir de tävlande avslöjas således först senare.

 

San Marino har valt sitt bidrag

På måndagen bekräftade San Marinos TV-bolag SMRTV till ESCUnited.com att landet nu valt sitt bidrag till kommande Eurovision. Däremot sades ingenting om titel eller vilken artist som ska framföra låten. Mer info kommer senare i vår.

 

Fortfarande oklara besked från många länder

Vi är inne på 2016 men fortfarande saknas officiella besked från några länder om hur de ska välja artist respektive bidrag:

 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Bulgarien
 • Grekland
 • Irland
 • Kroatien
 • Rumänien
 • Serbien

 

Bland dessa länder saknas i en del fall även uppgifter som när artist och/eller bidrag presenteras/väljs:

 • Armenien – artist presenterad, men oklart när låten släpps.
 • Bosnien och Hercegovina – artist presenterad, låt släpps i februari, oklart datum.
 • Cypern – artist presenterad, men oklart när låten släpps.
 • Frankrike – internval görs men ännu oklart vilket datum som representanten presenteras.
 • Georgien – artist presenterad, men oklart när den nationella bidragsfinalen hålls.
 • Israel – oklart om artist och låt väljs separat och i så fall när finaler hålls. Troligen februari/mars.
 • Italien – oklart om vinnaren av San Remo tar med sig sitt vinnarbidrag till ESC eller ej.
 • Litauen – datum för uttagningen ej bekräftade, dock trolig final i slutet av februari.
 • Makedonien – artist presenterad, låt släpps i februari, oklart datum.
 • Montenegro – artist presenterad och låt släpps i februari/mars, dock oklart datum.
 • Polen – artist och bidrag väljs internt i februari, släppdatumet är dock ej fastställt (när i februari).
 • San Marino – har enligt uppgift valt bidrag men inte sagt något mer om saken.
 • Spanien – oklart datum för den nationella finalen.
 • Storbritannien – oklart datum för den nationella finalen/uttagningen. Hur omfattande tävlingen blir är ej sagt.
 • Tjeckien – internval görs och presenteras i februari, oklart exakt datum.
 • Ukraina – final hålls i februari, oklart datum. Själva tävlingsupplägget med mera ej bekräftat.

 


 

Kommentera