Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

EUROVISION 2019. 2010-talets sista Eurovision Song Contest är avgjord och på denna sida hittar ni allt material vi producerade från de nationella uttagningarna under vintern, Inför-material i april och maj och sedan allt under själva Eurovisionveckan i Tel Aviv. Varsågoda!

 

Uttagningssäsongen

Nationella uttagningar

Under perioden oktober 2018 till mars 2019 pågick nationella uttagningar i alla länder som skulle tävla i 2019 års Eurovision. Vissa länder valde bara internt, medan 27 länder (däribland avhoppade Ukraina) hade alltifrån månads- veckolånga uttagningar till bara finalkväll.

Inför och/eller efter varje uttagning tyckte vi till om bidragen, gjorde topplistor och kommenterade. Ni kan ta del av våra tankar via länken.

Läs mer »

 

Melodifestivalen 2019

John Lundvik vann Melodifestivalen 2019 med sin ”Too Late For Love” och fick representera Sverige i Eurovision 2019 i Tel Aviv, Israel. Under hela turnén från Göteborg till Stockholm via fyra deltävlingar, Andra chansen och finalen skrev och tyckte vi till om allt som hände, och vi var även på plats på flera av orterna som del av presskåren.

Här nedan följer länkar till allt som vi producerade under 2019 års Melodifestival.

 

Deltävling 1: Göteborg

Mohombi och Wiktoria gick till finalen. Foto: ESC-Panelen.

 

 

 

Deltävling 2: Malmö

Hanna Ferm & Liamoo och Malou Prytz gick till finalen. Foto: ESC-Panelen.

 

 

 

Deltävling 3: Leksand

Jon Henrik Fjällgren och Lina Hedlund gick till finalen. Foto: ESC-Panelen.

 

 

 

Deltävling 4: Lidköping

Bishara och John Lundvik gick till finalen. Foto: ESC-Panelen.

 

 

 

Andra chansen: Nyköping

De här fyra artisterna tog sig till final! Foto & montage: ESC-Panelen.

 

 

 

Finalen

Finalstartfältet 2019. Foto: ESC-Panelen

 

 

 

Inför Eurovision

Vår inför-guide

Inför Eurovision 2019 drog igång i Tel Aviv presenterade vi och tyckte till om alla 41 tävlingsbidrag. Vi gjorde även en bonusomgång för Ukraina som inte deltog.

Läs mer »

 

Sammanfattningar

Så här röstade vi program för program:

 

 

 

Panelens topplista

Inför Eurovision 2019 drog igång gjorde vi i ESC-Panelen veckovisa topplistor med våra favoritbidrag som vi hade vecka för vecka. Här hittar du länkar till alla delar i projektet.

 

Första topplistan: presenterades den 5 april

Andra topplistan: presenterades den 12 april

Tredje topplistan: presenterades den 19 april

Fjärde topplistan: presenterades den 26 april

Femte topplistan: presenterades den 3 maj

Sjätte (och sista) topplistan: presenterades den 10 maj

 

Vill du veta vem som vann?

Läs mer »

 

 

Pre Partyn

Vi bevakade några av de så kallade Eurovision Pre Partyn som ägde rum i april 2019. Dessa fester var samlingstillfällen för både artister och fans att mötas innan äventyret i Tel Aviv. Här nedan finns artiklar från dessa tillfällen:

 

 

 

Under Eurovision

Repetitionsbloggen

Veckan före Eurovision 2019 ägde rum med semifinaler och final genomfördes de enskilda repetitionerna i arenan Expo Tel Aviv. Varje land fick två tillfällen att genomföra repetitioner inför avgörandet. Vi rapporterade om det som skedde i arenan och på presskonferenser.

Vid det första repetitionstillfället gavs 30 minuter på scenen följt av en kortare pressträff (kallad “Meet & Greet”) och vid det andra tillfället 20 minuter på scenen följt av en kortare presskonferens. Utöver detta skedde också konsultationer bakom kulisserna, bland annat i Viewing room, där delegationerna gas möjlighet att finputsa sina nummer för själva TV-bilden.

 

Datum för repetitionerna

Första omgången


  • 4 maj: Bidrag med startnr 1-9 i semi 1.
  • 5 maj: Bidrag med startnr 10-17 i semi 1.
  • 6 maj: Bidrag med startnr 1-9 i semi 2.
  • 7 maj: Bidrag med startnr 10-18 i semi 2.

 

Andra omgången


  • 9 maj: Bidrag med startnr 1-15 i semi 1.
  • 10 maj: Bidrag med startnr 16 & 17 i semi 1 samt 1-9 i semi 2. Därefter repeterade Israel & “Big Five” för första gången.
  • 11 maj: Bidrag med startnr 10-18 i semi 2.
  • 12 maj: Israel & “Big Five”.

 

 

Inför varje program

Semifinal 1

Den första semifinalen avgjordes tisdagen den 14:e maj från Expo Tel Aviv i Israel, där 17 länder tävlade om tio platser i finalen. Förutom de tävlande länderna extraröstade även direktkvalificerade Frankrike, Israel och Spanien. Här följer de artiklar, topplistor och krönikor kring denna semi.

 

 

 

Semifinal 2

Den andra semifinalen avgjordes torsdagen den 16:e maj från Expo Tel Aviv i Israel, där 18 länder tävlade om tio platser i finalen. Förutom de tävlande länderna extraröstade även direktkvalificerade Italien, Storbritannien och Tyskland. Här följer de artiklar, topplistor och krönikor kring denna semi.

 

 

 

Finalen

Finalen i Eurovision 2019 avgjordes lördagen den 18:e maj från Expo Tel Aviv i Israel, där 26 länder tävlade om segern. Alla 41 länder som deltog i tävlingen fick vara med och rösta fram vinnaren. Här följer de artiklar, topplistor och krönikor gällande finalen.

 

 

 

Efter Eurovision

Analyser

Schlagermagistern ser tillbaka på Eurovision 2019

Vår Schlagermagister Adrian har analyserat resultatet i årets final vilka som det gick bättre och sämre för utifrån vad oddsen förutspådde.

Läs mer »

 

Fler nyheter, krönikor & analyser

– Splittrat resultat mellan jury- och tittarrösterna. Läs mer »

– Resultat av semifinalerna. Läs mer »

– Nederländernas alla segerbidrag genom tiderna. Läs mer »

 

Projekt

Portugals Conan Osíris vann Barbara Dex Award 2019

Fansen har sagt sitt – de valde att rösta fram Portugals Conan Osíris som vinnare av årets Barbara Dex Award, tävlingen där fansen röstar fram den artist som de anser hade fulast scenkläder på sig i tävlingen (Foto: Thomas Hanses/EBU).

Läs mer »

 

Artisters tidigare musikaliska verk

Några av artisterna i årets Eurovision har försökt nå tävlingen förut, eller tävlat tidigare. Vi listar dem och deras tidigare verk.

Läs mer »

 

Best of Nationella 2019


Panelens Second Chance Contest

25 bidrag var snubblande nära att få åka till Tel Aviv i maj, men föll på målsnöret och fick därför stanna hemma från Eurovision. Nu är det dags för revansch när vi ska kora den bästa av de andraplacerade bidragen i de nationella uttagningarna.

Läs mer »

Till spellistan »

Lukas Favoriter

Vår skribent Lukas har fått välja ut sitt favoritbidrag (utöver vinnaren och tvåan) i årets nationella uttagningar. I juni kommer vi i panelen att rösta fram en gemensam vinnare. Spana in vilka bidrag som Lukas har på sin lista!

Läs mer »

Till spellistan »


Markus Favoriter

Vår skribent Markus har fått välja ut sitt favoritbidrag (utöver vinnaren och tvåan) i årets nationella uttagningar. I juni kommer vi i panelen att rösta fram en gemensam vinnare. Spana in vilka bidrag som Markus har på sin lista!

Läs mer »

Till spellistan »

Robbans Favoriter

Vår skribent Robban har fått välja ut sitt favoritbidrag (utöver vinnaren och tvåan) i årets nationella uttagningar. I juni kommer vi i panelen att rösta fram en gemensam vinnare. Spana in vilka bidrag som Robban har på sin lista!

Läs mer »

Till spellistan »


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen