Inför Mello-finalen 2021: Lär känna Charlotte Perrelli

Foto: Janne Danielsson/SVT (bild hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför finalen tänkte vi att du ska få lära känna artisterna som tävlar i startfältet och deras tävlingsbidrag. Näst ut är tidigare tvåfaldige Melodifestivalvinnaren Charlotte Perrelli!

 

 • Artist
  Charlotte Perrelli
 • Bidrag
  ”Still Young”
 • Låtskrivare
  Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm, Charlie Gustavsson
 • Deltar i final för
  tredje gången (på fem försök)

 

Röstningsinformation

 • Hjärtrösta via Melloappen/Mello tillsammans
 • Ring 099–208 06
  (kostar 3,60 kr/samtal)
 • Ring 099–908 06
  (kostar 9,90 kr/samtal, varav 9,20 kr går oavkortat till Radiohjälpen)

 Charlotte Perrelli är en välkänd sångerska i det här sammanhanget. Fyra gånger har hon tävlat i Melodifestivalen varav två gånger vunnit: 1999 med Take Me To Your Heaven och 2008 med Hero”. År 1999 bar det även guld i Eurovision medan 2008 blev det en 18:e plats i finalen. 2012 gjorde Charlotte en första comeback i Melodifestivalen men åkte då ut i deltävlingen med låten The Girl. Samma sak hände när hon 2017 ställde upp med balladen Mitt liv som för övrigt var en låt med ett helt annat sound än det vi annars har sett från henne i tävlingen.

Anno 2021 ställde hon upp i tävlingen igen, den här gången med ”Still Young” som Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm och Charlie Gustavsson gjort. Och efter att ha missat att gå vidare de två senaste gångerna blev det nu direkt till final för Charlotte.

– Det är så fantastiskt att det är nästan svårt att klä i ord. När man påbörjar den här resan och man får en låt som låtskrivarna har tänkt på dig och du går in i studion och känner att det här är rätt och man påbörjar processen med allt vad det innebär. Det är en så lång resa och så extremt mycket arbete. Så att stå där och sedan få det här beskedet att det funkade och folk tyckte att det var så pass bra att jag blev vidareskickad det är så otroligt skönt, säger Charlotte.

Hon inflikar att segern i att gå till final inte bara gäller henne själv utan också att hon känner förtroendet från låtskrivarna och att hon inte vill göra folk besvikna när man har fått den äran att ta hand om låten som de har jobbat med.

– Det låter kanske nästan lite patetiskt men det är på riktigt en otroligt lättnad, tillägger hon.

 

Hur kändes framträdandet i deltävlingen? Satt allt eller är det saker du och dansarna kommer att justera till finalen?

– Det mesta faktiskt satt, vi hade repat det extremt mycket innan. Det är en del saker som ska finjusteras, framförallt har vi jobbat mycket med ljuset och är lite ensamma med den typen av ljussättning. Det fanns några saker där som jag kände att vi kunde göra lite bättre. Inga grejer som kanske folk ser jättestor skillnad på, men när man jämför i detalj så kan man absolut skruva till det. Men i det stora hela tycker jag att vi hade lyckats ganska bra, berättar Charlotte.

 

En snabb process att ta fram låten

Charlotte berättar att det var en snabb process i att få till låten. Det var som så att Bobby Ljunggren och Thomas G:son satt och skrev på en helt annan låt och under tiden som de skrev fick Bobby en ny slinga i huvudet som han spelade på sin keyboard. Tack och lov har Bobby en sparaknapp på sin keyboard som spelar upp det senaste som har spelats in och när de lyssnade på det inspelade materialet kände bägge två att det var rätt.

De började bygga upp låten som de kände passade Charlotte. En demosångerska sjunga in den och sedan skickade de låten till Charlotte som i det läget inte alls hade några planer på att tävla i Melodifestivalen.

–  När jag fick den så gick jag hemma i köket och stekte falukorv till barnen, det var mitt i pandemin och hade inga som helst planer på Mello. Hade någon frågat mig hade jag sagt ”inte en chans” för jag var totalt ointresserad. Sedan fick jag låten skickad till mig och spelade upp den, och eftersom den kom från Bobby kände jag att jag måste lyssna på den. Och jag kände direkt att det här är en riktig låt som är bra. Först började jag skriva ett mejl men sedan så ringde jag och sa att det här är skitbra och frågade om de tänkte Mello, vilket de tänkte, säger Charlotte.

 

Dagen efter spelade Charlotte in sin version av låten och direkt efteråt ringde hon till Christer Björkman och övertygade honom om att också lyssna på låten, på samma sätt som han en gång övertygade henne om att ”Hero” var rätt låt för henne 2008. Sagt och gjort, de möttes och Christer höll med Charlotte på alla punkter.

– Ibland står stjärnorna rätt att det här är rätt låt för mig. Det betyder inte att det är en vinnare eller att det går bra, men för mig var det här rätt. Jag kände att jag kan göra låten rättvisa, och eftersom jag har varit i tävlingen ett par gånger när folk har förväntat sig att jag ska göra något annat sista tiden så kände jag att det här är precis vad mina fans väntar sig att jag ska göra och därför passar det mig bra, säger hon.

 

Låten skulle funka i Eurovision

Att vinna Melodifestivalen är väldigt stort och att dessutom göra det två gånger som Charlotte Perrelli har gjort är minst lika ärofyllt. Om det nu skulle bära guld en tredje gång, vilket bara har hänt två artister tidigare, skulle kännas oerhört roligt för henne.

– Alltså det hade betytt otroligt mycket. Man kan lätt tro att ”det har hon redan gjort och att det kanske inte är så viktigt i hennes karriär”. Men faktum är att det var 13 år sedan så det skulle vara häftigt även om jag med handen på hjärtat känner mig som en vinnare även om jag inte vinner, för att för mig att få gå så här in på en finalplats och att se att jag ligger bra på listor bland de som de handlar om. Men att få det förtroendet hade såklart varit helt sjukt roligt och hade också blivit speciellt eftersom man hade fått representera Sverige i tre decennier, säger Charlotte.

– Sedan är det lite det där att jag har suttit med utländsk press ganska mycket nu eftersom Eurovision tycker att det är jätteroligt att jag släpper något. Det känns som att låten skulle kunna funka i Eurovision. Mitt svåraste steg är att vinna i Sverige för att vi tänker att vi ska skicka något nytt, något som är annorlunda etc. medan i Eurovision skulle låten ha en större chans än vad den har här. Det är bara en egen teori men jag märker att när jag pratar med folk att de säger att låten har gått bra ute i Europa och det är väldigt roligt såklart. Det hade varit väldigt häftigt att göra, men man kan aldrig sia om framtiden eftersom det är väldigt mycket bra låtar, framförallt killarna som jag tror ligger högt i toppen, tillägger hon.

 

Vi är såklart nyfikna på hur det kändes för Charlotte att två gånger ha fått känna på att stå på Eurovisionscenen.

– Allting är extremt stort. Det kanske inte blir större än Friends Arena det är extremt stort är att det är mycket bidrag och mycket som ska klaffa. Det är en så stor apparat runt hela Eurovision, alla dessa länder som sitter i bås där jag själv har suttit som kommentator. Det är kanske det som gör att man som oerfaren kanske blir lite vacklig, man känner kanske att det blir lite läskigt och lite stort. Man måste behålla den där lugna tryggheten och känna att ”det här klarar jag av”, berättar hon.

 

Jobbar med parallella projekt

Så här mitt i pandemitider är det svårt eller egentligen omöjligt för artister att uppträda för publik som är på plats där uppträdandet sker. Därför har Charlotte satsat på att jobba med olika saker som inte bara handlar om musik.

–  Eftersom pandemin ser ut som den gör tror jag inte att det släpper upp till sommaren så att man får turnera utan det känns som att allt kommer att vara på is den närmaste tiden. Jag släpper en ny klädkollektion från mitt egna märke som jag har arbetat med sedan i höstas. Sådana saker jobbar jag med bara för att jag känner att det är viktigt att jobba och hålla huvudet i schack istället för att sitta hemma och känna att saker är skittråkiga. Så man får försöka göra annat istället, säger hon.

 

Tidigare framträdanden

Årets bidrag

 

Övriga Melodifestivalbidrag

 • 1999: vann Melodifestivalen med bidraget ”Tusen och en natt” som till Eurovision översattes till Take Me To Your Heaven, där det också blev seger.
 • 2008: vann Melodifestivalen med bidraget Hero som kom på 18:e plats i Eurovisionfinalen.
 • 2012: åkte ut i deltävling med bidraget The Girl.
 • 2017: åkte ut i deltävling med bidraget Mitt liv.

 


 

Kommentera