Inför Mello-finalen 2021: Lär känna Eric Saade

Foto: Janne Danielsson/SVT (bild hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför finalen tänkte vi att du ska få lära känna artisterna som tävlar i startfältet och deras tävlingsbidrag. Näst ut är den tidigare Melodifestivalvinnaren Eric Saade, som även i år är så att säga ’popular’ till att ta hem segern!

 

 • Artist
  Eric Saade
 • Bidrag
  ”Every Minute”
 • Låtskrivare
  Eric Saade, Linnea Deb, Joy Deb, Jimmy “Joker” Thörnfeldt
 • Deltar i final för
  fjärde gången (på fyra försök)

 

Röstningsinformation

 • Hjärtrösta via Melloappen/Mello tillsammans
 • Ring 099–208 10
  (kostar 3,60 kr/samtal)
 • Ring 099–908 10
  (kostar 9,90 kr/samtal, varav 9,20 kr går oavkortat till Radiohjälpen)

 


 


Artisten Eric Saade är idag 30 år och kan i år stolt fira 17 år som artist. Efter att ha upptäckts vid en talangjakt drog den musikaliska karriären snabbt igång, först i gruppen What’s Up och därefter som soloartist (men ibland i olika samarbeten med andra artister). Att han lämnade gruppen har sina förklaringar.

– Det är svårare att arbeta i en grupp för man kan inte göra helt vad man själv vill eftersom man måste anpassa sig till andra. Det var en av anledningarna till att jag hoppade av projektet. Jag hade andra ambitioner, berättar Eric.

 

Veteran i Melodifestivalen

2010 tävlade Eric för första gången i Melodifestivalen och var rätt nära att vinna då med låten Manboy, även om det var först året därpå med Popular som det blev seger i Melodifestivalen och sedan en fin bronsmedalj i Eurovision. Därefter har Eric tävlat ännu en gång, 2015 med Sting som också tog honom till final. Han har såklart också släppt en hel del musik utanför Melodifestivalen liksom att han även haft uppdrag som programledare för olika TV-program, inte minst var han en av programledarna för Melodifestivalen 2019.

Nu är han tillbaka igen som artist i Melodifestivalen för fjärde gången i ordningen. Bidraget ”Every Minute” som han tävlar med tog honom till final och låten tillhör en av favoriterna i finalen. Är detta något som sätter extra press att få ett bra resultat?

– Det är alltid kul att folk lyssnar på låten och att de kollar in framträdandet på YouTube. Jag var inte helt säker den här gången för jag gör ett helt annat typ av framträdande i år som känns väldigt mycket mig 2021. Jag anpassade det inte heller till något och därför ser det inte ut som ett typiskt Melodifestivalnummer och låten är inte heller en typisk Melodifestivallåt. Men med det sagt är det extra roligt att folk lyssnar på låten och gillar framträdandet. Det gör mig riktigt stolt och det känns bra, säger Eric.

 

Tävlar ihop med ett nytt låtskrivarteam

Erics tävlingsbidrag sticker också ut då låten inte är gjord av Fredrik Kempe, som det annars brukar vara. Den här gången har Eric istället slagit sig samman med andra låtskrivare.

– Jag har alltid gjort min egen musik, men när det kommer till Melodifestivalen har jag alltid ringt till Fredrik Kempe för att kunna skriva för Melodifestivalen som jag inte riktigt gör idag. Den här gången ville jag göra min egen låt, berättar Eric.

Den här gången började med att Eric hade en session med Joy Deb, Linnea Deb och Jimmy ”Joker” Thörnfeldt där de gjorde en låt som var tänkt som Erics uppföljare tillWide Awake som var Erics första låt på engelska på fem år.

– Sedan hörde Christer Björkman av sig och frågade om jag ville vara med. Då bestämde jag mig för att det är med den låten jag vill tävla, för det är 100 procent jag, tillägger Eric.

 

Känns tråkigt att uppträda utan publik

Alla som uppträder på en scen har fått vänja sig vid att inte kunna ha publik i arenan, vilket är p.g.a. coronarestriktionerna. Det här gäller även Melodifestivalen som har gått in i en coronabubbla som tyvärr stänger ute publiken från Annexet. Detta är något som Eric tycker är tråkigt då han gillar att uppträda inför publik.

– Man börjar nästan vänja sig vid det för det har varit så för ett år nu. Men det är såklart tråkigt för jag gillar publiken och som artist gillar jag att göra liveuppträdanden. Därför försöker jag fokusera på låten och dess uttryck och försöker tänka bort att det inte är någon publik i arenan, anser Eric.

 

Vill gärna åka till Eurovision

Eric Saade har som bekant vunnit Melodifestivalen en gång tidigare och det var nu för tio år sedan. Att göra om den resan skulle han inte tacka nej till.

– Jag skulle gärna åka till Eurovision och eftersom jag gillar att uppträda skulle det bli väldigt roligt och en bra väg för alla att få höra ”Every Minute” och min nya musik, säger han.

 

Om han får biljetten till Rotterdam kan det komma att bli vissa förändringar i numret.

– Jag skulle nog ändra lite för jag gillar att vara spontan på scenen och eftersom mitt framträdande är väldigt minimalistiskt kan jag göra vad jag vill på scenen. Jag skulle nog också ändra bara för skojs skull, säger Eric.

 

Men oavsett vad som händer har Eric planer på gång. Bland annat har han nyss släppt en ny singel (Day & Night) som bland annat handlar om att växa upp för fort. Låten gjordes för bara en och en halv månad sedan och släpptes nu i mars. Vad som väntar mer vet vi inte men förmodligen kommer mer musik snart.


Den här intervjun har gjorts av våra kollegor på Eurovision Radio International.

 

Tidigare framträdanden

Årets bidrag

 

Övriga Melodifestivalbidrag

 • 2010: tävlade med Manboy som blev trea i finalen.
 • 2011: tävlade med Popular som vann Melodifestivalen och blev trea i Eurovision.
 • 2015: tävlade med Sting som hamnade på femte plats i finalen.

 


 

Kommentera