Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

Inför ESC Grekland 2010 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Greklands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2009. Grekland hade startnummer 13 av 19 i semifinal 2 och sedan startnummer 8 av 25 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Greklands representant det här året. Därefter följer våra personliga åsikter om vad vi tyckte om denna akt inför tävlingen ägde rum i Moskva i maj 2009.

 


Fakta


  • Artist:
  • Sakis Rouvas

  • Låt:
  • ”This Is Our Night”

  • Text & musik:
  • Porteils, Cameron Giles-Webb, Dimitris Kontopoulos

  • Språk: Engelska


Sakis Rouvas är född 5 januari 1972 på Korfu. Han är en grekisk musiker och föredetta gymnast. Han skrev kontrakt med skivbolaget ”Polygram” år 1991. Strax därefter var han med och medverkade i ”Thessalonikis sångfestival”. Hans första singel heter ”Par’ta” och har vunnit flera priser för bland annat bästa nya sångare, bästa sång och bästa framförande. Sakis har även samarbetat på scen tillsammans med den turkiska sångaren Barat Kud under ett FN-kontrollerat territorium på Cypern. För det fick han priset ”internationella abdi ipekcipriset” för bland annat förståelse. Sakis har även representerat Grekland i stavhopp.

År 2004 blev han uttagen för att representera Grekland i Eurovision Song Contest i Istanbul. ”Shake it” hette bidraget han deltog med som var skriven och kompinerad av Nikos Terzis. Han kom på tredje plats med den låten och gav sitt land en av de bästa placeringar någonsin. Han har även lånat ut sin röst till tecknade karaktärer på film vid två tillfällen. Första gången var 1996 då han gjorde rösten till Quasimodo i Disney-filmen ”Ringaren i Notre Dame”. Andra gången var år 2006 då i filmen Bilar och karaktären Blixten McQueen.

Grekland tog hem Eurovision Song Contest 2005 för första gången, och året därefter var Sakis värd för tävlingen i Aten tillsammans med Maria Menounos. År 2007 debuterade han som skådespelare i den grekiska filmen ”Alter Ego”. Totalt har han släppt 15 album.

 

Musikvideo

Så här såg Greklands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!Om man tar en snygg grek, lär han dansa och lägger på dansbeat i bakgrunden av en dålig låt får man årets bidrag. För sjunga kan han inte och det enda som talar för en placering i finalen (för det lär det bli) är hans plastikoperade utseende.Här har vi ytterligare en av mina största favoriter i årets upplaga. Den här upptempolåten är bättre än hans förra ”Shake it”. Det är en floorfiller, och refrängen sätter sig lätt. Sakis har än så länge bara deltagit med sitt bidrag i playback. Om han lyckas med sitt framträdande tror jag absolut på en hyfsad placering. Det är en enkel, direkt popdänga som sätter sig på huvudet. Han är både snygg och kan dansa. Det är väl just det där med att lyckas som kan bli svårt. Vad jag minns från 2004 så var han lite väl andfådd för att klara av en uptempolåt och dessutom dansa. Svårtippat, men jag både hoppas och tror att han kan komma långt, kanske även ta hem hela tävlingen om det vill sig väl.Ingen kommentar!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »