[Uppd.] Oklart vem som representerar Italien i Eurovision 2021

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Natten mot den 7:e mars avgjordes den 71:a upplagan av Festival di Sanremo (San Remo-festivalen) i Italien där gruppen Måneskin med bidraget ”Zitti e buoni” tog hem segern.

Uppdatering: I samband med att Måneskin korades till vinnare i årets San Remo-festival blev det inte officiellt huruvida de hade accepterat erbjudandet att tävla för Italien i årets Eurovision Song Contest, utan det blev officiellt först några timmar senare. De kommer att ta med sig sitt San Remo-bidrag till Rotterdam i maj.

 

Så var finalen

Inför finalen hade det italienska TV-bolaget RAI hållit i fyra så kallade uppvisningsprogram där samtliga tävlande fick visa upp sina tävlingsbidrag flera gånger. Under dessa program fick endast jurygrupper tycka till och deras snittresultat blev också juryns ranking i finalprogrammet. Under lördagens finalsändning, som övergick till att bli söndag innan allt var klart, uppträdde alla 26 artister igen och nu fick tv-tittarna vara med och rösta. Tittarnas ranking lades samman med juryernas och deras gemensamma topp 3 gick vidare till en avgörande omgång där vinnaren korades. Inför att den andra omgången skulle starta nollställedes alla tidigare resultat och juryerna och tittarna fick rösta på nytt.

På grund av coronapandemin hölls festivalen utan publik i Teater Ariston i San Remo, vilket också var första gången någonsin i festivalens nu över 70-åriga historia!

 


 

Kommentera