Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

Inför ESC Litauen 2010 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Litauens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2009. Litauen hade startnummer 14 av 19 i semifinal 2 och sedan startnummer 1 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Litauens representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Moskva i maj 2009.

 


Fakta


  • Artist:
  • Sasha Son

  • Låt:
  • ”Love”

  • Text & musik:
  • Dmitrij Šavrov (Sasha Son)

  • Språk:
  • Engelska


Dmitry Shavrov – Dima Savrovas – Sasha Son är inte ett helt okänt namn hemma i Litauen. Redan vid 12-års ålder var han en barnstjärna i hemlandet och släppt sitt första soloalbum ”Svajoniu Laivas”. Sedan några år tillbaka har han gjort comeback hemma i Litauen, efter år från rampljuset, bl.a. som deltagare i någon slags Idol-liknande talangjakt.

Han har även deltagit i litauiska uttagningen till ESC vid ett tillfälle tidigare, men i år vann han då slutligen. Hans smeknamn Sasha Son betyder ”Sashas dröm” på ryska. En av hans mest populära och framgånsrika låtar är Mamai (Till mamma), som är skriven till honom av mycket respekterade litauiska musiker Ovidijus Vysniauskas och Gintaras Zdebskis, gjorde honom känd över hela Litauen och har blivit en av de mest betydande och inflytelserika låtar i litauiska musik historia. År 1995 fick Sasha ett Bravo Award for metų Atradimas ”(nykommling av året). Han vann många internationella tävlingar i hela Europa och fick ett brev av tacksamhet från republikens president i Litauen för hans insatser för landet.

Efter en period av åtta år i London där han hade studerade musik, återvände han hem och tillsammans med sin musik partner Hywel Sam fick ett Grand Prize på internationell musik tävling – Palanga 2005. Under år 2008 var han bland de tre bästa i den litauiska uttagningen till Eurovision Song Contest med bidraget ”Miss Kiss” och var en av favoriterna att vinna. Samma år deltog han i LNK Muzikos Akademija TV talent show och var också och kom bland de tre bästa. Nu har alltså drömmen slagit in och Sasha Son ska nu få drömma om framgångar i Moskva. Pasiklydęs Žmogus var bidragetas namn i den inhemska finalen, nu har den gjorts om till engelska och heter ”Love”. Bidraget finns också omgjort till ryska.

 

Musikvideo

Så här såg Litauens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!Den skönaste balladen i år. Jag tycker det är stillsamt och klassikt. Fint arrangemang!I år skickar Litauen en av årets modernaste låtar. Det är lite R&B-soul med fruktansvärt tråkigt sound. Artisten verkar dock vara en stabil sångare. Är tveksam om den här kommer gå hem hos folket. Det är oerhört svårtippat. Jag går inte igång på det här och faktum är att den tillhör kategorin bland de minst spelade låtarna för min del.Ingen kommentar!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen