PANELENS PROJEKT. Som en avslutning på säsongen 2025 genomför vi vår Best of-serie där vi väljer ut favoritbidrag från säsongens nationella uttagningar som aldrig fick åka till Eurovision Song Contest. I det här projektet är det vår skribent Robban som presenterar sin topplista och denna gång får du se plats 21 till 16.
Så har Robban valt sina favoriter
Av de 37 länder som deltog i Basel hade 27 uttagningar där jury- och/eller publikröster korade en vinnare per uttagning. Men det fanns då många andra bidrag kvar som vi i panelen också gillar – i vissa fall mer än de som de facto fick tävla. I detta projekt har vi låtit vår skribent Robban utse – i hans tycke och smak – sin topp 27 från uttagningarna. Topplistan innehåller ett bidrag per uttagning som inte vann eller kom på andra plats, i övrigt har det varit fritt för honom att välja och rangordna alla sina val från första till sista plats.
För att göra redovisningen mer spännande publicerar vi resultatet bakifrån och upp. I föregående del presenterades plats 27 till 22 och i denna del blir det plats 21 till 16.
Topplistan, forts.
Plats 21.
Slovenien
Anna – ”Čau”
Efter två år med internval återgick Slovenien till den nationella uttagningen EMA med en enda finalkväll där 12 bidrag tävlade om vinsten. Jag fastnade för ”Čau” med Anna inför denna final. En kaxig och medryckande poplåt på modersmålet. Det blev en 9:e plats för Anna.
Dock i efterhand tycker jag att de gjorde helt rätt val med att skicka Klemen och hans personliga och finstämda ballad ”How Much Time Do We Have Left”. Även om den föll ut i semin, så satte han avtryck och berörde många tittare, däribland mig själv. Jag tror inte att något annat bidrag från den slovenska finalen hade kunnat gå bättre för den delen.
Plats 20.
San Marino
Teslenko – ”Storm”
San Marino Song Contest, som San Marinos ESC-uttagning numera heter, är kanske den mest omfattande uttagningen inför Eurovision. Mängder av bidrag tävlar i olika heats samt att några specialinbjuds att tävla direkt i finalen. Artister från alla världens håll är välkomna att tävla, men flertalet är från Italien. Under finalkvällen uppträdde 20 bidrag och sedan var det upp till en jury att kora en vinnarlåt.
Vann gjorde mitt förstahandsval Gabry Ponte med låten ”Tutta l’Italia” som förövrigt från början var signaturmelodi till denna säsongs upplaga av Festival di Sanremo i Italien.
Istället fick mitt val bli min tvåa, Oleksandr Teslenko från Ukraina som slutligen placerade sig på 3:e plats. En modern och fartfylld poplåt som sägs ha varit inskickad till den ukrainska uttagningen Vidbir, men blivit ratad.
Plats 19.
Portugal
Xico Gaiato – ”Ai senhor!”
Äntligen har vi kommit fram till bidragen som jag hade som förstahandsval, men som inte vann.
Portugals traditionsenliga uttagning Festival Da Cancao innehöll i år hela tjugo bidrag som tävlade i två semifinaler med tio i vardera semifinal där slutligen 12 bidrag tog sig vidare till final (6 bidrag per semi).
Oförtjänt nog åkte Xico Gaiato ut redan i den första semifinalen. Ett pampigt och orientaliskt bidrag som var överlägset bäst enligt mig.
Plats 18.
Polen
Kuba Szmajkowski – ”Pray”
Efter fjolårets internval arrangerade polsk TV en nationell final med elva bidrag där endast tittarröstning fick kora vinnaren.
Vann gjorde den meriterade artisten Justyna Steczkowska (tidigare polsk ESC-representant år 1995) med låten ”Gaja”.
Mitt val för Polen var min etta i form ut av Kuba Szmajkowski en artist vi sett i den polska uttagningen tidigare och som känns som Polens svar på Harry Styles. Bidraget han tävlade med hade titeln ”Pray” och är en härlig gospel-poplåt skriven av bland annat Angelino Markenhorn som tävlade i Melodifestivalens tredje deltävling dagen efter den polska finalen.
Om jag ska vara ärlig så tror jag att polackerna valde helt rätt trots allt även om jag personligen föredrar Kuba Szmajkowski med ”Pray”.
Plats 17.
Island
Júlí & Dísa – ”Fire”
Islands uttagning Söngvakeppnin 2025 utgjordes av två semifinaler med totalt tio bidrag och en final bestående av 6 bidrag.
Brödarduon VAEB vann med sin ungdomliga EPA-poplåt ”RÓA” som även var min personliga favorit. Min utmanare var duetten med Júlí & Dísa och deras låt ”Fire” som tog sig till final och väl där slutade på 3:e plats.
Noterbart att under semifinalerna framfördes bidragen på isländska och de som kvalade vidare till final hade möjligheten att presentera sina låtar med en engelsk version.
Plats 16.
Ukraina
Fiїnka – ”Kultura”
Ukrains final Vidbir bestod av tio bidrag och Fiїnka med låten ”Kultura” var egentligen den enda låt jag fastnade för. En medryckande etno-låt som har ett härligt gung, med lite orientaliska toner. Slutplacering blev en 5:e plats.
Ukraina är det enda kvarvarande landet i Eurovision som har kvalat in till final samtliga år sedan semifinalerna infördes år 2004.
Fler bidrag på topplistan presenteras i nästa del. Kommentera gärna vad du tycker om valen!