Retrovision 1975

RETROVISION. Vi fortsätter vår säsong med Eurovision-nostalgi gällande 1970-talets Eurovisioner. Denna del av serien handlar om Eurovision 1975, året då Sverige stod värd för sin första Eurovision Song Contest.

 

Vad är Retrovision?

Retrovision är som namnet låter – nostalgi med tidigare avgjorda Eurovision-upplagor där vi panelmedlemmar i ESC-Panelen lyssnar igenom tidigare tävlingsbidrag år för år och röstar fram vår vinnare. Vi kan välja bland alla bidrag som har tävlat i en upplaga utom Sveriges bidrag. Sedan tidigare har vi avklarat 1950- och 1960-talet samt 1980- och 1990-talet och den här gången tänkte vi köra 1970-talets tio Eurovisions.

Du får självklart bidra med din topplista i kommentarsfältet och även säga vad du tycker om våra val. Är det kanske enligt dig någon favorit vi har missat eller ett bidrag som sattes på tok för högt? Ordet är fritt!

 

Sammanfattning: Eurovision 1975


Det hade tagit 14 Eurovision-upplagor (ej inräknat 1964 och 1970) för Sverige att få sin första Eurovision-seger, och 1974 blev det ABBA:s ”Waterloo”, en låt som för övrigt är en klassiker ända till dags dato, som gjorde att Sveriges Radio-TV (som SVT och SR hette på den tiden) kunde få arrangera tävlingen i Sverige. Platsen för finalen blev Älvsjömässan i Stockholm den 22:a mars 1975. Finalen omgavs dock av en del protester på hemmaplan vilka öppet demonstrerade mot att ”Schlager-EM” genomfördes.

För tiden rekordmånga 19 länder deltog i Eurovision 1975, vilket var tack vare att samtliga länder som tävlat året innan, utom Grekland, återkom och att Frankrike och Malta gjorde comeback. Dessutom debuterade Turkiet i den här upplagan. Även i den här Eurovisionen fanns det ingen språkregel varför bidragen fick framföras på vilket språk som helst. Många valde därför att översätta sina låtar till engelska.

Inför ESC 1975 tog EBU fram ett nytt poängsystem i tävlingen som skulle komma att bli standard för alla upplagor därefter. Det nya systemet innebar att varje land delade ut poäng till tio bidrag fördelat på de fasta summorna 12 (högsta), 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Resterande låtar fick noll poäng från landet. Inga poäng kunde ges till det egna landets tävlingsbidrag.

Segern gick det här året till gruppen Teach-In från Nederländerna med låten “Ding-a-dong”. Det är noterbart att de var först upp på scenen i finalen och därmed var det första – men inte sista – gången som första låten ut i en Eurovisionfinal tog hem segern! Storbritannien letade sig åter in på toppen, där gruppen The Shadows blev tvåa, medan Italiens Wess & Dori Ghezzi tog hem bronset. Sveriges representant på hemmaplan var Lasse Berghagen som med sin låt “Jennie, Jennie” slutade på åttonde plats. Han fick aldrig någon tolvpoängare, utan den högsta poängen var två stycken åttapoängare från Norge respektive Turkiet. Det skulle faktiskt dröja ända fram till ESC 1981 innan Sverige skulle få en första 12-poängare från en jurygrupp…

 

Startfältet

Följande bidrag tävlade i Eurovision 1975 (listade enligt startordning):


 • 01. Nederländerna: Teach-In – “Ding-a-dong”
 • 02. Irland: The Swarbriggs – “That’s What Friends Are For”
 • 03. Frankrike: Nicole Rieu – “Et bonjour à toi l’artiste”
 • 04. Västtyskland: Joy Fleming – “Ein Lied kann eine Brücke sein”
 • 05. Luxemburg: Geraldine – “Toi”
 • 06. Norge: Ellen Nikolaysen – “Touch My Life (With Summer)”
 • 07.Schweiz: Simone Drexel – “Mikado”
 • 08. Jugoslavien: Pepel in kri – “Dan ljubezni”
 • 09. Storbritannien: The Shadows – “Let Me Be The One”
 • 10. Malta: Renato – “Singing This Song”
 • 11. Belgien: Ann Christy – “Gelukkig zijn”
 • 12. Israel: Shlomo Artzi – “At Va’Ani”
 • 13. Turkiet: Semiha Yankı – “Seninle Bir Dakika”
 • 14. Monaco: Sophie – “Une chanson c’est une lettre”
 • 15. Finland: Pihasoittajat – “Old Man Fiddle”
 • 16. Portugal: Duarte Mendes – “Madrugada”
 • 17. Spanien: Sergio & Estíbaliz – “Tú volverás”
 • 18. Sverige: Lasse Berghagen – “Jennie, Jennie”
 • 19. Italien: Wess & Dori Ghezzi – “Era”

 

 

Panelen tycker till


Varje skribent utser tio bidrag från startfältet som man tycker bäst om. Dessa låtar får poäng enligt Eurovision-skalan (12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng). Sedan har vi lagt samman alla poäng och det land som fått högst totalpoäng vinner Retrovision 197.

Om två eller fler bidrag hamnar på samma totalpoäng räknas – i första hand – antalet poänggivare, sedan den som fått flest av högst valör. Är det fortfarande helt lika kommer bidragen att hamna på samma slutplacering. Denna regel gäller oavsett placering.


OBS! Eftersom vi inte vill favorisera Sverige kommer ingen av oss kunna ta med “Jennie, Jennie” med Lasse Berghagen på listorna. Istället skriver vi helhetsomdömen om vad vi tycker om låten fast utom så att säga topplistetävlan. Denna regel gäller även kommande bidrag från Sverige i detta projekt.


 1. Västtyskland: Joy Fleming – “Ein Lied kann eine Brücke sein”
 2. Luxemburg: Geraldine – “Toi”
 3. Portugal: Duarte Mendes – “Madrugada”
 4. Nederländerna: Teach-In – “Ding-a-dong”
 5. Storbritannien: The Shadows – “Let Me Be The One”
 6. Monaco: Sophie – “Une chanson c’est une lettre”
 7. Frankrike: Nicole Rieu – “Et bonjour à toi l’artiste”
 8. Schweiz: Simone Drexel – “Mikado”
 9. Malta: Renato – “Singing This Song”
 10. Irland: The Swarbriggs – “That’s What Friends Are For”

Kommentar om Sveriges låt: Lasse Berghagen är en bra artist och roligt att han fick lite revansch efter att ha tävlat året innan med. Jag var dock lite förvånad över att låten översattes till engelska för den hade funkat lika bra på svenska (tycker i alla fall jag). Känns också som ett bra hemmaplansbidrag – stabilt, tryckt och säkert!


 1. Nederländerna: Teach-In – “Ding-a-dong”
 2. Storbritannien: The Shadows – “Let Me Be The One”
 3. Schweiz: Simone Drexel – “Mikado”
 4. Norge: Ellen Nikolaysen – “Touch My Life (With Summer)”
 5. Västtyskland: Joy Fleming – “Ein Lied kann eine Brücke sein”
 6. Luxemburg: Geraldine – “Toi”
 7. Turkiet: Semiha Yankı – “Seninle Bir Dakika”
 8. Frankrike: Nicole Rieu – “Et bonjour à toi l’artiste”
 9. Israel: Shlomo Artzi – “At Va’Ani”
 10. Malta: Renato – “Singing This Song”

Kommentar om Sveriges låt: Ett utmärkt bidrag från vårt land. Tycker den gör sig lika bra på engelska som på svenska. Lasses charm går rakt genom rutan o det är aldrig fel.


 1. Israel: Shlomo Artzi – “At Va’Ani”
 2. Nederländerna: Teach-In – “Ding-a-dong”
 3. Italien: Wess & Dori Ghezzi – “Era”
 4. Frankrike: Nicole Rieu – “Et bonjour à toi l’artiste”
 5. Turkiet: Semiha Yankı – “Seninle Bir Dakika”
 6. Storbritannien: The Shadows – “Let Me Be The One”
 7. Finland: Pihasoittajat – “Old Man Fiddle”
 8. Jugoslavien: Pepel in kri – “Dan ljubezni”
 9. Irland: The Swarbriggs – “That’s What Friends Are For”
 10. Spanien: Sergio & Estíbaliz – “Tú volverás”

Kommentar om Sveriges låt: Här har vi en av Sveriges svagare låtar under 70-talet, som också visar upp två fenomen jag märkt av länge i Melodifestivalen. Dels när artister som fått ett genombrott något år innan kommer tillbaks med en sämre låt som de sen vinner med som något slags tröstpris, men också hur detta innebär att betydligt bättre låtar kastas undan. I det här exemplet hade vi den klassiska låten ”Michelangelo” med Björn Skifs som var jättehet på marknaden vid denna tid. Men juryn satte sig på sina höga hästar och valde Lasse Berghagen istället med en låt vars beståndsdelar inte tycks hålla ihop överhuvudtaget. Ett barockt spektakel att detta väljs framför en sån klassiker.


 1. Finland: Pihasoittajat – “Old Man Fiddle”
 2. Monaco: Sophie – “Une chanson c’est une lettre”
 3. Storbritannien: The Shadows – “Let Me Be The One”
 4. Malta: Renato – “Singing This Song”
 5. Irland: The Swarbriggs – “That’s What Friends Are For”
 6. Schweiz: Simone Drexel – “Mikado”
 7. Nederländerna: Teach-In – “Ding-a-dong”
 8. Norge: Ellen Nikolaysen – “Touch My Life (With Summer)”
 9. Italien: Wess & Dori Ghezzi – “Era”
 10. Västtyskland: Joy Fleming – “Ein Lied kann eine Brücke sein”

Kommentar om Sveriges låt: Som jag antytt angående Sveriges två föregående bidrag så tycker jag att Herr Berghagen kunde ha framfört låten på svenska. Men det är inget fel den engelska versionen och Jennie Jennie är en rätt skaplig låt. men Waterloo är att föredra.


 1. Nederländerna: Teach-In – “Ding-a-dong”
 2. Storbritannien: The Shadows – “Let Me Be The One”
 3. Västtyskland: Joy Fleming – “Ein Lied kann eine Brücke sein”
 4. Frankrike: Nicole Rieu – “Et bonjour à toi l’artiste”
 5. Malta: Renato – “Singing This Song”
 6. Schweiz: Simone Drexel – “Mikado”
 7. Italien: Wess & Dori Ghezzi – “Era”
 8. Monaco: Sophie – “Une chanson c’est une lettre”
 9. Turkiet: Semiha Yankı – “Seninle Bir Dakika”
 10. Belgien: Ann Christy – “Gelukkig zijn”

Kommentar om Sveriges låt:

 

Slutresultat


Det här blev vårt gemensamma resultat för Eurovision 1975. Hur röstade du?

 • 1. Nederländerna: Teach-In – “Ding-a-dong” (45 p)

 • 2. Storbritannien: The Shadows – “Let Me Be The One” (39 p)

 • 3. Västtyskland: Joy Fleming – “Ein Lied kann eine Brücke sein” (27 p)


 • 4. Frankrike: Nicole Rieu – “Et bonjour à toi l’artiste” (21 p)
 • 5.Schweiz: Simone Drexel – “Mikado” (21 p)
 • 6. Monaco: Sophie – “Une chanson c’est une lettre” (18 p)
 • 7. Malta: Renato – “Singing This Song” (16 p)
 • 8. Finland: Pihasoittajat – “Old Man Fiddle” (16 p)
 • 9. Luxemburg: Geraldine – “Toi” (15 p)
 • 10. Italien: Wess & Dori Ghezzi – “Era” (14 p)
 • 11. Israel: Shlomo Artzi – “At Va’Ani” (14 p)
 • 12. Turkiet: Semiha Yankı – “Seninle Bir Dakika” (12 p)
 • 13. Norge: Ellen Nikolaysen – “Touch My Life (With Summer)” (10 p)
 • 14. Irland: The Swarbriggs – “That’s What Friends Are For” (9 p)
 • 15. Portugal: Duarte Mendes – “Madrugada” (8 p)
 • 16. Jugoslavien: Pepel in kri – “Dan ljubezni” (3 p)
 • 17. Belgien: Ann Christy – “Gelukkig zijn” (1 p)
 • 17. Spanien: Sergio & Estíbaliz – “Tú volverás” (1 p)

 


 

Kommentera