Italien bekräftar deltagande i Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. TV-bolaget Rai har nu i juli 2023 bekräftat Italiens deltagande i Eurovision 2024 samt att man tänker välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Festival di Sanremo.

 

Vad har hänt?

Återigen kommer Italien att hämta artist och tävlingsbidrag från sin traditionella Festival di Sanremo som år 2024 kommer att produceras för 74:e året i följd. Vinnaren av uttagningen får representera Italien i Eurovision, men detta är i grunden bara ett erbjudande. Skulle vinnaren välja att tacka nej att åka till Malmö i maj får Rai själva utse Italiens tävlingsrepresentant.

 

Tävlingsupplägg

Uttagningen kommer att äga rum mellan den 6:e och 10:e februari med TV-profilen Amadeus som huvudsaklig programledare. Sammanlagt kommer 26 bidrag att tävla varav 23 väljs ut av produktionen i kategorin Campioni (kända artister) och resterande tre bjuds in som jokrar från nykomlingstävlingen Sanremo Giovani.

 

Upplägg program för program

Enligt programmets regelverk kommer det att bli sammanlagt fem program enligt följande modell:

Första kvällen: Alla 26 deltagare uppträder med sitt respektive tävlingsbidrag. En pressjury bestående av personer från olika medier röstar och en topplista fastställs men ingen av de tävlande åker ut.

Andra kvällen: En hälft om 13 av de 26 deltagarna uppträder igen med sitt respektive tävlingsbidrag. De 13 artister som inte uppträder denna kväll presenterar istället sina medtävlande. En omröstning genomförs mellan tittarna och en radiojury men ingen låt riskerar att åka ut.

Tredje kvällen: De 13 artister som inte uppträdde under den andra kvällen får nu uppträda med sitt respektive tävlingsbidrag. De artister som uppträdde kvällen före presenterar sina medtävlande i detta program. En omröstning genomförs mellan tittarna och en radiojury men ingen låt riskerar att åka ut.

Fjärde kvällen: Alla 26 artister tävlar igen men framför nu covers på italienska och/eller internationella hits. Alla soloartister måste uppträda med en duettpartner som bjuds in som gästartist medan andra gruppkonstellationer får ta in gästartister om de vill. Det genomförs en ny omröstning mellan en press- och radiojury samt tittarna som får lika stor makt. Omröstningen leder däremot inte till att någon av de tävlande får lämna programmet.

Finalen: Alla 26 bidrag framförs på nytt varpå en telefonomröstning hålls. Denna omröstning vägs samman med tidigare kvällars resultat och de fem bidrag som har fått bäst resultat går vidare till en avgörande omgång. Inför den nollställs tidigare röster. I superfinalen får press- och radiojuryn samt tittarna rösta fram vinnaren.

 

Fortsatt bra placeringar för Italien

Sedan Italien gjorde comeback i Eurovision för 12 år sedan har landet med undantag för två tillfällen haft idel topplaceringar. Så blev det exempelvis för Marco Mengonis ”Due vite” som tog Italien till en fjärdeplats i Liverpool i våras. Det var andra gången han tävlade för Italien och den här gången placerade han sig tre placeringar bättre mot 2013 års bidrag L’Essenziale”.

Så här såg framträdandet ut i ESC 2023:

 


 

Kommentera