Inför Mello-finalen 2021: Lär känna Anton Ewald

Foto: Janne Danielsson/SVT (bild hämtad från media.melodifestivalen.se)

MELODIFESTIVALEN 2021. Inför finalen tänkte vi att du ska få lära känna artisterna som tävlar i startfältet och deras tävlingsbidrag. Näst ut är Anton Ewald!

 

 • Artist
  Anton Ewald
 • Bidrag
  ”New Religion”
 • Låtskrivare
  Jonas Wallin, Joe Killington, Anton Ewald, Maja Strömstedt
 • Deltar i final för
  tredje gången (på tre försök).

 

Röstningsinformation

 • Hjärtrösta via Melloappen/Mello tillsammans
 • Ring 099–208 03
  (kostar 3,60 kr/samtal)
 • Ring 099–908 03
  (kostar 9,90 kr/samtal, varav 9,20 kr går oavkortat till Radiohjälpen)

 Anton gjorde stor succé när han år 2013 ställde upp i Melodifestivalen med bidraget Begging som tog sig vidare till final via Andra chansen där han slutligen hamnade på fjärde plats. I samband med detta släppte han en EP innehållandes sin Melodifestivallåt samt ett antal andra låtar. Året därpå ställde han upp med den av John Lundvik gjorda låt Natural”, som förvisso också gick till final om än att han nu kom sist! Numera bor Anton i Miami i USA där han har flera karriärer igång samtidigt, både som artist men även som modell. Bara för att nämnda några saker. Vi undrar såklart hur det går för honom på andra sidan Atlanten.

– Det går bra, jag kämpar på. Jag gör lite allt mellan himmel och jord i USA, inte bara skriver och producerar musik, jag jobbar även som modell och gör en del modellgig. Sedan har jag dels undervisat i dans och koreograferat dans. Jag bor i Miami sedan två och ett halvt år sedan där jag har koreograferat till en del reggaetonartister för olika framträdanden, säger han.

 

Gjort vissa gig under pandemin

Coronapandemin slog ner som en blixt från klar himmel och satte stopp för i princip alla branscher, inte minst för artister som vill uppträda på stora scener inför publik. Tack vare modellandet kunde Anton genomföra vissa modelljobb ifjol även om han såklart saknar att få uppträda för sin publik.

– Vi artister är ganska beroende av att få komma ut och spela och när det tas ifrån en tänker man “shit vad ska jag göra nu?”. Men det jag har lärt mig mest är att försöka hitta nya vägar via sociala medier. Jag tror det kommer att bli mer normaliserat att saker och ting sker online. Så det är att försöka hitta sådana nya vägar och lära sig nya sätt att interagera med ens följare och publik, säger han.

 

Ingen religionslåt (även titeln kan antyda det)

Senast Anton deltog i Melodifestivalen var 2014 och i år blev det alltså stor comeback med bidraget “New Religion”, som han har varit med och gjort tillsammans med Jonas Wallin, Joe Killington och Maja Strömstedt. Vi var nyfikna på om det var ett självklart val för honom att göra comeback just det här året.

– Både ja och nej. Jag har skrivit väldigt mycket musik det här senaste året och där någonstans kom den här låten till när jag satt i studion. Jag hade inga planer på att skriva en låt till Melodifestivalen, eller egentligen att ställa upp igen. Men sedan så skrev jag den här låten och kände att den här skulle passa skitbra i Mello, säger han.

– Sedan hörde jag av mig till mitt svenska team för feedback och de gick igång jättemycket, vilket var såklart jättekul, därefter fick jag ställa mig frågan om jag ville köra igen, känns det som att jag kan göra den här låten rättvisa och kommer jag ens kunna flyga hem i dessa tider? Det var också en faktor. Men sedan så kom jag hem och då var det självklart för mig att säga ja, tillägger han.

 

Vad skulle du säga att ”New Religion”  handlar om?

– “New Religion” är egentligen en metafor för sammanfattat, med risk för att det ska låta lite klyschig, kärleken, kemin och magin som uppstår när två brustna hjärtan möts. Så låten handlar ingenting om religion utan är en metafor för kärleken, säger han med ett leende.

 

En ära att tävla för Sverige

Den som vinner årets Melodifestival får resa till Rotterdam i maj och representera Sverige i Eurovision 2021. Anton skulle inte vara sen att tacka ja till det om hans låt tar sig hela vägen, vilket inte är omöjligen nu när han är i final.

– Wow, så skulle det kännas, för mig skulle det verkligen vara en ära att få göra det OM det skulle bli så. Det skulle vara hur kul som helst och jag skulle vara sjukt tacksamt och det skulle betyda mycket för mig. Det skulle vara sjukt kul att få göra men som sagt i slutändan handlar det om att man måste komma dit. Jag är bara glad att få vara med och om jag skulle röstas fram som vinnare skulle jag känna mig evigt tacksam att få köra i Rotterdam, säger han.

 

Tidigare framträdanden

Årets bidrag

 

Övriga Melodifestivalbidrag

 • 2013: tävlade med Begging som tog sig vidare till final via Andra chansen där han slutligen hamnade på fjärde plats.
 • 2014: tävlade med Natural”, som förvisso också gick till final om än att han kom på tionde plats.

 


 

Kommentera