Retrovision 1974

RETROVISION. Nu har det blivit dags för oss att dra igång ännu en säsong med Eurovision-nostalgi. Den här gången tar vi oss an 1970-talets Eurovisioner och denna del av serien handlar om Eurovision 1974, året då Sverige tog hem sin första ESC-seger!

 

Vad är Retrovision?

Retrovision är som namnet låter – nostalgi med tidigare avgjorda Eurovision-upplagor där vi panelmedlemmar i ESC-Panelen lyssnar igenom tidigare tävlingsbidrag år för år och röstar fram vår vinnare. Vi kan välja bland alla bidrag som har tävlat i en upplaga utom Sveriges bidrag. Sedan tidigare har vi avklarat 1950- och 1960-talet samt 1980- och 1990-talet och den här gången tänkte vi köra 1970-talets tio Eurovisions.

Du får självklart bidra med din topplista i kommentarsfältet och även säga vad du tycker om våra val. Är det kanske enligt dig någon favorit vi har missat eller ett bidrag som sattes på tok för högt? Ordet är fritt!

 

Sammanfattning: Eurovision 1974


Av ekonomiska skäl kunde 1973 års värdnation Luxemburg som också vann den upplagan inte stå värd för Eurovision två år på raken. Frågan gick därför över till BBC i Storbritannien som därmed för fjärde gången tog över värdskapet utan att ha vunnit Eurovision, och för lika många gånger var Katie Boyle värd för programmet. Sammanlagt kom 17 länder till start där alla länder som deltagit 1973 återkom, dock med undantag för Frankrike som gjorde ett sent avhopp (p.g.a. att den dåvarande presidenten Georges Pompidou nyligen hade avlidit). Däremot blev det en debut för Grekland.

Det tidigare jurysystemet slopades den här gången då EBU valde att gå tillbaka till det tidigare systemet med att låta varje lands jury bestå av tio medlemmar. Dessa fick själva fördela ut tio poäng till bidragen i vilka slags klumpsummor som helst. Som vanligt kunde inget lands jury rösta på sitt eget lands tävlingsbidrag. En annan regel som däremot behölls var att bidragen fick framföras på valfritt språk varför en del länder valde att översätta sina bidrag till engelska.

Sveriges bidrag i tävlingen blev gruppen ABBA med låten ”Waterloo” som skulle vinna finalen med totalt 24 poäng. Det här blev Sveriges första seger i tävlingen, 16 år efter debuten, och en start för ABBA:s storslagna karriär som än idag lever vidare. Övriga topplaceringar gick till Italiens Gigliola Cinquetti, som var tillbaka efter sin seger 1964 och nu kom på andra plats medan Nederländernas Mouth & MacNeal tog tredjeplatsen. Fyra länder fick dela på sistaplatsen med tre poäng vardera: Norge, Schweiz, Portugal och Västtyskland.

1974 kan också noteras som det första året då låtskrivaren Ralph Sigel fick med ett tävlingsbidrag i Eurovision. Han har därefter lyckats få med över 20 bidrag i tävlingen för Luxemburg, Montenegro, San Marino, Schweiz och Tyskland, bidrag som har deltagit under 1970-, 1980-, 1990-, 2000-, och 2010-talen.

 

Startfältet

Följande bidrag tävlade i Eurovision 1974 (listade enligt startordning):


 • 01. Finland: Carita – “Keep Me Warm”
 • 02. Storbritannien: Olivia Newton-John – “Long Live Love”
 • 03. Spanien: Peret – “Canta y sé feliz”
 • 04.Norge: Anne-Karine Strøm feat. Bendik Singers – “The First Day of Love”
 • 05. Grekland: Marinella – “Krasi, thalassa ke t’ agori mou”
 • 06. Israel: Kaveret – “Natati La Khayay”
 • 07. Jugoslavien: Korni Grupa – “Generacija ’42”
 • 08. Sverige: ABBA – “Waterloo”
 • 09. Luxemburg: Ireen Sheer – “Bye Bye I Love You”
 • 10. Monaco: Romuald – “Celui qui reste et celui qui s’en va”
 • 11. Belgien: Jacques Hustin – “Fleur de liberté”
 • 12. Nederländerna: Mouth & MacNeal – “I See a Star”
 • 13. Irland: Tina Reynolds – “Cross Your Heart”
 • 14. Västtyskland: Cindy & Bert – “Die Sommermelodie”
 • 15.Schweiz: Piera Martell – “Mein Ruf nach dir”
 • 16. Portugal: Paulo de Carvalho – “E depois do adeus”
 • 17. Italien: Gigliola Cinquetti – “Sì”

 

 

Panelen tycker till


Varje skribent utser tio bidrag från startfältet som man tycker bäst om. Dessa låtar får poäng enligt Eurovision-skalan (12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng). Sedan har vi lagt samman alla poäng och det land som fått högst totalpoäng vinner Retrovision 1974.

Om två eller fler bidrag hamnar på samma totalpoäng räknas – i första hand – antalet poänggivare, sedan den som fått flest av högst valör. Är det fortfarande helt lika kommer bidragen att hamna på samma slutplacering. Denna regel gäller oavsett placering.


OBS! Eftersom vi inte vill favorisera Sverige kommer ingen av oss kunna ta med “Waterloo” med ABBA på listorna. Istället skriver vi helhetsomdömen om vad vi tycker om låten fast utom så att säga topplistetävlan. Denna regel gäller även kommande bidrag från Sverige i detta projekt.


 1. Italien: Gigliola Cinquetti – “Sì”
 2. Storbritannien: Olivia Newton-John – “Long Live Love”
 3. Nederländerna: Mouth & MacNeal – “I See a Star”
 4. Luxemburg: Ireen Sheer – “Bye Bye I Love You”
 5. Finland: Carita – “Keep Me Warm”
 6. Portugal: Paulo de Carvalho – “E depois do adeus”
 7. Norge: Anne-Karine Strøm feat. Bendik Singers – “The First Day of Love”
 8. Irland: Tina Reynolds – “Cross Your Heart”
 9. Monaco: Romuald – “Celui qui reste et celui qui s’en va”
 10. Schweiz: Piera Martell – “Mein Ruf nach dir”

Kommentar om Sveriges låt: 1974 var i mitt tycke ett bra Eurovision-år och även om det var bra konkurrens fanns det bara en vinnare för mig och det är ABBA. Så Sverige skickade absolut rätt bidrag och rätt låt vann!


 1. Jugoslavien: Korni Grupa – “Generacija ’42”
 2. Monaco: Romuald – “Celui qui reste et celui qui s’en va”
 3. Finland: Carita – “Keep Me Warm”
 4. Belgien: Jacques Hustin – “Fleur de liberté”
 5. Grekland: Marinella – “Krasi, thalassa ke t’ agori mou”
 6. Nederländerna: Mouth & MacNeal – “I See a Star”
 7. Schweiz: Piera Martell – “Mein Ruf nach dir”
 8. Italien: Gigliola Cinquetti – “Sì”
 9. Irland: Tina Reynolds – “Cross Your Heart”
 10. Spanien: Peret – “Canta y sé feliz”

Kommentar om Sveriges låt: ABBA är ju ett fenomen i sig men ”Waterloo” har aldrig varit en av mina favoriter men jag kan förstå att den vann detta år. Den sticker ut i ett startfält där mycket låter likadant, intetsägande musik.


 1. Monaco: Romuald – “Celui qui reste et celui qui s’en va”
 2. Storbritannien: Olivia Newton-John – “Long Live Love”
 3. Belgien: Jacques Hustin – “Fleur de liberté”
 4. Finland: Carita – “Keep Me Warm”
 5. Portugal: Paulo de Carvalho – “E depois do adeus”
 6. Italien: Gigliola Cinquetti – “Sì”
 7. Jugoslavien: Korni Grupa – “Generacija ’42”
 8. Nederländerna: Mouth & MacNeal – “I See a Star”
 9. Luxemburg: Ireen Sheer – “Bye Bye I Love You”
 10. Irland: Tina Reynolds – “Cross Your Heart”

Kommentar om Sveriges låt: Jag har ett lite smått ambivalent förhållande till Waterloo, som kanske också sträcker sig till vad som är min svårighet med ABBA i allmänhet. På något sätt känns det som att de blivit lite väl överexponerade för sitt bästa, vilket gör att jag emellanåt har lite svårt att verkligen ta deras musik på allvar, eller i alla fall kunna uppskatta det jag hör fullt ut. Det är lite synd det där, för ”Waterloo” är egentligen i alla avseenden en bra låt. Speciellt om man bedömer den utifrån konkurrensen i Brighton, som i ärlighetens namn är ganska mjäkig. Det är ett ganska långsamt tempo rakt igenom men sen kommer ju Abba där och piskar upp tempot med Napoleon som dirigent och allting. Man gör ju allt rätt och rätt låt vann ju onekligen. Och jag vill ju inte ta ifrån den låten den äran, trots att den blivit rätt så överspelad efter det.


 1. Nederländerna: Mouth & MacNeal – “I See a Star”
 2. Belgien: Jacques Hustin – “Fleur de liberté”
 3. Jugoslavien: Korni Grupa – “Generacija ’42”
 4. Luxemburg: Ireen Sheer – “Bye Bye I Love You”
 5. Israel: Kaveret – “Natati La Khayay”
 6. Norge: Anne-Karine Strøm feat. Bendik Singers – “The First Day of Love”
 7. Irland: Tina Reynolds – “Cross Your Heart”
 8. Storbritannien: Olivia Newton-John – “Long Live Love”
 9. Schweiz: Piera Martell – “Mein Ruf nach dir”
 10. Monaco: Romuald – “Celui qui reste et celui qui s’en va”

Kommentar om Sveriges låt: Waterloo är utan tvekan ett av Sveriges bästa bidrag genom tiderna. Jag är glad att ABBA vann. Hade jag fått välja fritt dock så hade jag hellre sett att Nederländerna vunnit det här året, vilket de i och för sig gjorde året där på fast med en inte lika bra låt. Så hade Sverige kunnat få vinna något annat år istället, exempelvis 1962, 1968, 1993 eller 2021 så hade vi haft lika många segrar ändå.


 1. Storbritannien: Olivia Newton-John – “Long Live Love”
 2. Nederländerna: Mouth & MacNeal – “I See a Star”
 3. Italien: Gigliola Cinquetti – “Sì”
 4. Luxemburg: Ireen Sheer – “Bye Bye I Love You”
 5. Grekland: Marinella – “Krasi, thalassa ke t’ agori mou”
 6. Spanien: Peret – “Canta y sé feliz”
 7. Norge: Anne-Karine Strøm feat. Bendik Singers – “The First Day of Love”
 8. Belgien: Jacques Hustin – “Fleur de liberté”
 9. Irland: Tina Reynolds – “Cross Your Heart”
 10. Israel: Kaveret – “Natati La Khayay”

Kommentar om Sveriges låt:

 

 

Slutresultat


Det här blev vårt gemensamma resultat för Eurovision 1974. Hur röstade du?

 • 1. Nederländerna: Mouth & MacNeal – “I See a Star” (38 p)

 • 2. Storbritannien: Olivia Newton-John – “Long Live Love” (35 p)

 • 3. Italien: Gigliola Cinquetti – “Sì” (28 p)


 • 4. Belgien: Jacques Hustin – “Fleur de liberté” (28 p)
 • 5. Monaco: Romuald – “Celui qui reste et celui qui s’en va” (25 p)
 • 6. Jugoslavien: Korni Grupa – “Generacija ’42” (24 p)
 • 7. Luxemburg: Ireen Sheer – “Bye Bye I Love You” (23 p)
 • 8. Finland: Carita – “Keep Me Warm” (21 p)
 • 9.Norge: Anne-Karine Strøm feat. Bendik Singers – “The First Day of Love” (13 p)
 • 10. Irland: Tina Reynolds – “Cross Your Heart” (12 p)
 • 11. Grekland: Marinella – “Krasi, thalassa ke t’ agori mou” (12 p)
 • 12. Portugal: Paulo de Carvalho – “E depois do adeus” (11 p)
 • 13.Schweiz: Piera Martell – “Mein Ruf nach dir” (7 p)
 • 14. Israel: Kaveret – “Natati La Khayay” (7 p)
 • 15. Spanien: Peret – “Canta y sé feliz” (6 p)
 • 16. Västtyskland: Cindy & Bert – “Die Sommermelodie” (0 p)

 


 

Kommentera