Albanien bekräftar sitt deltagande i Eurovision 2022

EUROVISION 2022. Ytterligare ett land bekräftar deltagande i Eurovision 2022, och den här gången handlar det om Albanien!

 

Vad har hänt?

Under söndagen de 4:e juli öppnades antagningen för årets albanska TV-fest Festivali i Këngës (FiK), som är en traditionell festival lik Melodifestivalen och som sedan Eurovision 2004 även utser Albaniens artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. En dag senare, den 5:e juli, kunde RTSH bekräfta till fansajten ESCToday.com att man även avser att tävla i Eurovision 2022.

Uttagningen som ska utse vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som Albanien ska skicka till Eurovision 2022 kommer ännu en gång att avgöras genom Festivali i Këngës, som i år firar sin 60:e upplaga. Hur detta kommer att uppmärksammas är inte känt, ej heller vilket tävlingsupplägg som RTSH tänker använda. Det är även oklart var och när programmen ska sändas (ifjol hölls uttagningen utomhus och utan liveorkester p.g.a. coronpandemin).

 

Antagning pågår

Just nu pågår en antagning till FiK och reglerna till denna finns att ta del av här. Bidrag kan antingen lämnas direkt till RTSH:s högkvarter i Tirana eller mejlas in till festival@rtsh.al

Antagningen är öppen till och med 30:e oktober.

 

Resultat 2021

I Eurovision 2021 var det sångerskan Anxhela Peristeri som representerade Albanien med bidraget ”Karma”. Trots att hon inför tävlingen hade alla odds emot sig tog hon sig till final där hon hamnade på 21:a plats. Albanien hade i och med det lyckats ta sig till final för tredje året på raken, detta är undantaget Eurovision 2020 som ju ställdes in.

 


 

Kommentera