« Inför ESC Ungern 2018

Inför ESC Ungern 2020 »


 

INFÖR EUROVISION 2019. Det har blivit dags att presentera Ungern, som för andra gången på två år representeras av sångaren Joci Pápai. Den här gången tävlar han med låten “Az én apám”, som har fått startnummer 7 av 17 i den första semifinalen den 14:e maj.

I den här artikeln får ni först en bakgrund om landet, artisten och låten. Därefter följer panelens personliga omdömen och i år gissningar hur var och en tror – inför tävlingen börjar – att det kommer att gå resultatmässigt.

 

Innehåll

 

 

Ungern har ganska länge nu känts som en sovande jätte. Faktum är att de just nu har rekordet i längsta nu levande finalsvit med åtta raka finalplatser. Sverige har förvisso också vart i final under alla år sedan 2011-2018, men det ska nämnas att Sverige har varit direktkvalificerade som värdland två av dessa, vilket gör att Ungerns track record blir ännu mer fascinerande. Däremot har Ungern fortfarande inte fått det genombrott i finalen som de eftersträvat. Som ifjol där man inte lyckades bli bättre än 21:a. Inte jättekul. Sammanfattningsvis pekar just nu-läget för Ungern på ett mittemellan- eller ett varken-eller-läge!

 

Övrig fakta

Ungern debuterade år 1994 och har till och med ifjol (2018) deltagit 16 gånger i Eurovisionen, varav 14 gånger i final. Man har hittills aldrig vunnit en Eurovision Song Contest, utan har som bäst uppnått 4:e plats i final, och den placeringen fick man på debutåret. Senaste bidraget stod gruppen AWS för då de tävlade med ” Viszlát nyár”. Den gången blev det en 21:a plats i finalen.

 

Ungerns nationella TV-bolag MTVA valde för åttonde året på raken att använda sig av uttagningen A Dal som uttagning till Eurovisionen. Totalt tävlade 30 bidrag som var först uppdelade på tio bidrag á tre heats. Genom juryröstning och tittarröstning kvalade fem bidrag samt ett wildcard uttaget av tv-tittarna vidare till två semifinaler (räknat från varje semifinal). Omröstningen bestod i att en fyramannajury fick poängsätta alla bidrag från 1-10 och sedan fick tittarnas också poängsätta på samma sätt, vilket blev ett snitt utifrån hur många som röstat.

I semifinalerna var 18 bidrag kvar, fördelade på nio bidrag per program. Röstningsförfarandet var detsamma som i heaten, med skillnaden att endast topp 3 i varje program samt ett wildcard från tv-tittarna gick till final. Inför finalen diskvalificerades dock ett av finalbidragen på grund av plagiatanklagelser vilket gjorde att MTVA internt beslöt att det bidrag som varit närmast finalplats skulle få gå till final.

När finalen avgjordes var åtta bidrag kvar. Dessa framfördes och sedan fick programmets jury poängsätta bidragen med fasta summor. De fyra bidrag som fått högst totalpoäng gick vidare till nästa omgång då tittarna slutligen fick besluta vem som skulle vinna.

 

Foto hämtat från Eurovision.tv

József “Joci” Pápai, föddes den 22:a september 1981 i Tata, Ungern. Han är sångare, rappare och gitarrist av romsk härkomst. Joci började hålla på med musik tidigt i livet, redan vid fyra års ålder då hans storebror skrev låtar och spelade gitarr. Han blev offentlig år 2005 när han tävlade i den ungerska talangjakten Megasztár. Innan dess hade han bland annat en lovande sportkarriär inom basket, men den valde han att lägga på hyllan för att helt satsa på musiken. Utöver sången så är han även verksam som röstskådespelare, rappare samt gitarrist.

Papai har tävlat i Eurovision en gång tidigare. År 2017 framförde han låten Origo som slutade på åttonde plats i finalen.

I Eurovision 2019 kommer Joci Papai att framföra mid-tempo balladen “Az én apám” som han gjort tillsammans med Ferenc Molnár Caramel.

 

Lyssna på Ungerns bidrag här nedanför:

 

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Ungern, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Ungern deltagit i Eurovision.

 

Förklaringar

Betygsättningar

Vår betygsättning går från noll till fem poäng, där noll är lika med sämst och fem är lika med bäst. Däremellan kan var och en ge 1, 2, 3 eller 4 poäng. Vi har strukit halvpoängen i år.

 

Gissat resultat

 • = bidraget tar sig till final (och har chans på bra placering).
 • = bubblare till final (kan både flippa eller floppa, dvs. oklart läge).
 • = bidraget går inte vidare till final.

OBS! Alla bedömningar vi gör bygger på vad vi tycker & tror inför årets tävling äger rum. Vi kan komma att justera våra åsikter både nu inför men även till själva tävlingsveckan baserat på vad vi ser och hör då.

 

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Måste erkänna att jag verkligen gillar Joci och hans musik, som alltid balanserar mellan det känslosamma, det mystiska och det etniska. Just årets låt betonar dock det känslosamma, och Joci gör det väldigt bra. Man blir gripen av både honom och framförandet – vilket alltid är ett vinnartecken. Tyvärr tycker jag dock att låten saknar väldigt mycket, och framförallt så har den ingen ordentlig refräng. Det är svårt att minnas låten och framförallt så är det svårt att förstå sig på den. Det är alldeles för platt och otydligt för min smak.Gissat resultat i tävlingen:

Även om jag kanske inte tror att vi har en vinnarkandidat här, så är jag rätt övertygad om att Joci kommer att gå igenom tv-rutan. Han är karismatiskt och har en scennärvaro som är mycket stark. Det brukar räcka för att nå långt, och jag tvivlar inte på att vi kanske har en topp-10 låt i finalen här.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. András Kállay-Saunders – “Running (2014)
 2. Friderika Bayer – “Kinek mondjam el vétkeimet (1994)
 3. NOX – “Forogj világ!” (2005)
 4. Kati Wolf – “What About My Dreams?” (2011)
 5. Compact Disco – “Sound of Our Hearts” (2012)

 

   


Personlig åsikt om årets akt:
Med få undantag har Ungern gett oss bidrag av kvalité under detta årtionde. Och man avslutar det med en återkomst från Joci Papai som tävlade för två år sedan med “Origo”. Joci är så bra på att förmedla känsla i sin musik. Han använder även influenser från sin romska bakgrund väldigt fint. Man hör både rytmerna och känslan förmedlas inte bara genom Jocis röst, men även i musiken. Joci har en beundransvärd förmåga att nå ut genom rutan och får dig att känna allt han sjunger. Jag tycker inte denna når till samma höga höjd som “Origo” (som förövrigt var mitt absoluta favoritbidrag 2017), men den är väldigt fin och behaglig.Gissat resultat i tävlingen:

Låten kanske är lite svagare än sist, men det lär inte hindra den från att få en fin placering. Det beror på Jocis förmåga att nå ut genom skärmen och jag tror folk kommer ta till sig det.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Joci Pápai – “Origo” (2017)
 2. András Kállay-Saunders – “Running” (2014)
 3. ByeAlex – “Kedvesem (Zoohacker Remix)” (2013)
 4. Compact Disco – “Sound Of Our Hearts” (2012)
 5. AWS – “Viszlát Nyár” (2018)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Jag var inget större fans av Jocis förra låt ”Origo” men jag misstänkte att han skulle komma högt ändå. Nu när han är tillbaka igen efter bara två år så tycker jag att han kommer tillbaka med en bättre låt som är lättare att förstå sig på. Däremot är det ingen favorit hos mig men jag förstår budskapet tydligare nu och som helhet är det ändå ganska bra. Så det blir mer än godkänt i min bok för “Az én apám”.Gissat resultat i tävlingen:

Jag tror som sagt att Ungern kommer komma högt i år, i alla fall till final och sedan någonstans mellan plats 5 och 15. Det beror helt på hur det röstas såklart, men detta kommer kunna bli en klar tittarfavorit. Kom han åtta sist så kan han definitivt komma bättre än så denna gång. Jag tror oddsen har räknat ut Joci alldeles för tidigt!Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. NOX – “Forogj, világ!” (2005)
 2. AWS – “Viszlát nyár” (2018)
 3. András Kállay-Saunders – “Running” (2014)
 4. Freddie – “Pioneer” (2016)
 5. Kati Wolf – “What About My Dreams?” (2011)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Näe, nu blir jag faktiskt lite besviken på Ungern. De har ofta vart ett av mina favoritländer i Eurovision, och detta pga att de allt som oftast testar alla möjliga genres. Allt från EDM-pop (2011) till indiepop (2013) till drum & bass med allvarligt budskap (2014) till fredsballad (2015) till romsk folkmusik (2017), och förra året bjöd man på metal så det stod härliga till. Detta har gjort dem väldigt roliga att följa.

Nu känns det däremot som att man, trots att man återigen haft en rejäl bredd på sin nationella uttagning, fastnat lite i gamla hjulspår. Förvisso är Joci Pápai ändå en bra artist, man ska inte skratta bort det faktum att han lyckades bli 8:a 2017. Men låten är ganska trist. Visst är det återigen charmigt att höra lite ungerska igen, och en ballad som handlar om hans pappa, men nånstans där tar charmen slut.Gissat resultat i tävlingen:

Trots mina besvikelser tror jag ändå Ungern kommer ordna en finalplats ganska komfortabelt. Vi pratar ändå om ett land som lyckats hålla uppe en svit på åtta raka finalplatser. Och med Joci i spetsen, som lyckades bli tvåa i sin semi och sen bli åtta i finalen för bara två år sedan, så kan jag inte föreställa mig att Ungern skulle bomma finalplats just i år. Ja, jag tror mycket riktigt Ungern kommer fixa sin nionde raka finalplats.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. AWS – “Viszlát Nyár” (2018)
 2. András Kállay-Saunders – “Running” (2014)
 3. NOX – “Forogj, Világ!” (2005)
 4. Csaba Szigeti – “Új Név a Régi Ház Falán” (1995)
 5. ByeAlex – “Kedvesem” (2013)

 


Personlig åsikt om årets akt:
A Dal är enligt mig den bästa nationella uttagningen (Ja, förutom Melodifestivalen såklart). Årets uttagning var inget undantag då den bjöd på en mycket hög kvalité. Mitt favoritbidrag var ”Kedves Vilag!” som dessvärre inte gick till finalen. Men jag hänger inte läpp för det. Ungern valde nämligen att skicka Joci Papai som representerade Ungern redan 2017 med ”Origo” som enligt mig är landets bästa bidrag någonsin. Årets bidrag är svagare men ändå genuint och tämligen vackert precis som ”Origo”. Heja Joci Pápai!


Jag tror absolut att Ungern har goda chanser att gå långt i årets tävling. Visst känns en seger långt borta. Men Jocis sätt att sjunga kommer att beröra många, kanske till och med mer än 2017. Med rätt utgångsläge jag tror definitivt att han kan gå ännu längre än sist.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Joci Pápai – “Origo” (2017)
 2. András Kállay-Saunders – “Running” (2014)
 3. Compact Disco – “Sound Of Our Hearts” (2012)
 4. NOX – “Forogj, világ!” (2005)
 5. ByeAlex – “Kedvesem (Zoohacker Remix)” (2013)

 

    


Personlig åsikt om årets akt:
Ungerns svar på Nano är tillbaka igen. Kärt återseende verkligen. Joci Papai är en personlig favoritartist. Jag älskar hans röst och inlevelse på scenen. Det finns en äkthet hos honom som inte går av för hackor. Återigen en allvarsam text och man behöver inte förstå ett dugg ungerska för att bli berörd eller medryckt. Faktum är att jag faktiskt föredrar den här avskalade etno-låten bättre än den han tävlade med för två år sedan och kom 8:a med. En stark femma blir det i betyg från mig. Ungern väntar ännu på sin första seger. Man har en 4:e plats som bästa placering från debuten 1994. Jag hade älskat om de gick och vann helt otippat i år med detta vackra bidraget, även om jag inte tror Ungern kommer bli inblandad i toppstriden.Gissat resultat i tävlingen:

Jag är övertygad om att Joci Papai kommer ge Ungern sin nionde raka ESC-finalplats. Det vore väldigt oväntat om så icke blev fallet. Det är den klart värdigaste finalisten i den första semifinalen. Att den skulle bräcka 8:e platsen från 2017 har jag svårt att tro, men en finalplats ser jag som realistiskt att tro.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. NOX – “Forogj, világ!” (2005)
 2. Kati Wolf – “What About My Dreams? (2011)
 3. Joci Pápai – “Origo” (2017)
 4. Friderika Bayer – “Kinek mondjam el vétkeimet” (1994)
 5. ByeAlex – “Kedvesem (Zoohacker Remix)” (2013)

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen