Information inför biljettsläpp till Eurovision 2023

EUROVISION 2023. Från och med den 7:e mars klockan 13.00 CET (centraleuropeisk vintertid) släpps biljetter till årets Eurovision Song Contest.

 

Var släpps biljetter?

Som vanligt säljs biljetter enbart från en återförsäljare, i det här fallet Ticketmaster UK. Nytt för den här gången är att du kan bara köpa biljetter till en show i taget och för att kunna genomföra en beställning måste du skapa ett konto hos återförsäljaren, något som går att ordna redan innan biljettsläppet görs.

Utöver detta biljettsläpp har arrangören också låtit meddela att cirka 3000 biljetter, fördelade på de nio tillfällena, kommer att reserveras för ukrainska medborgare som har flyttat till Storbritannien efter det att den ryska invasionen i Ukraina bröt ut förra året.

 

Vilka shower kan jag köpa biljetter till?

Biljetter kommer att säljas till sammanlagt nio shower vilket inkluderar två genrep före varje direktsändning. Det första publika genrepet genomförs kvällen före direktsändningen och det andra genrepet timmarna före direktsändningen. Nedan är de datum som gäller för respektive genrep och sändning.

 

Semifinal 1 (här tävlar Sverige)

8 maj – kvällsgenrep (kl. 21.00 CET) – inspelningar av direktkvalificerade Frankrikes, Italiens och Tysklands bidrag görs denna kväll vilka sedan spelas upp i enminutsversioner under direktsändningen.

9 maj – eftermiddagsgenrep (kl. 14.30 CET)

9 majdirektsändning (kl. 21.00 CET)

 

Semifinal 2

10 maj – kvällsgenrep (kl. 21.00 CET) – inspelningar av direktkvalificerade Spaniens, Storbritanniens och Ukrainas bidrag görs denna kväll vilka sedan spelas upp i enminutsversioner under direktsändningen.

11 maj – eftermiddagsgenrep (kl. 14.30 CET)

11 majdirektsändning (kl. 21.00 CET)

 

Finalen

12 maj – kvällsgenrep (kl. 21.00 CET) – här röstar jurygrupperna

13 maj – eftermiddagsgenrep (kl. 14.30 CET)

13 majdirektsändning (kl. 21.00 CET)

 

 

Skillnader mellan de olika tillfällena

Produktionens genrep

Innan de två ordinarie genrepen genomför produktionen ett eget genrep utan publik i arenan men möjligen med presskår på plats. Man genomför programmen som om det vore en direktsändning med alla moment förutom själva omröstningen som är fejkad.

 

Kvällsgenrep

Under kvällsgenrepen, som genomförs 24 timmar före direktsändning, uppträder de artister som ska medverka i sändningen som om det vore en riktig sändning. Även moment med intro- och mellanakter samt programledarnas repliker genomförs, däremot är alla resultat som presenteras på låtsas. Det innebär att produktionen testar så att tekniken fungerar både för semifinalerna och finalen. Under finalens kvällsgenrep genomförs även en fejkad poängomröstning för både jury- och tittarresultatet.

En nyhet för i år är att kvällsgenrepet för semi 1 och semi 2 inte blir något jurygenrep i och med att jurygrupper inte längre ska rösta i semifinalerna. Undantag från den regeln är att varje land har en backup-jury som bara används om ett land inte kan leverera ett validerat telefonresultat. Jurygrupper kommer dock att användas i finalen och då blir kvällsgenrepet ett jurygenrep.

 

Eftermiddagsgenrep

Även eftermiddagsgenrepet blir som kvällsgenrepet med skillnaden att det är en eftermiddagsföreställning. Alla moment med artistuppträdanden och intro- och mellanakter genomförs men omröstningen är fejkad. Här röstar heller inga backupjurys eller andra jurygrupper så artisterna behöver inte överprestera. Under finalens eftermiddagsgenrep genomförs även en fejkad poängomröstning för både jury- och tittarresultatet.

 

Direktsändning

Tisdagen den 9:e maj, torsdagen den 11:e maj och lördagen den 13:e maj med start klockan 21.00 CET sänds de tre direktsändningarna av Eurovision Song Contest 2023. Dessa program går ut i etern och här avgörs också allt på riktigt. I semifinalerna är det topp 20 (topp 10 i varje program) som tar sig till final och i finalen koras vinnaren.

 


 

Kommentera