Retrovision 1973

RETROVISION. Nu har det blivit dags för oss att dra igång ännu en säsong med Eurovision-nostalgi. Den här gången tar vi oss an 1970-talets Eurovisioner och denna del av serien handlar om Eurovision 1973.

 

Vad är Retrovision?

Retrovision är som namnet låter – nostalgi med tidigare avgjorda Eurovision-upplagor där vi panelmedlemmar i ESC-Panelen lyssnar igenom tidigare tävlingsbidrag år för år och röstar fram vår vinnare. Vi kan välja bland alla bidrag som har tävlat i en upplaga utom Sveriges bidrag. Sedan tidigare har vi avklarat 1950- och 1960-talet samt 1980- och 1990-talet och den här gången tänkte vi köra 1970-talets tio Eurovisions.

Du får självklart bidra med din topplista i kommentarsfältet och även säga vad du tycker om våra val. Är det kanske enligt dig någon favorit vi har missat eller ett bidrag som sattes på tok för högt? Ordet är fritt!

 

Sammanfattning: Eurovision 1973


Efter sin seger 1972 blev det Luxemburg som fick stå värd för Eurovision Song Contest 1973, vilket för övrigt var den tredje gången som landet stod värd. Finalen ägde rum på Grand Théâtre den 7:e april med sammanlagt 17 deltagarländer. Samtliga som hade tävlat året innan, med undantag för Malta och Österrike, deltog igen och dessutom debuterade Israel. Det blev således första gången som ett land utanför det geografiska Europa tävlade i Eurovisionen.

En stor nyhet den här gången var att den tidigare språkregeln togs bort, vilket innebar att artisterna nu inte var bundna till att bara sjunga på det egna landets officiella språk. Flera länder, däribland Sverige, valde att översätta till engelska. Dessutom blev det första upplagan då kvinnliga dirigenter förekom. Sveriges bidrag dirigerades av Monica Dominique.

I övrigt fortsatte resultaten att avgöras av systemet med att varje land skulle ha två jurymedlemmar som betygsatte alla bidrag från 1 till 5 (undantag sitt eget lands bidrag). Jurymedlemmarna skulle vara i åldrarna 16-25 respektive 25-55 år. När alla betyg hade delats ut hade segern gått till hemmanationen Luxemburgs representant Anne-Marie David med låten “Tu te reconnaîtras” som lyckades få ihop 81 procent av poängen – eller 129 poäng för att vara exakt. Det var nu Luxemburgs fjärde seger samt tredje gången i ESC-historien som ett värdland vunnit på hemmaplan.

På andra plats, bara fyra poäng efter Luxemburg, hamnade Spaniens Mocedades medan Storbritannien Cliff Richard återigen missade guldet och hamnade trea. För Sveriges del gick det ändå rätt bra med en femteplats för gruppen Nova (Claes af Geijerstam och Göran Fristorp) och för Finlands del blev det ännu bättre då de tog en sjätteplats, vilket skulle komma att bli landets bästa placering på närmare tre decennier. Det ska också nämnas att i Melodifestivaluttagningen 1973 tävlade Claes af Geijerstam och Göran Fristorp med gruppnamnet Malta men detta fick de byta ut i Eurovision för att de inte skulle förväxlas med ön med samma namn – detta till trots att Malta aldrig kom till start i ESC 1973.

 

Startfältet

Följande bidrag tävlade i Eurovision 1973 (listade enligt startordning):


 • 01. Finland: Marion Rung – “Tom Tom Tom”
 • 02. Belgien: Nicole & Hugo – “Baby, Baby”
 • 03. Portugal: Fernando Tordo – “Tourada”
 • 04.Västtyskland: Gitte – “Junger Tag”
 • 05. Norge: Bendik Singers – “It’s Just A Game”
 • 06. Monaco: Marie – “Un train qui part”
 • 07. Spanien: Mocedades – “Eres tú”
 • 08.Schweiz: Patrick Juvet – “Je vais me marier, Marie”
 • 09. Jugoslavien: Zdravko Čolić – “Gori vatra”
 • 10. Italien: Massimo Ranieri – “Chi sarà con te”
 • 11. Luxemburg: Anne-Marie David – “Tu te reconnaîtras”
 • 12. Sverige: Nova & The Dolls – “You’re Summer”
 • 13. Nederländerna: Ben Cramer – “De oude muzikant”
 • 14. Irland: Maxi – “Do I Dream”
 • 15. Storbritannien: Cliff Richard – “Power to All Our Friends”
 • 16. Frankrike: Martine Clémenceau – “Sans toi”
 • 17. Israel: Ilanit – “Ey Sham”

 

 

Panelen tycker till


Varje skribent utser tio bidrag från startfältet som man tycker bäst om. Dessa låtar får poäng enligt Eurovision-skalan (12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng). Sedan har vi lagt samman alla poäng och det land som fått högst totalpoäng vinner Retrovision 1973.

Om två eller fler bidrag hamnar på samma totalpoäng räknas – i första hand – antalet poänggivare, sedan den som fått flest av högst valör. Är det fortfarande helt lika kommer bidragen att hamna på samma slutplacering. Denna regel gäller oavsett placering.


OBS! Eftersom vi inte vill favorisera Sverige kommer ingen av oss kunna ta med “You’re Summer” med Nova på listorna. Istället skriver vi helhetsomdömen om vad vi tycker om låten fast utom så att säga topplistetävlan. Denna regel gäller även kommande bidrag från Sverige i detta projekt.


 1. Luxemburg: Anne-Marie David – “Tu te reconnaîtras”
 2. Storbritannien: Cliff Richard – “Power to All Our Friends”
 3. Västtyskland: Gitte – “Junger Tag”
 4. Spanien: Mocedades – “Eres tú”
 5. Nederländerna: Ben Cramer – “De oude muzikant”
 6. Israel: Ilanit – “Ey Sham”
 7. Italien: Massimo Ranieri – “Chi sarà con te”
 8. Schweiz: Patrick Juvet – “Je vais me marier, Marie”
 9. Finland: Marion Rung – “Tom Tom Tom”
 10. Belgien: Nicole & Hugo – “Baby, Baby”

Kommentar om Sveriges låt: Sverige bjöd på en fin melodi den här gången med två bra sångare, men hade låten tävlat idag är jag rätt övertygad om att man hade behövt göra vissa justeringar i låttexten.


 1. Spanien: Mocedades – “Eres tú”
 2. Luxemburg: Anne-Marie David – “Tu te reconnaîtras”
 3. Monaco: Marie – “Un train qui part”
 4. Belgien: Nicole & Hugo – “Baby, Baby”
 5. Jugoslavien: Zdravko Čolić – “Gori vatra”
 6. Finland: Marion Rung – “Tom Tom Tom”
 7. Irland: Maxi – “Do I Dream”
 8. Storbritannien: Cliff Richard – “Power to All Our Friends”
 9. Schweiz: Patrick Juvet – “Je vais me marier, Marie”
 10. Nederländerna: Ben Cramer – “De oude muzikant”

Kommentar om Sveriges låt: Jag minns i min ungdom när jag hörde de kända raderna för första gången från Sveriges bidrag, mina kinder blossade och jag undrade hur man kunde skicka en sådan fräck text. Tur man växte upp för den är ju rätt härlig och de två herrarna på scenen har en härlig karisma. Den är dock bäst på svenska tycker jag.


 1. Frankrike: Martine Clémenceau – “Sans toi”
 2. Västtyskland: Gitte – “Junger Tag”
 3. Monaco: Marie – “Un train qui part”
 4. Finland: Marion Rung – “Tom Tom Tom”
 5. Belgien: Nicole & Hugo – “Baby, Baby”
 6. Spanien: Mocedades – “Eres tú”
 7. Schweiz: Patrick Juvet – “Je vais me marier, Marie”
 8. Italien: Massimo Ranieri – “Chi sarà con te”
 9. Storbritannien: Cliff Richard – “Power to All Our Friends”
 10. Norge: Bendik Singers – “It’s Just A Game”

Kommentar om Sveriges låt: En av de fräckare låtarna vi ställt upp med, med svenska bidrags mått mätt. Även om det kanske mest hade med låtens text att göra. Hur som haver, hade jag haft med Sverige i rankingen hade vi gjort upp om förstaplatsen faktiskt. I alla fall om vi hade baserat det på studioversionen, där det finns ett härligt driv i slutet på refrängerna som gör låten intressantare. Live i Luxemburg lyckades orkestern inte riktigt piska upp det där. Men det gör inte låten per definition dålig direkt.


 

 1. Finland: Marion Rung – “Tom Tom Tom”
 2. Luxemburg: Anne-Marie David – “Tu te reconnaîtras”
 3. Jugoslavien: Zdravko Čolić – “Gori vatra”
 4. Spanien: Mocedades – “Eres tú”
 5. Storbritannien: Cliff Richard – “Power to All Our Friends”
 6. Portugal: Fernando Tordo – “Tourada”
 7. Västtyskland: Gitte – “Junger Tag”
 8. Nederländerna: Ben Cramer – “De oude muzikant”
 9. Schweiz: Patrick Juvet – “Je vais me marier, Marie”
 10. Israel: Ilanit – “Ey Sham”

Kommentar om Sveriges låt: Språkregeln försvann ju som bekant det här året, även om den inom kort skulle komma tillbaka. Som panelens språkfacist hade jag självfallet föredragit om den svenska versionen framförts i ESC.


 1. Spanien: Mocedades – “Eres tú”
 2. Luxemburg: Anne-Marie David – “Tu te reconnaîtras”
 3. Storbritannien: Cliff Richard – “Power to All Our Friends”
 4. Israel: Ilanit – “Ey Sham”
 5. Jugoslavien: Zdravko Čolić – “Gori vatra”
 6. Schweiz: Patrick Juvet – “Je vais me marier, Marie”
 7. Finland: Marion Rung – “Tom Tom Tom”
 8. Belgien: Nicole & Hugo – “Baby, Baby”
 9. Nederländerna: Ben Cramer – “De oude muzikant”
 10. Italien: Massimo Ranieri – “Chi sarà con te”

Kommentar om Sveriges låt:

 

 

Slutresultat


Det här blev vårt gemensamma resultat för Eurovision 1973. Hur röstade du?

 • 1. Spanien: Mocedades – “Eres tú” (43 p)

 • 2. Luxemburg: Anne-Marie David – “Tu te reconnaîtras” (42 p)

 • 3. Finland: Marion Rung – “Tom Tom Tom” (30 p)


 • 4. Storbritannien: Cliff Richard – “Power to All Our Friends” (29 p)
 • 5.Västtyskland: Gitte – “Junger Tag” (22 p)
 • 6. Jugoslavien: Zdravko Čolić – “Gori vatra” (20 p)
 • 7. Belgien: Nicole & Hugo – “Baby, Baby” (17 p)
 • 8.Schweiz: Patrick Juvet – “Je vais me marier, Marie” (16 p)
 • 9. Monaco: Marie – “Un train qui part” (16 p)
 • 10. Israel: Ilanit – “Ey Sham” (13 p)
 • 11. Nederländerna: Ben Cramer – “De oude muzikant” (12 p)
 • 12. Frankrike: Martine Clémenceau – “Sans toi” (12 p)
 • 13. Italien: Massimo Ranieri – “Chi sarà con te” (8 p)
 • 14. Portugal: Fernando Tordo – “Tourada” ( 5p)
 • 15. Irland: Maxi – “Do I Dream” (4 p)
 • 16. Norge: Bendik Singers – “It’s Just A Game” (1 p)

 


 

Kommentera