Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

Inför ESC Moldavien 2010 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Moldaviens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2009. Moldavien hade startnummer 15 av 19 i semifinal 2 och sedan startnummer 13 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Moldaviens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Moskva i maj 2009.

 


Fakta


  • Artist:
  • Nelly Ciobanu

  • Låt:
  • “Hora Din Moldova”*

  • Text & musik:
  • Nelly Ciobanu (t), Veaceslav Daniliuc (m)

  • Språk:
  • Engelska och rumänska


Nelly Ciobanu föddes den 28 oktober 1974 i den moldaviska orten Cania i dåvarande Sovjetunionen. Hon vann den Moldaviska uttagningen till Eurovision den 14 februari med “Hora din Moldova”, Moldaviens dans, som minst sagt har stöd från hemmapubliken. Låten fick maxpoäng av alla jurygrupper och 61% av alla telefonröster (trots 20 bidrag).

* Ordet hora i denna låt betyder (på rumänska) folkdans och har således inte samma betydelse som det svenska ordet hora.

 

Musikvideo

Så här såg Moldaviens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!En helt ok öst/balkanlåt som kommer ta sig till final oavsett om den är bra eller inte. Den är ok men ingen låt jag går och nynnar på precis.Här har vi en utstickare som börjar intressant och övergår till en riktigt fartfylld variant. Det här är etno-pop som får mig att bli glad, men den är väldigt hetsig och blir lite tjatig efter ett tag. Kommer knappast upp bland mina främsta favoriter. Den är alldeles för udda för att få röster från Skandinavien, men den går helt klart hem både på Balkan och över de vida stäpperna norr om Svarta havet. För mig spelar det mindre roll om det blir final eller ej. Men jag tror att bidraget flyger raka vägen till finalen och en placering någonstans i mitten.Geta Burlacos bidrag från förra året var en söt historia som inte tog landet så värst långt men i år har man hittat något mycket härligt i Nelly Ciobanus medryckande, rytmiska och dansanta bidrag. Tror detta lätt tar sig till final och sedan slutar nånstans i mitten. En för mig minifavorit som gör mig glad. Vackert språk dessutom.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss

Eurovision 2021


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen