Inför Heat 4 i Eesti Laul 2022 (Estland)

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Ikväll lördag (11:e december) med start kl 20:35 sänds det tredje och näst sista heatet i Estlands uttagning Eesti Laul 2022. I detta program tävlar ytterligare tio bidrag om att ta de sista fem semifinalplatserna. Det är en studiojury tillsammans med tv-tittarna som fäller avgörandet.

Inför och efter sändningen redovisar vi fakta om de tävlande och hur resultatet blev. Vi kommer även att tycka till om startfältet, men i och med att låtarna inte har släppts inför sändningen kommer våra åsikter först efter att resultatet är presenterat.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2021-12-11

 • Tid:
 • 20:35 – ~21:35 CET

 • Programledare:
 • Getter Jaani och Jüri Pootsman

 • Plats:
 • TV-studio

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • ERR – Länk

 

 

Startfält

De tävlande presenteras i alfabetisk ordning efter artist.

 • Ariadne – “Shouldn’t Be Friends”
 • Låtskrivare: Liina Ariadne Pedanik, Martti Hallik, Sofi Meronen, Aleksi Liski

 • Black Velvet – “Sandra”
 • Låtskrivare: Sven Lõhmus

 • Dramanda – “Tule minu sisse”
 • Låtskrivare: Amanda Hermiine Künnapas, Hendrik Põlluste

 • Eleryn Tiit – “Tunnete keel”
 • Låtskrivare: Karl Killing, Gevin Niglas, Eleryn Tiit, Aron Blom

 • ELYSA – “Fire”
 • Låtskrivare: Linnea Deb, Ellen Benediktson, Andreas Stone, Elisa Kolk, Indrek Rahumaa

 • EMILY J. – “Quicksilver”
 • Låtskrivare: Vallo Kikas, Emili Jürgens, Ani Nnebedum, Aleksanteri Hulkko

 • Jessica – “My Mom”
 • Låtskrivare: Steven Ilves, Jessica Rohelpuu

 • Minimal Wind ft. Elisabeth Tiffany – “What To Make Of This”
 • Låtskrivare: Paula Pajusaar, Taavi-Hans Kõlar, Elisabeth Tiffany Lepik, Ralf Erik Kollom

 • Ott Lepland – “Aovalguses”
 • Låtskrivare: Ott Lepland, Maian Anna Kärmas, Karl-Ander Reismann

 • Púr Múdd, Shira – “Golden Shores”
 • Låtskrivare: Madis Sillamo, Oliver Rõõmus, Joonatan Siiman, Kasper Krogh Vestergaard, Nikolaj Tøth Andersen

 

 

Återkommande artister

Artister som har representerat Estland i Eurovision

Ott Lepland vann Eesti Laul 2012 och fick därmed representera Estland i Eurovision med sin låt ”Kuula”. Han tog sig till final där det blev en sjundeplats. Efter detta har han inte varit med i Eesti Laul igen förrän i år!

 

Artister som tidigare tävlat i estniska Eurovision-uttagningar

– Sångerskan Ariadne har tidigare tävlat 2017 med låten ”Feel Me Now” som tog sig hela vägen till final där hon slutade på sjätte plats. Därefter har hon deltagit i en rad andra shower men inte i Eesti Laul – förrän nu.

– Sångerskan Elisa Kolk, eller ELYSA som hon numera kallar sig som artist, har tidigare tävlat i Eesti Laul 2015 då hon nådde tredjeplatsen med låten ”Superlove”, men även om det inte blev någon seger den gången var hon faktiskt en del av Estlands körsång på plats i Eurovision i Wien.

– Gruppen Púr Múdd (Joonatan Siiman och Oliver Rõõmus) deltog i Eesti Laul 2016 med låten ”Meet halfway” som inte tog sig vidare till finalen. I år tävlar de tillsammans med sångerskan Shira som deltog 2020 med låten Out in Space som tog sig till final via tittarnas omröstning där det sedan blev en sjätteplats. Shira tävlade även i det föregående heatet med Under Water som dock åkte ut vilket gör att hon nu har fått en ny chans att ta sig till semifinalerna!

 

Andra låtskrivare

– Låtskrivarna bakom ELYSAS låt är, förutom sångerskan själv och låtskrivaren Indrek Rahumaa, det svenska låtskrivarteamet Linnea Deb, Ellen Benediktson och Andreas Stone. Det är låtskrivare som vi känner igen från svenska Melodifestivalen och inte minst Ellen själv som har tävlat där några gånger.

Karl-Ander Reismann är en återkommande låtskrivare i sammanhanget som exempelvis 2019 slog rekord i att få flest bidrag i en och samma Eesti Laul-final. Även 2020 hade han med många låtar i Eesti Laul-finalen, dock ingen som vann. I det första heatet var han en av låtskrivarna bakom Peeter Põders Koos lõpunioch föregående heat hade han med två bidrag som bägge tog sig till semifinalerna! Den här gången har han med ett bidrag.

Sven Lõhmus har haft med otal tävlingsbidrag i de estniska uttagningarna och har till dags dato fyra segrar i dessa: 2005 med Suntribes Let’s Get Loud, 2009 med Urban Symphonys Rändajad, 2011 med Getter Jaanis Rockefeller Street och senast 2017 med Koit Toomes & Lauras Verona. I år har han fått med ett bidrag till semifinalerna (med Elina Nechayeva) och den här gången har han med ytterligare en låt.

Karl Killing stod bakom Traffics Kaua veel, som tävlade i det första heatet men åkte ut fick revansch i det andra heatet när Helens Vaata minu poole röstades vidare. Den här gången står han bakom Eleryn Tiits ”Tunnete keel”. Utöver att vara låtskrivare har Karl även tävlat i Eesti Laul 2017, 2018 och 2021, den senare gången både som artist till låten Kiss Me och som låtskrivare bakom Helezas 6“. 

 


 

Kommentera