NATIONELLA UTTAGNINGAR. Ikväll lördag (20:e november) med start kl 20:35 sänds det första av fyra heats i Estlands uttagning Eesti Laul 2022. I det första programmet är det tio bidrag som tävlar om fem semifinalplatser, vilka utses av tv-tittarna och en jury.
Inför och efter sändningen redovisar vi fakta om de tävlande och hur resultatet blev. Vi kommer även att tycka till om startfältet, men i och med att låtarna inte har släppts inför sändningen kommer våra åsikter så snart vi har ett resultat/sändningen är avklarad.
Fakta
| StartfältNedan är de tio bidrag som kommer att tävla i programmet (listade i alfabetisk ordning efter artist).
|
Återkommande artister
Artister som har representerat Estland i Eurovision
– Evelin Samuel tävlade för Estland 1999 tillsammans med Camille och bidraget ”Diamond of Night” som slutade på sjätte plats, vilket på den tiden var Estlands näst bästa placering genom tiderna. Ett år senare representerades Estland av sångerskan Ines, eller Eda-Ines Etti som hon egentligen heter, som lyckades bli fyra! Bägge två är tillbaka i den estniska uttagningen i år – Evelin som artist och Eda-Ines som programledare.
– Stig Rästa har representerat Estland tillsammans med Elina Born 2015 och låten ”Goodbye to Yesterday” som blev sjua i Eurovision-finalen. Stig har senare återkommit flera gånger i den estniska uttagningen, både som låtskrivare och artist däribland som en av låtskrivarna bakom Victor Crones ”Storm” som vann Eesti Laul 2019. Den här gången är bägge två tillbaka, men nu med Victor Crone på upphovet medan Stig frontar på scenen. Andra svenska låtskrivare som också finns med på upphovet till bidraget, förutom Fred Krieger, Victor Crone och Stig Rästa, är Herman Gardarfve och David Lindgren Zacharias som många säkert känner igen som låtskrivare från Melodifestivalen. Herman Gardarfve har ju också han en seger i Melodifestivalen som låtskrivare bakom The Mamas ”Move” 2020.
Artister som tidigare tävlat i estniska Eurovision-uttagningar
– Sångaren Jaagup Tuisk har tidigare tävlat i Eesti Laul 2020 med låten ”Beautiful Lie” som han stod bakom själv. Den gången tog han sig från semifinal till final och hamnade tvåa efter Uku Suvistes ”What Love Is”. Även om han blev tvåa var det dock aldrig nära seger då Uku vann med 68 procent av rösterna mot Jaagups 16% (och Anett x Fredi som också fick 16% av rösterna).
– Sångerkan Kéa har tävlat i Eesti Laul 2016 med låten ”Lonely Boy” och senast 2021 med ”Hypnotized”. Första gången tog hon sig till final där hon hamnade på nionde plats medan ifjol åkte hon ut redan i sin semifinal.
– Gruppen Little Mess har tidigare tävlat i Eesti Laul 2020 med låten ”Without a Reason”. Då som nu är låten gjord av bland andra Tanja Mihhailova-Saar, som representerade Estland i Eurovision 2014.
– Gruppen Traffic har tidigare tävlat i Eesti Laul åren 2009 med ”See päev”, 2012 med ”NASA”, 2014 med ”Für Elise” och 2020 med ”Üks kord veel”. Samtliga gånger har de tagit sig till final men aldrig lyckats ta sig till den avgörande omgången (om än att det var nära 2014). Senast de var med hade de bland andra Victor Crone och Stig Rästa med sig på upphovssidan men så är det inte den här gången. Istället hittar vi bland andra Karl Killing som bland annat tävlade ifjol både som artist till låten ”Kiss Me” (men även 2017 och 2018) och som låtskrivare bakom Helezas ”6”.
Andra låtskrivare
– Karl-Ander Reismann är en återkommande låtskrivare i sammanhanget som exempelvis 2019 slog rekord i att få flest bidrag i en och samma Eesti Laul-final. Även 2020 hade han med många låtar i Eesti Laul-finalen, dock ingen som vann.
– Fred Krieger är en annan låtskrivare som också haft med tävlingsbidrag förut i sammanhanget. Han är för övrigt gift med Maarja-Liis Ilus som representerade Estland i Eurovision 1996 (med Ivo Linna) och låten ”Kaelakee hääl” som hamnade på femte plats och sedan själv 1997 med ”Keelatud maa” som blev åtta.