10 artister tävlar i Norsk Melodi Grand Prix 2016

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu står det klart vilka 10 artister som ska göra upp om segern i årets upplaga av Norsk Melodi Grand Prix i Oslo Spektrum i Oslo den 27:e februari. Som vanligt återfinns en del svenska låtskrivare bakom några av tävlingsbidragen i startfältet.

 

Så här ser startfältet ut i årets norska final (de tävlande står i bokstavsordning):

  1. Agnete – ”Icebreaker”
  2. Elouiz – ”History”
  3. Freddy Kalas – ”Feel Da Rush”*
  4. Laila Samuels – ”Afterglow”
  5. Makeda – ”Stand Up”
  6. Pegasus – ”Anyway”
  7. Stage Dolls – ”Into the Fire”
  8. Stine Hole Ulla – ”Traces”
  9. Suite 16 – ”Anna Lee”
  10. The Hungry Hearts feat. Lisa Dillan – ”Laika”

 

* Dagen efter presentationen blev det känt att artisten Freddy Kalas tävlingsbidrag ”Happy Rush” blir diskvalificerat. Detta efter att NRK ansåg att låtens refräng påminner för mycket om en annan låts refräng och den låten utkom år 2011. Då EBU:s regelverk är väldigt tydlig med att endast låtar som aldrig tidigare publicerats förut (före 1 september 2015) får tävla i Eurovision 2016 så hade NRK inget annat val än att diskvalificera låten. Efter ett dygns krismöte framkom NRK-produktionen till beslutet att Freddy Kalas får med samma låt, men att låten får en helt ny refräng. Den nya titeln blir ”Feel Da Rush”.

 

 

Svenska låtskrivare i startfältet

Som många tidigare år återfinns en del svenska låtskrivare bakom några av tävlingsbidragen, så även i årets tävling. Denna gång handlar det om följande personer:

Gabriel Alares som även har varit med och skrivit låten ”Faller” i svenska Melodifestivalen som Krista Siegfrids ska framföra. Här är Gabriel en av låtskrivarna bakom låten ”Icebreaker”, som Agnete ska framföra.

Jeanette Olsson som bl.a. skrivit ”Higher Ground” som Sanne Salomonsen framförde i Melodifestivalen 2005. Här är hon en av låtskrivarna till Elouiz’ bidrag ”History”.

– Trion Danne Attlerud, Michael Clauss och Thomas Thörnholm har tidigare skrivit musik ihop till nationella uttagningar, som exempel Magnus Carlssons ”Live Forever” (MF 2007) och Kevin Borgs ”Needing You” (Malta nationella 2013). Nu är de tillbaka igen då de har skrivit artisten Makedas låt ”Stand Up”.

Andreas Moe som både är artist och låtskrivare, däribland till Avicii, John de Sohn med flera. Nu är han en av låtskrivarna till Suite 16’s låt ”Anna Lee”

 

Kort om finalen

Inför Norges uttagning har det hållits en öppen antagning där vem som helst i världen hade möjlighet att skicka in bidrag. Efter att antagningen stängts hade ca 1000 låtar inkommit och en jurypanel fick sedan i uppdrag att utse vilka bidrag som ska vara med och tävla i finalen. Startfältet presenterades på tisdagseftermiddagen (19 januari) av Kåre Magnus Bergh, Silya Nymoen och Jan Fredrik Karlsen i NRK:s studios och sändes live via NRK1 och mpg.no.

Den 27:e februari avgörs Norsk Melodi Grand Prix 2016 i Oslo Spektrum i Oslo. I likhet med ifjol blir det bara en enda finalkväll i Norge istället för semifinaler inför finalen. Silya Nymoen och Kåre Magnus Bergh är programledare. Hur röstningen ska gå till är inte känt.

 

Vilken/vilka artister ser du mest fram emot? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera