Inför semifinallottningen till Eurovision 2016

EUROVISION 2016. På måndag förmiddag (25:e januari 2016) hålls lottningen till semifinalerna i Eurovision 2016. Vid det tillfället kommer att bli officiellt vilka länder som ska tävla i respektive semifinal den 10:e och 12:e maj.

Programmet kommer att direktsändas från Stadshuset i Stockholm och programleds av två välkända TV-profiler: Alexandra Pascalidou och Jovan Radomir. Sändningen kommer att livestreamas via SVT Play och Eurovision.tv med start klockan 11:15 CET.

Utöver själva lottningen kommer fjolårets värdstad Wien att officiellt lämna över ansvaret för tävlingen till nuvarande värdstad Stockholm, genom att lämna över en nyckelsymbol. Denna symbol är en slags vandringspokal som flyttas runt i Europa till den stad som för närvarande innehar värdstadsposten. Dessutom kommer SVT att presentera årets tema och slogan, och förhoppningsvis får vi även en titt på logotypen!

Sedan tidigare är det bestämt av EBU att den första semifinalen kommer att ha 18 tävlande och den andra semifinalen ska ha 19 tävlande.

 

Gruppindelningen

Inför lottningen är det känt att Israel blivit tilldelade att tävla i den andra semifinalen och detta för att en helgdag äger rum samma dag som första semifinalen infaller. Dessutom har Tyska ADR lämnat in en begäran som också har godkänts om att Tyskland ska sända och rösta i den andra semifinalen.

Resterande 36 länder har delats in i 6 olika grupper, vilka baseras på röstningshistorik från de senaste årens tävlingar (se tabell nedan). Från varje grupp kommer ca hälften av länderna att lottas till första semifinalen och resterande länder till andra semifinalen. EBU väljer att göra denna uppdelning för att sära på länder som tidigare år har haft en tendens att rösta på varandra.

Förutom indelning av semifinalländer ska det även lottas om fördelningen av de direktkvalificerade ländernas röstning i semifinalerna. Tre länder per semifinal är med och extraröstar.

 

Hur ser gruppindelningen ut?

Gruppindelningen ser ut som följer:

 

Grupp 1: Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien och Slovenien.

Grupp 2: Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland och Norge

Grupp 3: Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Ryssland, Ukraina och Vitryssland

Grupp 4: Australien, Belgien, Bulgarien, Cypern, Grekland och Nederländerna

Grupp 5: Irland, Litauen, Malta, Polen, San Marino, Tjeckien

Grupp 6: Israel (är i semi 2), Moldavien, Rumänien, Schweiz, Ungern och Österrike

 


 

Kommentera