Sammanställt hur många i publiken i Ahoy som fick covid19 under Eurovision 2021

PANELEN INFORMERAR. Det har snart gått en månad sedan Eurovision 2021 avgjordes och nu har Fieldlab som genomförde alla publiktestningar kring covid19 gjort klart sin sammanställning av publikens hälsoläge.

 

Slutsiffran: knappt två promille

Av de närmare 30 000 personer som befann sig inne i arenan Ahoy på publikplatserna vid de nio showerna var det endast 48 personer som drabbades av covid19. Det är cirka 1,6 promille av alla besökarna som var på plats eller i snitt fem besökare per tillfälle (av de maximalt 3500 personer som fick vara i arenans publikdelar samtidigt).

För att få komma in i arenan i maj var man tvungen att kunna visa upp ett negativt covid19-test som inte fick vara äldre än 24 timmar. Dessutom skulle munskydd bäras på väg in och ut från arenan, men när man väl hade funnit sin sittplats var det helt okej att ta av munskyddet. Publiken behövde ej heller bruka social distans vid sina sittplatser även om man spred ut publiken över hela arenan, dock ej på parkettplatserna som användes som Green room.

 

Få inom produktionen med som smittades

Publiksiffran inkluderar inte de personer som jobbade backstage i arenan. När det gäller den delen uttalade sig EBU under tävlingen att över 24 000 provtagningar för covid19 hade gjorts varav 16 var positiva (ca 0,06% av fallen). I samtliga fall hade personerna fått smittan utanför arenaområdet, dvs. det fanns ingen smittspridning inne i Ahoy Rotterdam.

Att så få personer smittades var nog mycket tack vare det hårda hälsoprotokollet som rådde med bland annat anvisningar om att hålla social distans, god handhygien och att använda munskydd.

 


 

Kommentera