RETROVISION. Vi fortsätter vår säsong med Eurovision-nostalgi gällande 1970-talets Eurovisioner. Denna del av serien handlar om Eurovision 1977.
Vad är Retrovision?
Retrovision är som namnet låter – nostalgi med tidigare avgjorda Eurovision-upplagor där vi panelmedlemmar i ESC-Panelen lyssnar igenom tidigare tävlingsbidrag år för år och röstar fram vår vinnare. Vi kan välja bland alla bidrag som har tävlat i en upplaga utom Sveriges bidrag. Sedan tidigare har vi avklarat 1950- och 1960-talet samt 1980- och 1990-talet och den här gången tänkte vi köra 1970-talets tio Eurovisions.
Du får självklart bidra med din topplista i kommentarsfältet och även säga vad du tycker om våra val. Är det kanske enligt dig någon favorit vi har missat eller ett bidrag som sattes på tok för högt? Ordet är fritt!
Sammanfattning: Eurovision 1977
BBC hade tidigare under decenniet 1970-talet stått värd för två Eurovisionfinaler utan att ha vunnit tävlingen och 1977 var det så dags igen – fast den här gången efter seger. Finalen ägde rum i London den 7:e maj, vilket för övrigt var den andra Eurovisionen någonsin att äga rum i maj månad (första gången var på premiäråret 1956). Angela Rippon var programledare.
Sammanlagt deltog 18 länder i tävlingen vilka var samtliga från föregående års final minus Jugoslavien (som inte var med igen och tävlade förrän 1981). Sverige hade som bekant avstått tävlan 1976 och var nu tillbaka igen!
En stor nyhet det här året var att EBU tog tillbaka den tidigare språkregeln, vilket gjorde att respektive bidrag nu skulle framföras på sitt eget lands officiella språk. Däremot blev detta besked till ganska sent varför både Belgien och Västtyskland hade valt ut engelskspråkiga bidrag. Bägge länderna fick därför dispens från regeln. En ytterligare regel som infördes var den om att varje deltagarland skulle betala en slags deltagaravgift för att få medverka i tävlingen. Detta för att inte låta värdnationen stå ensamt med alla kostnader.
Resultatmässigt gick det den här gången i positiv favör för Frankrike vars representant Marie Myriam tog hem segern med “L’oiseau et l’enfant”. Låten gick för övrigt ut sist i startfältet och det blev därmed ett trendbrott efter att de två senaste vinnarna hade fått öppna tävlingen. På andra plats hamnade värdnationen Storbritannien som i och med det tog hem sin tionde (!) andraplats genom tiderna och bakom de hamnade Irland. Sist i tabellen blev Sveriges representant Forbes med låten ”Beatles”. Det är dock senaste gången som Sverige har kommit på sistaplats i en ESC-final…
Startfältet
Följande bidrag tävlade i Eurovision 1977 (listade enligt startordning):
|
|
Panelen tycker till
Varje skribent utser tio bidrag från startfältet som man tycker bäst om. Dessa låtar får poäng enligt Eurovision-skalan (12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng). Sedan har vi lagt samman alla poäng och det land som fått högst totalpoäng vinner Retrovision 1977.
Om två eller fler bidrag hamnar på samma totalpoäng räknas – i första hand – antalet poänggivare, sedan den som fått flest av högst valör. Är det fortfarande helt lika kommer bidragen att hamna på samma slutplacering. Denna regel gäller oavsett placering.
OBS! Eftersom vi inte vill favorisera Sverige kommer ingen av oss kunna ta med “Beatles” med Forbes på listorna. Istället skriver vi helhetsomdömen om vad vi tycker om låten fast utom så att säga topplistetävlan. Denna regel gäller även kommande bidrag från Sverige i detta projekt. |
Kommentar om Sveriges låt: Nu har jag inte hört vilka bidrag som tävlade i Melodifestivalen 1977 men det måste ha funnits bättre bidrag än just ”Beatles” med Forbes. Visst en rolig låt men jag hoppas också att 1977 förblir sista gången som Sverige kom på sista plats i Eurovisionfinaler. | |
Kommentar om Sveriges låt: Jag är helt klart nöjd med Sveriges val på mitt födelseår. Älskar den här melodin. Den är så härligt mysig. Svårt att förstå att den kom sist då det fanns många andra bottennapp. | |
Kommentar om Sveriges låt: Jag tror nog inte jag sticker så värst mycket under stol med att säga att den sistaplats Sverige fick detta år var rätt så förtjänt. Idén kanske inte var så dum, att skriva en hyllningslåt till ett stort band, men utförandet blev inte lyckat alls. Såväl titeln som texten är väldigt övertydlig och överdrivet sensationell, och sen kopplar man det till den värsta sortens dansbandsmusik, den nuförtiden mest utskrattade genren i modern tid. Visst, det var knappast en hemlighet att många av Sveriges dansband var influerade av Beatles (tänk t ex Sven-Ingvars som likt Beatles också gjorde en film om sig själva), men det man alltid föll på var att man saknade den där udden som gjorde Beatles till vad de var. Inte så förvånande att få idag vill minnas ”Forbes gäng – två poäng”. | |
Kommentar om Sveriges låt: Personligen så skulle jag vilja antyda att Beatles är den absolut sämsta svenskspråkiga låten som tävlat i Eurovision, enda utmanren är Boogaloo (1987). Fånig text och en allmänt oinspirerad melodi. Jag har inte hört de övriga bidragen som tävlade i Melodifestivalen det här året, och är helt ärligt inte så säker på att jag vill det. Nu kanske någon tycker jag är väl hård, jämför man dock med de riktigt vedervärdiga bottenappen som Sverige skickat nyligen, dvs Dance You Off & Hold Me Closer så framstår Beatles som en riktigt behaglig låt. | |
Kommentar om Sveriges låt: – | |
Slutresultat
Det här blev vårt gemensamma resultat för Eurovision 1977. Hur röstade du?
1. Frankrike: Marie Myriam – “L’oiseau et l’enfant” (40 p)
2. Monaco: Michèle Torr – “Une petite française” (30 p)
3. Finland: Monica Aspelund – “Lapponia” (27 p)
- 4.Schweiz: Pepe Lienhard Band – “Swiss Lady” (25 p)
- 5. Nederländerna: Heddy Lester – “De mallemolen” (24 p)
- 6. Grekland: Paschalis, Marianna, Robert & Bessy – “Mathima solfege” (23 p)
- 7. Storbritannien: Lynsey de Paul & Mike Moran – “Rock Bottom” (21 p)
- 8. Israel: Ilanit – “Ahava Hi Shir Lishnayim” (19 p)
- 9. Spanien: Micky – “Enséñame a cantar” (18 p)
- 10. Norge: Anita Skorgan – “Casanova” (17 p)
- 11. Italien: Mia Martini – “Libera” (11 p)
- 12. Belgien: Dream Express – “A Million in One, Two, Three” (10 p)
- 13. Västtyskland: Silver Convention – “Telegram” (8 p)
- 14. Irland: The Swarbriggs Plus Two – “It’s Nice to Be in Love Again” (6 p)
- 15. Österrike: Schmetterlinge – “Boom Boom Boomerang” (6 p)
- 16. Portugal: Os Amigos – “Portugal no coração” (5 p)
- 17. Luxemburg: Anne-Marie B – “Frère Jacques” (0 p)