Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Slovenien NF 2020

Slovenien NF 2022 »


SLOVENIENS UTTAGNING. TV-bolaget RTVSLO har bekräftat Sloveniens deltagande i Eurovision 2021 samt att man åter tänker skicka sångerskan Ana Soklič. Hon var landets artistval till Eurovision 2020, och får nu en ny chans att tävla på Eurovision-scenen eftersom 2020 års upplaga ställdes in.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

 • Uttagningsprocess:
 • Internval (artist och bidrag)
 • Uttagningsdatum:
 • 16:e maj 2020 (artist)
 • 27:e februari 2021 (bidrag)
 • Artist:
 • Ana Soklič
 • Låt:
 • ”Amen”
 • Låtskrivare:
 • Ana Soklič, Bojan Simončič och Žiga Pirnat

Precis efter nyår kom slovenska RTVSLO med beskedet att tidigare internvalda Ana Sokličs tävlingsbidrag till Eurovision 2021 skulle komma att väljas i en nationell final den 27:e februari. Med bara få veckor kvar kom nya besked – finalen ställs in! Istället för att låta publiken utse ett vinnarbidrag bland ett antal förslag har Ana Soklič och en jury redan valt ut en låt som hon ska tävla med i Rotterdam. Låten offentliggörs i det EMA-program som var tänkt att hållas den 27:e februari. Än så länge är titeln hemlig men det är känt att den är gjord av en låtskrivare som vunnit Eurovision en gång tidigare och den framförs på engelska.

Anledningen till att denna ändring görs är på grund av det besked som EBU tidigare lämnade om årets tävling, att den inte längre kan anses trolig att hållas i sin ordinarie form. Därför kommer EMA att förändras i år och bara en låt som redan är vald presenteras.

 

Så valdes låten ut

Mellan juli och september 2020 kunde intresserade låtskrivare skicka in låtar till Sloveniens uttagning, som alla skulle anpassas efter landets redan internt valda artist Ana Soklič. Under hösten var det sedan relativt tyst från RTVSLO och först efter nyåret kom beskedet att tävlingsbidraget skulle väljas genom en mindre final med 3-5 tävlingsbidrag, men så blir det alltså inte. Istället gjordes urvalet i två olika faser – en där Ana tillsammans med Darja Švajger och Vladimir Graić tog fram tre bidrag som sedan lades i händerna på en ny jury som fick bestämma en vinnarlåt.

 

Eurovision-resultat 2021

Den 27:e februari presenterades tävlingsbidraget ”Amen” som sångerskan Ana Soklič kommer att få tävla med för Slovenien i Eurovision 2021. Tävlingsbidraget meddelades i en EMA-sändning i RTVSLO under ledning av sångerskan (och tidigare Eurovisionrepresentanten) Lea Sirk samt Nejc Šmit.

 

Officiell musikvideo

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen