De tävlande i UMK 2016 är nu klara!

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu har finska YLE gjort klart med vilka 18 artister som ska tävla i årets UMK. Under en presskonferens som hölls under tisdagen presenterades vilka det blir som får äran att tävla om att bli Finlands Eurovision-representant i Stockholm 2016.

 

Finska UMK på ingång!

Nu är det dags att börja peppa inför årets upplaga av UMK-Uuden Musiikin Kilpailu-Tävlingen för ny musik! 18 bidrag kommer i år att tävla om äran att få bli det 50:e bidraget att representera Finland i Eurovisionen i Stockholm i maj. Programledare i år är Roope Salminen, som förra året ledde programmet tillsammans med Rakel Liekki, och Krista Siegfrids, känd från Eurovisionen i Malmö 2013, då hon tävlade med sin låt ”Marry Me”. Roope och Krista kommer leda programmet tillsammans i alla fall tre av veckorna, men eftersom det tidigare i vår blev klart att Krista även ska delta i Melodifestivalen med låten ”Faller”, så kommer hon inte kunna delta i den andra tävlingen i UMK.

Mer om hur tävlingen kommer se ut, var den ordnas, hur röstningar fungerar och liknande hittar du längre ner i artikeln.

Alla sändningar kommer att kunna ses på UMKs hemsidor.

 

Startfältet

Precis som förra året så har tävlingen 18 tävlande bidrag, 6 stycken per vecka och tre stycken bidrag går vidare per vecka. Vi börjar med att kolla vem som tävlar i vilken deltävling. Då du klickar på den tävlandes namn kommer du till artistsidan för varje artist. Där hittar du mer info (på finska) samt låten och musikvideon.

Deltävling 1, lördagen den 6 februari

 • Saara Aalto – ”No Fear”
 • Mikko Herranen – ”Evil Tone”
 • Stella Christine – ”Ain’t Got Time For Boys”
 • Eini – ”Draamaa”
 • ClemSO – ”Thief”
 • Pää-Äijät – ”Shamppanjataivas”

 

Alexander kommenterar

Eftersom jag Alexander själv är finlandssvensk så har jag fått i uppgift att hålla koll på UMK. Därför kommer jag även att skriva kort ner mina tankar om varje startfält.
Det här verkar kunna bli en helt bra start. Jag vet själv inte om den ordning som de är listade i på UMKs hemsidor är den de kommer tävla i, eller bara en slumpvis ordning, men för att vara en första deltävling verkar det ganska så bra. Saara Aalto har kommit andra både i Finlands Eurovisionsuttagning 2011 och i TV-programmet ”The Voice of Finlands” första säsong. Så att stå på scen är den här tjejen van med. Mikko Herranen har också tävlat i ”The Voice of Finland”. Annars så finns det inget namn som säger så hemskt mycket åt mig. Låtarna är helt okej, men jag tror de växer då de får framföras på en scen.

Deltävling 2, lördagen den 13 februari

 • Attention 2 – ”Ready For The Show”
 • Cristal Snow – ”Love Is Blind”
 • Annica Milán & Kimmo Blom – ”Good Enough”
 • Rafaela Truda – ”Rise Up”
 • Ylona – ”Blazing Fire”
 • Mikael Saari – ”On it goes”’

 

Alexander kommenterar

Nämen kolla, här har vi tydligen bara låtar på engelska. Det var ju intressant! Här har vi flera som varit med tidigare. Cristal Snow deltog i uttagningen 2008, då Teräsbetoni vann, och efter det har han haft mycket med Eurovisionen på finsk TV att göra. Kimmo Blom, som i år tävlar med Annica Milán, tävlade förra året under namnet Angelo De Nile och då med låten ”All For Victory”, då slutade han på en femte plats. Och Mikael Saari får träffa Krista Siegfrids igen, men den här gången i mer fredliga tecken. Förra gången han tävlade, i UMK 2013, gick ju Krista och vann hela UMK. Och sedan har vi tre stycken debutanter, som jag nog tyvärr har på känn att kommer falla ut mot de tre namnen jag nämnde tidigare. Ända ”större namnet” som kan falla ut är Kimmo Blom, deras låt tyckte jag kanske inte så hemskt mycket om. Men annars är även det här ett starkt startfält.

Deltävling 3, lördagen den 20 februari

 • Lieminen – ”Pehmeiden arvojen vaalijat”
 • Tuuli Okkonen – ”Don’t Wake Me Up”
 • Gusani Brothers – ”Poom Poom”
 • Barbe-Q-Barbies – ”Let Me Out”
 • Pietarin Spektaakkeli – ”Liian Kuuma”
 • Sandhja – ”Sing It Away”

 

Alexander kommenterar

Det här verkar ju nog som det absolut svagaste startfältet. Själv skulle jag inte säga att någon av de här artisterna har tävlat tidigare i tävlingen, vilket gör att de kanske inte är lika förberedda på vad allt detta med TV innebär, som de som tidigare tävlat i UMK eller överlag de finska Eurovisionuttagningarna. Personligen så tycker jag absolut minst om Gusani Brothers, egentligen i hela tävlingen. Tyvärr, men det känns nog bara inte alls som finska eurovisionsbidrag ska kännas… Barbe-Q-Barbies har jag höga förväntningar för, de är ett relativt stort namn i Finland, så jag har påkänn att de kanske till och med kan gå och vinna hela tävlingen. Och det är rätt så länge sedan Eurovisionen har sett ett punkband med bara tjejer, så det kunde funka rätt så bra.

 

 

Lite fakta om uttagningen

Även i år kommer det att ordnas tre stycken uttagningstävlingar, lite som Melodifestivalens deltävlingar. Alla tävlingarna kommer vara live-sända, och precis som i fjol så kommer tävlingens sändningar sändas från YLEs studion i Böle. I fjol var första året men valde att sända från YLEs största studio, Studio 2, och detta gjorde att de kunde använda alla YLEs angelägenheter, maskörerna hade sina egna arbetsrum och rekvisitan behövde inte flyttas på.

Dessutom så meddelade de innan att man gjorde så för att få så bra TV-underhållning som möjligt. Med det sagt så är jag själv glad att de väljer att göra på samma sätt i år igen. Personligen så tyckte jag det blev väldigt bra TV-underhållning, och den gången jag såg sändningen från plats och ställe så var jag mycket nöjd med arrangemangen. Info om publikplatser till sändningarna dyker upp vecka 3 på UMKs hemsidor.

 

De tre kvalen tar plats på lördagar 21.00 lokal tid, alltså 20.00 svensk tid, med start den 6.2. Det betyder att de tre kraven samt finalen kommer äga rum samma veckor som de fyra deltävlingarna av Melodifestivalen. Krista Siegfrids kommer som sagt vara programledare för årets UMK, men hon ska även tävla i årets upplaga av Melodifestivalen, i den andra deltävlingen.

Det här betyder alltså att hon inte kommer programleda i den andra kvalsändningen i UMK, eftersom hon samtidigt tävlar i Melodifestivalen. Hur det än går för Krista i Mellon så är det ingen fara. Finalen i UMK äger rum samma kväll som Melodifestivalen tävlar i sin fjärde deltävling så om Krista går till Andra Chansen har hon en vecka tid på sig att förbereda sig, och går hon direkt till final kommer hon ha två veckor!

 

Förutom kvaltävlingarna eller deltävlingarna så kommer det redan den 30.1 ordnas ett ”genomtittningsmaraton”, där man under en helkväll får, tillsammans med en panel bestående av proffs, se igenom alla 18 musikvideon. under kvällen kommer man även kunna rösta på den bästa låten och den bästa musikvideon. För att göra det behöver du ett så kallat ”YLE Pass”. Ifall du vill ha ett sådant kan du skaffa ett här. Det här YLE Passet kommer du dessutom behöva under hela tävlingens gång.

Under veckan före sändningen kan du med hjälp av ditt YLE Pass rösta gratis. Under sändningen kan man dock endast rösta per telefon, och då kostar det. Pengarna som kommer in via telefonrösterna går oavkortat till välgörenhet. Både gratisrösterna och de betalda rösterna är lika värda. I deltävlingarna är det endast publikens röster som avgör, medan det i finalen kommer finnas något slag av jurygrupp/er.

 


 

Kommentera