Startfältet till Heat 4 i Eesti Laul 2022 presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu på lördag (läs: 11:e december 2021) sänds det fjärde och sista heatet i Eesti Laul i Estland, där startfältets tio sista bidrag tävlar om att ta sig till semifinalerna.

I varje sändning tävlar bidragen om sammanlagt fem semifinalplatser där tittarna röstar fram tre favoriter och en jury två favoriter. För närvarande tävlar låtarna endast i musikvideoform, men från och med semifinalerna den 3:e och 5:e februari 2022 blir det liveuppträdanden som gäller. Totalt är det 20 av 40 bidrag som kommer att kvala vidare till semifinalerna. Startfältet till heaten har valts ut av en jury på 17 personer som har valt bland de 202 låtar som skickades in via den nationella antagningen.

 

Vilka tävlar i det fjärde heatet?

Denna lördag (11:e december) med start kl. 20:35 CET sänds det första heatet i ETV och ETV+ med Getter Jaani och Jüri Pootsman som programledare (bägge två har tävlat för Estland i Eurovision). Här nedan presenterar vi de tio bidrag som kommer att tävla i programmet (de listas i alfabetisk ordning efter artist).

PS: I och med att tävlingsbidragen officiellt släpps i samband med sändningen kommer våra topplistor att presenteras först efter det att resultatet blir färdigt på lördagskvällen.

 

 • Ariadne – ”Shouldn’t Be Friends”
 • Låtskrivare: Liina Ariadne Pedanik, Martti Hallik, Sofi Meronen, Aleksi Liski

 • Black Velvet – ”Sandra”
 • Låtskrivare: Sven Lõhmus

 • Dramanda – ”Tule minu sisse”
 • Låtskrivare: Amanda Hermiine Künnapas, Hendrik Põlluste

 • Eleryn Tiit – ”Tunnete keel”
 • Låtskrivare: Karl Killing, Gevin Niglas, Eleryn Tiit, Aron Blom

 • ELYSA – ”Fire”
 • Låtskrivare: Linnea Deb, Ellen Benediktson, Andreas Stone, Elisa Kolk, Indrek Rahumaa

 • EMILY J. – ”Quicksilver”
 • Låtskrivare: Vallo Kikas, Emili Jürgens, Ani Nnebedum, Aleksanteri Hulkko

 • Jessica – ”My Mom”
 • Låtskrivare: Steven Ilves, Jessica Rohelpuu

 • Minimal Wind ft. Elisabeth Tiffany – ”What To Make Of This”
 • Låtskrivare: Paula Pajusaar, Taavi-Hans Kõlar, Elisabeth Tiffany Lepik, Ralf Erik Kollom

 • Ott Lepland – ”Aovalguses”
 • Låtskrivare: Ott Lepland, Maian Anna Kärmas, Karl-Ander Reismann

 • Púr Múdd, Shira – ”Golden Shores”
 • Låtskrivare: Madis Sillamo, Oliver Rõõmus, Joonatan Siiman, Kasper Krogh Vestergaard, Nikolaj Tøth Andersen

 

 

Återkommande artister

Artister som har representerat Estland i Eurovision

Ott Lepland vann Eesti Laul 2012 och fick därmed representera Estland i Eurovision med sin låt ”Kuula”. Han tog sig till final där det blev en sjundeplats. Efter detta har han inte varit med i Eesti Laul igen förrän i år!

 

Artister som tidigare tävlat i estniska Eurovision-uttagningar

– Sångerskan Ariadne har tidigare tävlat 2017 med låten ”Feel Me Now” som tog sig hela vägen till final där hon slutade på sjätte plats. Därefter har hon deltagit i en rad andra shower men inte i Eesti Laul – förrän nu.

– Sångerskan Elisa Kolk, eller ELYSA som hon numera kallar sig som artist, har tidigare tävlat i Eesti Laul 2015 då hon nådde tredjeplatsen med låten ”Superlove”, men även om det inte blev någon seger den gången var hon faktiskt en del av Estlands körsång på plats i Eurovision i Wien.

– Gruppen Púr Múdd (Joonatan Siiman och Oliver Rõõmus) deltog i Eesti Laul 2016 med låten ”Meet halfway” som inte tog sig vidare till finalen. I år tävlar de tillsammans med sångerskan Shira som deltog 2020 med låten Out in Space som tog sig till final via tittarnas omröstning där det sedan blev en sjätteplats. Shira tävlade även i det föregående heatet med Under Water som dock åkte ut vilket gör att hon nu har fått en ny chans att ta sig till semifinalerna!

 

Andra låtskrivare

– Låtskrivarna bakom ELYSAS låt är, förutom sångerskan själv och låtskrivaren Indrek Rahumaa, det svenska låtskrivarteamet Linnea Deb, Ellen Benediktson och Andreas Stone. Det är låtskrivare som vi känner igen från svenska Melodifestivalen och inte minst Ellen själv som har tävlat där några gånger.

Karl-Ander Reismann är en återkommande låtskrivare i sammanhanget som exempelvis 2019 slog rekord i att få flest bidrag i en och samma Eesti Laul-final. Även 2020 hade han med många låtar i Eesti Laul-finalen, dock ingen som vann. I det första heatet var han en av låtskrivarna bakom Peeter Põders Koos lõpunioch föregående heat hade han med två bidrag som bägge tog sig till semifinalerna! Den här gången har han med ett bidrag.

Sven Lõhmus har haft med otal tävlingsbidrag i de estniska uttagningarna och har till dags dato fyra segrar i dessa: 2005 med Suntribes Let’s Get Loud, 2009 med Urban Symphonys Rändajad, 2011 med Getter Jaanis Rockefeller Street och senast 2017 med Koit Toomes & Lauras Verona. I år har han fått med ett bidrag till semifinalerna (med Elina Nechayeva) och den här gången har han med ytterligare en låt.

Karl Killing stod bakom Traffics Kaua veel, som tävlade i det första heatet men åkte ut fick revansch i det andra heatet när Helens Vaata minu poole röstades vidare. Den här gången står han bakom Eleryn Tiits ”Tunnete keel”. Utöver att vara låtskrivare har Karl även tävlat i Eesti Laul 2017, 2018 och 2021, den senare gången både som artist till låten Kiss Me och som låtskrivare bakom Helezas 6“. 

 

Avgjorda heats

Efter de tre första heaten (som avgjordes den 20:e och 27:e november samt 4:e december) kvalificerade sig nedanstående bidrag vidare till Eesti Lauls två semifinaler i februari. Förutom dem kommer de fem bidrag som tar sig vidare från lördagens heat att hamna här.

 


 • Alabama Watchdog – Move On
 • Låtskrivare: Ken Einberg, Taaniel Pogga, Sven Seinpere

 • Anna Sahlene – Champion
 • Låtskrivare: Anna Sahlene, Nicklas Eklund, Dagmar Oja, Kaire Vilgats

 • Andrei Zevakin feat. Grete Paia – Mis nüüd saab
 • Låtskrivare: Andrei Zevakin, Henry Orlov, Grete Paia

 • Boamadu – Mitte kauaks
 • Låtskrivare: Peeter Priks, Keith Mutvei

 • Elina Nechayeva – Remedy
 • Låtskrivare: Sven Lõhmus

 • Evelin Samuel – Waterfall
 • Låtskrivare: Glen Pilvre, Priit Pajusaar, Katrin Pärn

 • Helen – Vaata minu poole
 • Låtskrivare: Karl Killing, Gevin Niglas, Merili Käsper, Helen Randmets

 • Jaagup Tuisk – Kui Vaid
 • Låtskrivare: Jaagup Tuisk, Rita Bavanati, Lauri Räpp

 • Jyrise – Plaksuta
 • Låtskrivare: Rauno Jürise, Tuomas Lehtinen, Mairo Virolainen, Sander Valge

 • Kaia-Liisa Kesler – Vaikus
 • Låtskrivare: Kaarel Orumägi, Kaia-Liisa Kesler

 • Maian –  Meeletu
 • Låtskrivare: Maian Lomp, Gevin Niglas

 • Merilin Mälk – Little Girl
 • Låtskrivare: Karl-Ander Reismann

 • STEFAN – Hope
 • Låtskrivare: Stefan Airapetjan, Karl-Ander Reismann

 • Stig Rästa – Interstellar
 • Låtskrivare: Stig Rästa, Fred Krieger, Victor Crone, Herman Gardarfve, David Lindgren Zacharias

 • Triin Niitoja & Frants Tikerpuu – Laululind
 • Låtskrivare: Frants Tikerpuu

 


 

Kommentera